Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Óvatosan a sípályákon, ilyenkor sok a síbaleset!

2021.12.30. Bata Attila

A két ünnep között, különösen jó időjárás esetén a szokottnál is zsúfoltabbak a pályák. A nagy számok törvénye alapján is, ilyenkor jóval több baleset történik a sípályákon.
Illusztráció: DRF Luftrettung
Illusztráció: DRF Luftrettung
Attól, hogy járvány van, nem sok változott a legforgalmasabb időszakban a sípályákon. Ugyanúgy sokan vannak, sokan türelmetlenek és figyelmetlenek. Sokan nem a képességüknek megfelelő sebességgel csúsznak és sokan nem a megfelelő felszereléssel.

Nem túlzás azt mondani, hogy a mostani időszakban a legtöbb a síbaleset, fokozottan figyeljük a pályákon! Csak az osztrák stájer tartományban kedden 34 síbalesetet jelentettek a rendőrségen. Ez csak azoknak a száma, amelyekről rendőrségi jegyzőkönyv készült, és akkor mennyi még a többi?

Csak a nagyságrend érzékeltetéséhez. Egyedül a schladmingi kórházban naponta 100-150 beteget kezelnek. A betegek kétharmada téli sportolás közben szenvedett balesetet. Húzódás, törés, szalagszakadás és térdsérülések a leggyakoribb sérülések, amelyekkel a sípályákról hozzák be a betegeket a mentősök. Kedden 15 műtétet végeztek a kórházban, kétharmaduk síelés után került ide.

De nemcsak Schladming és környéke, hanem szinte egész Ausztriát, vagy bármelyik országot említhetnénk. Wagrain síterepén kedden 10:30 és 13:00 óra között négy olyan ütközés történt a pályán, ahol az egyik fél a kórházban kötött ki. Obertauernben két óra különbséggel ugyanazon a pályán és szinte ugyanazon a helyen történt két baleset. És a listát folytathatnák, az elmúlt napok "terméséből" könnyű lenne, olyan ismert síterepet találni, ahol baleset történt.

A balesetek szinte mindig emberi hibából következnek be. Legtöbbször a síelők nincsenek tisztában a képességeikkel, magasan túlbecsülik sítudásukat. Sokan a jó síelők közül fizikai állapotukkal nincsenek tisztában, a helyi pályarendőrök szerint sok síelő fizikai állapota sem megfelelő, ez is az egyik oka a sok balesetnek.
Minden síelőnek ismernie kell a Sí Kreszt, a síelés 10 alapszabályát!
Minden síelőnek ismernie kell a Sí Kreszt, a síelés 10 alapszabályát!
Az elmúlt évtized rossz tendenciája egyre jobban tetten érhető. Sokszor már minden második esetben az egyik fél (legtöbbször feltételezhetően a vétkes), azonnal otthagyja a helyszínt, sokszor arról sem győződik meg, hogy a másik milyen segítségre szorul. A cserbenhagyásos balesetek nagyon elszaporodtak, annak ellenére, hogy a törvény szerint bármilyen apró sérüléssel járó balesetnél ott kell maradni, amíg a dolgok tisztázódnak. Tanuld meg a SÍ KRESZ 10 szabályát! 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Sunseitn
Hangulatos, osztrák családi panzió a ramsaui fennsíkon 1100 méteren, nyugodt környezetben, 1 km-re a helyi sípályáktól, 8 km-re a dachsteini nagykabinos lifttől, 10 km-re Planaitól. Reggeli kérhető, kisállat hozható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.