Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vigyázat! Egyre több a cserbenhagyásos síbaleset!

2015.02.06. Bata Attila

Az utóbbi szezonok egyik kellemetlen jelensége, hogy egyre több síelő vagy snowboardos lép le a baleset színhelyéről, amelyet jó eséllyel ő okozott, vagy akár csak részt vett benne, így még a felelősséget sem tisztázták. Sokszor azt sem nézik meg, hogy a másiknak szüksége van-e orvosi segítségre.
Mostanában két témában zúdulnak be a hírek hetente tucatjával hozzánk. Az egyik a lavinabalesetek. Már nincs olyan statisztika, amely követni tudná a növekvő számokat. A másik a síbalesetek, azon belül is a cserbenhagyásos esetek száma. Olyasmi, mint az országutakon, amikor a (feltételezett) tettes azonnal lelép a baleset helyszínéről, sokszor még a legelemibb segítségnyújtás nélkül is.

Hiába kötelező ott maradni a síbaleset helyszínén és közösen rendezni az ügyet vagy megvárni, amíg az illetékes hatóság megérkezik, sokan kereket oldanak azonnal. Attól függetlenül, hogy erre a viselkedésre nincs mentség, különböző motiváció lehet mögötte. Az újságokban olvasható elrettentő perek és komoly összegű kártérítések, vagy „úgysem nekem adnak igazat, mert én csak egy külföldi vagyok” és egyéb indokok részletezése megérne egy külön misét.

Például az is felfoghatatlan, ami szerdán történt Flachauban. Az egyik liften utazott két felnőtt és egy nyolcéves gyerek. Kiszálláshoz közeledve a felnőttek talán hamar engedték fel a lift biztonsági korlátját és a fiú kizuhant a liftből. A gyerek öt métert zuhant és karját törte. A két síelő nem is segített, azonnal leléptek, sorsára hagyták a fiút.

Tegnap egy magyar síelő nőt vittek helikopterrel kórházba a gerlitzeni pályáról. Egy snowboardos nő ütötte el hátulról, aki szintén tovább csúszott azonnal, segítségnyújtás nélkül.

Külön dráma a múlt heti hochkari eset, amikor egy lezárt hegyoldalban és ugyanott egy lezárt pályáján síeltek többen is, egymásra zúdítva a lavinát. A közeli liften utazó síelők tanúvallomásai alapján, a rendőrség most is keresi a helyszínt villámgyorsan elhagyó fekete kabátos, sárga nadrágos snowboardost. 

Szintén tegnapi történet a felső-ausztriai-salzburgi tartományi határnál elhelyezkedő Dachstein West síterepen történt eset. Ismét felnőtt ütközött gyerekkel és ismét csak otthagyta se szó, se beszéd a 12 éves fiút, akit hátulról előzött nagy sebességgel, de az előzésnél „egymásba kanyarodtak”.
KOMMENTEK
HPali | 2015.02.06. 11:54
Ez tényleg elég problémás és akármennyire szemét viselkedésnek tartom, valahol érthető a menekülés:
"Az újságokban olvasható elrettentő perek és komoly összegű kártérítések, vagy „úgysem nekem adnak igazat, mert én csak egy külföldi vagyok”és egyéb indokok részletezése megérne egy külön misét."

Két megoldás van: vagy a pályák bekamerázása - bár az csak a nyomozást könnyíti meg vagy kötelező felelősségbiztosítást beletenni vagy a sí utasbiztosításokba vagy a bérletárakba. Ez utóbbi szívás mindenkinek, de legalább lenne aki fizeti baleseteket (nomeg talán motiválná a síterepeket arra, hogy igyekezzenek minél biztonságosabbá tenni a pályákat és bizonyos sűrűség felett már ne érje meg nekik több vendéget fogadni - a rengeteg gerlitzeni ütközésen egy cseppet sem csodálkozom).

