Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Összegyűjtik és eltárolják az idei havat az olimpiára

2013.03.28. Bata Attila

Összegyűjtik és eltárolják az idei havat az olimpiára Aggódhatnak az oroszok, hogy lesz-e elég hó a következő téli olimpián. Biztos, ami biztos, már most megkezdték az idei hó begyűjtését és tárolását – majdnem kétmilliárd forintért. A legrosszabb esetben a tavalyi havon rendeznek meg néhány versenyt a jövő februári olimpián.
Február elején már csak egy év volt hátra a téli olimpia kezdetéig. Rengeteg újságíró érkezett a szubtrópusi, tengerparti városba, Szocsiba. Kellemes 15 fokos hőmérsékletben, pólóban sétálhattak a pálmafák között, és nehéz volt elhinni, hogy itt téli olimpia lesz jövőre. Félórás autózásra találhatóak a síelős sportágak helyszínei, de idén a hegyekben sem volt jobb a helyzet. Sőt! Ilyen katasztrofálisan rossz télre még a legidősebbek sem emlékeznek.

A februári körkép, meleg van, ahol van, ott is vizes a hó
Szocsi hét évvel ezelőtt nyerte el a rendezési jogot, de csak 2010-ben telepítettek meteorológiai állomásokat a hegyekbe. Azóta csak egy dolog vált biztossá, itt teljesen kiszámíthatatlan az időjárás. A völgyben található szervezői központot tavaly méteres hó vette körül, az idén, egy évvel az olimpia kezdete előtt még egy hópihe sem. Az idén 20-25 versenyt vagy edzőtábort kellett lemondani a rossz időjárás miatt, de amit megrendeztek, annak sem volt sok értelme, mindenki kritizálta a rossz körülményeket. Hiába vettek 464 csúcsminőségű hóágyút, ha a melegben nem lehet őket üzemeltetni.

A szervezők is érzik, nem éppen biztató, hogy egy évvel az olimpia előtt hónak nyoma sincs, így kénytelenek újabb, költséges megoldásokhoz nyúlni. A 2014-es olimpia minden idők legdrágább téli versenye lesz. Egyrészt a szervezőknek szinte mindent a semmiről kellett felépíteniük, már ez egy hihetetlen összeg. Ehhez jön még, hogy az amúgy is magasra tervezett eredeti költségek kezdenek elszállni az újabb kiadások és a külföldi újságok szerinti kiterjedt korrupció miatt. Szóval a majdnem kétmilliárd forintra (kb. 8 millió dollárra) becsült hómentési akció igazán apró tétel az egészhez képest, főleg, ha azt nézzük, hogy a hó mennyire nélkülözhetetlen része az olimpiának.

A finn módszer: ősszel szétterítik a nyáron tárolt havat (snowsecure.fi)
A finn módszer: ősszel szétterítik a nyáron tárolt havat (snowsecure.fi)
Finn szakemberek segítségével 10 leárnyékolt, mesterséges tározót alakítanak ki a versenyek közelében, ahová körülbelül 500 000 köbméter havat fognak betárazni és speciális fóliával lefedve a következő télig tárolni. A finnek szerint a betárazott hó térfogatának körülbelül 50-70%-a vészelheti át a nyarat, de közben a hótömeg természetesen összeáll és tömörödni is fog, 400 kg/köbméterből 600 kg/köbméter sűrűségű lesz.

A havat főleg a 600-700 méteres magasságban található, az északi sportokat kiszolgáló színhelyekre szánják, ahol az idén nagy volt a hóhiány. Az alpesi versenyek megrendezése sem lesz egyszerű. A brutális lesiklópálya tetején, vagyis az 1500 méter feletti részeken bőven lesz hó, emiatt még a szervezők sem aggódnak. Itt inkább a gyakori köd jelenthet majd problémát. A célegyenest 940 méter magasan alakították ki, ahol nem sok hó esett mostanában, balszerencsés módon itt inkább az eső volt jellemző ezen a télen.

KOMMENTEK
Bukfenc | 2013.03.28. 19:18
Nincs lehetetlen (igaz k@va drágán), csak tehetetlen! A következő téli olimpia a Szaharában lesz!!:)
Bélapó | 2013.04.07. 19:57
O! Bukfenc. Az Emirátusokban már van sípálya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.