Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Összegyűjtik és eltárolják az idei havat az olimpiára

2013.03.28. Bata Attila

Összegyűjtik és eltárolják az idei havat az olimpiára Aggódhatnak az oroszok, hogy lesz-e elég hó a következő téli olimpián. Biztos, ami biztos, már most megkezdték az idei hó begyűjtését és tárolását – majdnem kétmilliárd forintért. A legrosszabb esetben a tavalyi havon rendeznek meg néhány versenyt a jövő februári olimpián.
Február elején már csak egy év volt hátra a téli olimpia kezdetéig. Rengeteg újságíró érkezett a szubtrópusi, tengerparti városba, Szocsiba. Kellemes 15 fokos hőmérsékletben, pólóban sétálhattak a pálmafák között, és nehéz volt elhinni, hogy itt téli olimpia lesz jövőre. Félórás autózásra találhatóak a síelős sportágak helyszínei, de idén a hegyekben sem volt jobb a helyzet. Sőt! Ilyen katasztrofálisan rossz télre még a legidősebbek sem emlékeznek.

A februári körkép, meleg van, ahol van, ott is vizes a hó
Szocsi hét évvel ezelőtt nyerte el a rendezési jogot, de csak 2010-ben telepítettek meteorológiai állomásokat a hegyekbe. Azóta csak egy dolog vált biztossá, itt teljesen kiszámíthatatlan az időjárás. A völgyben található szervezői központot tavaly méteres hó vette körül, az idén, egy évvel az olimpia kezdete előtt még egy hópihe sem. Az idén 20-25 versenyt vagy edzőtábort kellett lemondani a rossz időjárás miatt, de amit megrendeztek, annak sem volt sok értelme, mindenki kritizálta a rossz körülményeket. Hiába vettek 464 csúcsminőségű hóágyút, ha a melegben nem lehet őket üzemeltetni.

A szervezők is érzik, nem éppen biztató, hogy egy évvel az olimpia előtt hónak nyoma sincs, így kénytelenek újabb, költséges megoldásokhoz nyúlni. A 2014-es olimpia minden idők legdrágább téli versenye lesz. Egyrészt a szervezőknek szinte mindent a semmiről kellett felépíteniük, már ez egy hihetetlen összeg. Ehhez jön még, hogy az amúgy is magasra tervezett eredeti költségek kezdenek elszállni az újabb kiadások és a külföldi újságok szerinti kiterjedt korrupció miatt. Szóval a majdnem kétmilliárd forintra (kb. 8 millió dollárra) becsült hómentési akció igazán apró tétel az egészhez képest, főleg, ha azt nézzük, hogy a hó mennyire nélkülözhetetlen része az olimpiának.

A finn módszer: ősszel szétterítik a nyáron tárolt havat (snowsecure.fi)
A finn módszer: ősszel szétterítik a nyáron tárolt havat (snowsecure.fi)
Finn szakemberek segítségével 10 leárnyékolt, mesterséges tározót alakítanak ki a versenyek közelében, ahová körülbelül 500 000 köbméter havat fognak betárazni és speciális fóliával lefedve a következő télig tárolni. A finnek szerint a betárazott hó térfogatának körülbelül 50-70%-a vészelheti át a nyarat, de közben a hótömeg természetesen összeáll és tömörödni is fog, 400 kg/köbméterből 600 kg/köbméter sűrűségű lesz.

A havat főleg a 600-700 méteres magasságban található, az északi sportokat kiszolgáló színhelyekre szánják, ahol az idén nagy volt a hóhiány. Az alpesi versenyek megrendezése sem lesz egyszerű. A brutális lesiklópálya tetején, vagyis az 1500 méter feletti részeken bőven lesz hó, emiatt még a szervezők sem aggódnak. Itt inkább a gyakori köd jelenthet majd problémát. A célegyenest 940 méter magasan alakították ki, ahol nem sok hó esett mostanában, balszerencsés módon itt inkább az eső volt jellemző ezen a télen.

KOMMENTEK
Bukfenc | 2013.03.28. 19:18
Nincs lehetetlen (igaz k@va drágán), csak tehetetlen! A következő téli olimpia a Szaharában lesz!!:)
Bélapó | 2013.04.07. 19:57
O! Bukfenc. Az Emirátusokban már van sípálya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.