"a helyszínt villámgyorsan elhagyó fekete kabátos, sárga nadrágos snowboardost"
Hát, a Joschinak is ilyen a fomaruhája... ;-)
solti | 2015.02.06. 14:59
Én okoztam egyszer balesetet, és hogy őszinte legyek, nem tudom mennyire várnám meg megint a hatóságot:
story: Alpe Lusia rendszer, Moena felé menő fekete pályán mentem lefelé, mikor egy letörés alatt egy nő gyök2-vel ment keresztbe, nem tudtam kikerülni, a lábaink találkoztak, én kvázti repültem a levegőben tovább, őt meg kigáncsoltam szépen.
A nő (asszem olasz) magánál volt, csak a fejét fájlalta, meg hát nem mindenki pattan fel, úgyhogy hívtak segítséget mások, én meg maradtam segíteni, szedtem össze a cuccait (miközben a többi társa pofázott hozzám olaszul és nem csináltak semmit..)
A nőt levitték, mentő elvitte, többit nem tudom, de mozgott mindene és magánál volt, úgyhogy gondolom ijedtésg plusz talán agyrázkódás.
Én egy kis csendőr féleséggel elmentem, aki átadott valami nagyobb főnöknek. Az elkérte az irataim, hogy felírja a nevem (angolul beszéltünk), aztán vissza már nem nagyon akarta adni... Leült, megírt egy jegyzőkönyvet olaszul, majd elém tolta, hogy írjam alá. Mondtam, hogy nem, ez olaszul van, nem értem. Hívott egy magyar pincércsajt, aki elmondta, hogy kb mi van benne, én meg mondtam, hogy sorry, de így se írom alá, mert nem fogok egy vadidegen nyelvtudásában megbízni, a pincércsaj meg nem akarta minimálisan se hitelesíteni vagy ilyesmi.
Végül egy "sajtpapírra" leírtam 3 mondatban magyarul, hogy mi történt, és elengedtek, azóta se hallottam felőlük.
A lényeg, hogy kb 2 órán át baszakodtam a mini csendőrségükön az egyik felvonónál, és közbe úgy kezeltek mint valami bűnözőt, nem volt jó élmény, közben meg nekem is az járt a fejemben, hogy már azt se fogom tudni kifizetni, hogy levitték a pályáról meg mentő vitte el és esetleg csináltak egy CTt vagy ilyesmi...

(azóta felelőségbiztosítás nélkül nincs síelés...)

ui: sorry, ha kicsit összevissza lett...
Fidosan | 2015.02.06. 17:25
kérdem én.... mit keres egy 8 éves gyerek egyedül idegenekkel egy liften ?????
tothlevente | 2015.02.06. 21:12
Önállóságot. Feltételezem, tud síelni. Mi is elengedjük a gyerkőcöket. És remélem, nem mindenki olyan felelőtlen, hogy egy baleset esetén magára hagyja őket.
minerel | 2015.02.07. 00:01
Egy 8 éves gyereket elenged az ember Budapesten egyedül? Pedig tud járni... Csessze meg az ilyen szülő is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Mistel Apartmanok
3 db, 80 m²-es apartman, önellátással Bodensdorfban, 7 km-re Gerlitzentől. Szolgáltatások: közösségi "hütte" kandallóval, konyhával, szaunával. Ingyenes wifi, parkoló, szánkóhasználat.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Gerlitzen
Modern, önellátásos apartmanok nappali +1, vagy nappali +2 hálószobával 1500 méter magasan Gerlitzen sípályái mellett. Szolgáltatások: wellness részleg, mélygarázs, étterem, fűtött sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Blasge csillagcsillagcsillag
Kedvező árú szobák és apartmanok reggelivel Bodensdorfban, a gerlitzeni sítereptől 6 km-re. A szálláshely az Ossiachi-tó partjától 10 perces sétára található, gyönyörű kilátással, nagy terasszal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.