Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekord: hegyikerékpárral 223 km/órával a sípályán

2015.03.30. Bata Attila

A francia Éric Barone a hétvégén világcsúcsot döntött speciális hegyikerékpárjával. Ezúttal Vars síterepének meredek hegyoldalában száguldott le és 223,3 km/órás sebességével megdöntötte régi rekordját, amelyet korábban egy másik francia síterepen, Les Arcs pályáján ért el.
Éric Barone a hegyikerékpáros száguldás egyik emblematikus alakja. 1994 óta döntögeti a gyorsasági rekordokat, amelyek közül kettőt is ő tart napjainkban. A havon elért legnagyobb sebesség rekordját eddig 222,22 km/órával tartotta, ezt javította meg a hétvégén. Hómentes terepen (jellemzően aprókavicson) is ő tartja az érvényes csúcsot 172 km/órás sebességgel.

A hétvégi rekord: 233,3 km/óra
Ezen a pályán, ahol most rekordot döntött, a gyorsasági síelők is szívesen próbálkoznak, sílécen már 254 km/óra körül jár a rekord. Hegyikerékpárban és síelésben is két kategóriában tartják nyilván a rekordokat. Az egyikben a „gyári” felszereléssel elért eredményeket jegyzik, míg a másodikba a speciálisan átalakított sporteszközök tartoznak. Barone az utóbbival, egy speciálisan átalakított kerékpárral és felszereléssel (ruházat, sisak) versenyzett.

A most 55 éves Barone utóbbi próbálkozásait az alábbi kisfilm foglalja össze. 2002-ben, amikor a nicaraguai vulkán, a Cerro Negro oldalában döngetett le, hatalmasat bukott. A 172 km/órás rekordot még közvetlenül a bukása előtt érte el. Akkor megfogadta, hogy a jövőben csak havon próbálkozik.

Korábban a gyári kerékpárral elért rekordot is ő tartotta (163 km/óra), ezt azonban az osztrák Marcus Stöckl megjavította 2011-ben 164,95 km/órára.

Éric Barone az előző havas rekordot még egy másik francia síterep, Les Arcs pályáján érte el. A rekord megdöntése az utóbbi három évben vált Barone elsődleges céljává, amely eddig nem sikerült neki. A szombati csúcsdöntésre, Vars síterepén közel nyolc hónapon keresztül készült.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.