Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A "Vonncouveri" játékok hivatalosan is elkezdődtek

2010.02.17. Bata Attila

A "Vonncouveri" játékok hivatalosan is elkezdődtek Túl vagyunk a hölgyek roppant izgalmas lesiklóversenyén, amelyet a világ nagy kedvence az amerikai Lindsey Vonn nyert meg. Berecz Anna minden dicséretet megérdemel, hiszen végül a 35. helyen ért célba, az erdélyi Miklós Edit sajnos bukott és helikopterrel szállították kórházba.
Az esélyesség hatalmas terhével a vállán, kemény fájdalommal a sípcsontjában indult el Lindsey Vonn a lesiklás rajtjánál. Egész évben látszott, hogy jóval a női mezőny előtt jár a gyors számokban, de pont a síelés az, ahol nagyon könnyen borulhat a papírforma. Végül is könnyedén nyert, két másodpercet vert a világ második legjobb lesiklójára, Maria Riesch-re, a legjobb barátnőjére, aki végül is csak a nyolcadik lett. Kemény, nehéz pályát készítettek elő a rendezők, a látványos bukások miatt kicsit durvának tűnt a pálya, de a statisztika szerint a 45 versenyzőből 38-an célba értek, a versenyzők nagy része szerint a helyenként nagyon buckás pálya nehézsége méltó volt az verseny színvonalához, végül is egy olimpiai versenyhez ilyen pálya illik, indokolt a másodiknak végzett Julia Mancuso.

Először a csődbe ment brit sí szövetség versenyzője Chemmy Alcott állt az élre, majd a negyediknek induló amerikai Stacy Cook, aki az előző edzésen akkorát bukott, hogy helikopterrel kellet kórházba vinni, vette át tőle a vezetést. Ez nem igazán az osztrákok műfaja, ezért kisebb meglepetésként hatott, hogy az ötödiknek induló Elizabeth Görgl vette át a vezetést.

Hatossal indult a szó szerint hazai és kissé magyar Janyk Britt, aki itt született, ezen a dombon síelt egész életében, miatta jöttek ki a legtöbben. Britt nagyapja, a magyar Vajda Péter volt, 1948-ban építette meg a környéken Észak-Amerika első ülőliftjét. Vajda Péter a hatvanas évek óta számos alkalommal próbálkozott azzal, hogy itt rendezzék az olimpiát, végül 90 éves korában halt meg, hat hónappal azután, hogy Vancouver megkapta a rendezés jogát. A tiszteletbeli magyar lány végül az összesítésben hatodik lett.

A tízessel induló Julia Mancusoról lassan már csak lenge öltözékű fényképek éltek az emlékeinkben, hiszen utoljára még 2007-ben nyert versenyt. Olyan futamot ment, amelyre sokáig fogunk emlékezni, 0,9 másodperccel előzte meg az addig vezető osztrákot. Egy másik osztrák, Andrea Fischbacher jön 14. indulóként, és csak három századmásodperccel maradt el honfitársa mögött, amely a végén azt jelentette, hogy ennyivel maradt le a dobogóról is. Nem csoda, hogy a verseny után, a legelkeseredettebb nyilatkozatokat tőle hallottuk.

És jött 16-sal Lindsey Vonn! Mintha csak otthon, Vailben síelt volna valamelyik gyenge pályán, végig hatalmas iramban, agresszíven uralta a pályát, csak egyszer csúsztak szét lécei egy pillanatra, de ez is bőven belefért, hogy 56 századdal verje csapattársát, Mancusót. Ezután a verseny állása már nem nagyon változott, ebben az is szerepet játszott, hogy történt számos esés.

Lindsey Vonn öröme a célban (Getty Images)
Lindsey Vonn öröme a célban (Getty Images)
A svéd Anja Paerson a második helyen állt, amikor a célegyenes feletti ugrató előtt hibázott, és nagyon elrontotta az ugrást, majdnem 60 métert repült a levegőben, hosszú ideig állt a verseny a balesete miatt. Utána következett Maria Riesch, akit jelentősen megviseltek az események és a várakozás, és csak a nyolcadik helyen ért célba.

Számos bukás közül rossz volt nézni a svájci Dominique Gisint, aki szintén a célegyenes ugratójánál bukott és a hátán csúszva tartott a célba, de előbb még egy újabb bukkanó megdobta. Az olasz Daiela Merighetti nekiment egy kapunak, mindkét lécét elhagyta, és végül fenéken csúszott be a célba. Bukás után helikopterrel kellett elszállítani a 35-ös rajtszámmal induló, román színekben versenyző Miklós Editet.

Érthetetlenül versenyzett az éremre is esélyes francia Marion Rolland. A rajt utáni első botozások közben elvesztette egyensúlyát, és négy másodperc után bukott és véget ért számára a verseny. A sérült bal térdét kórházban vizsgálják.

Szerencsére Berecz Anna sikeresen célba ért, a 45 fős mezőnyben 35. lett. Reméljük ez a remek eredmény önbizalmat ad neki, hiszen elvileg még négy további versenyben indulhat az olimpián, de ne feledkezzünk meg a másik két magyar síelőről, Döme Zsófiáról és Bene Mártonról sem!

Az olimpia alpesi versenyei csütörtökön a nők kombinációs versenyével folytatódnak.

Eredmények, női lesiklás:

1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:44.19

2. Julia Mancuso (amerikai) +0.56

3. Elisabeth Görgl (osztrák) +1.46

4. Andrea Fischbacher (osztrák) +1.49

5. Fabienne Suter (svájci) +1.98

6. Britt Janyk (kanadai) +2.02

...35. BERECZ ANNA 1:57.86
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.