Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Saalbach gőzerővel készül a 2025-ös alpesi világbajnokságra

2023.10.23. Bata Attila

2025 februárjában a hosszan összekapcsolt salzburgi pályarendszer ad otthont az alpesi síelők világbajnokságának. Ausztria egyik legjobb sírégióját a legtöbben egyszerűen csak a központi település miatt Saalbachként említik, bár a versenyeket a hinterglemmi részen tartják majd.
Osztrák precizitással, tervszerűen halad a kb. 16 hónap múlva kezdődő világbajnokság szervezése. A helyiek nagyon kiakarnak tenni magukért. Természetesen az eddigi legjobb világbajnokság megszervezése a céljuk, és minél magasabbra szeretnék tenni a képzeletbeli lécet a jövőbeli rendezők számára. A síterep 1991-ben már rendezett világbajnokságot, amelyre sokan az időjárás miatt, mint a legnaposabb világbajnokságra emlékeznek. Az osztrákoknak a pályán szinte szárnyaltak, hiszen 5 arannyal, 3 ezüsttel és 3 bronzéremmel letarolták a mezőnyt. Jelenlegi állás szerint hasonló sikerhez 2025-ben csoda kellene, de ha több ország között oszlanak el az érmek, az csak jót tesz a versenyeknek.
A versenyeket a Hinterglemmhez tartozó Zwölferkogel részen rendezik. Bevált helyszín, a korábbi vb, illetve világkupa versenyeket is itt rendezték. Azonban a nemzetközi síszövetség kérésére, a hölgyek pályáját a szervezők kissé módosították. Ezek biztonsági átalakítások, pályaszélesítések, a pályáról esetlegesen kicsúszó síelőknek legyen elég helye sérülésmentesen megállni. Itt is szigorú a környezetvédelem, de kéz a kézben dolgoztak együtt a szervezőkkel. Az első napon bejárták a tervezett bővítések területét, és az ott talált békákat, hüllőket, egyéb csúszómászókat közösen összegyűjtötték és a kijelölt helyükre áttelepítették őket. Az első bejáráson 700 állatot vittek el az építkezés helyéről. Aztán naponta újra bejárták a területet, addig amíg egy darabot sem találtak és utána jöhettek a gépek és beindultak a földmunkák. A csodálatos őszi időjárás a munkálatokat is segítette, így időben végeztek. A már említett 1991-es világbajnokságon a salzburgi Ulrike Maier aranyérmet szerzett (szuper-g), majd három évvel később a garmischi versenyen 100 km/órás sebességnél bukott, és életét vesztette. A szervezők róla kívánják elnevezni a hölgyek versenypályáját.

A hinterglemmi völgy is átalakul. A célegyenesben egy 15 ezer fős lelátó épül. A nézők szórakozása érdekében a sétálóutcát egy kilométer hosszban átépítik. A völgy bejáratánal található Vorderglemm településtől egy kb. 8 kilométer hosszú szervízút épül, amelyet a mentők és egyéb megkülönböztető jelzésű járművek használhatnak. A világbajnokság után a helyiek kerékpárútként használhatják az új utat.
"Skiverliebt", a musical
"Skiverliebt", a musical
Nem igazán jellemző, de a szervezők egy musicallel is készülnek. A helyi sísztár és a síterepen dolgozó síoktató kapcsolatáról szóló előadást Salzburgban állítják színpadra. A tervek szerint a musical dallamai a világbajnokság beharangozó reklámaiban is feltűnnek majd.

A szervezők 80 országból kb. 6000 résztvevőt várnak. Jól haladnak a tárgyalásaik a helyi szállásadókkal, már szinte a teljes létszámra lekötötték a szobákat a versenyek idejére. Elmondásuk szerint, október elején már 40%-os készültségi állapotban voltak. A főpróbát 2024 márciusában tartják, amikor két héten át itt rendezik a világkupa döntőit.

A 2025 február 4. és 16. közötti rendezvény 37 millió euróba (kb. 14,2 milliárd forint) kerül, amelynek a költségeit az állam (40%), a tartomány (40%) és a település (20%) viselik közösen a zárójelben feltüntetett arányban.
KOMMENTEK
Stani | 2023.10.25. 05:29
Az áthelyezett békák mellett :) lesz még egy-két fontosabb fejlesztés, ami konkrétan a hinterglemmi területet érinti, nevezetesen a fapados Zwölfer Nordbahn kabinost nyugdíjazzák és helyét egy modern - a Zwölferkogelbahnhoz hasonló - kabinos veszi át, illetve egy síhidat is építenek itt, vagyis a főúton való rövid átkelés is a múlté.

A szervízút kapcsán:
Ez az út eddig is létezett, a nyári időszakban a völgy bejáratától bringával tekerhetünk egészen Lengauig, tehát a Glemm völgy végéig. Ezt az utat fogják még jobban kiépíteni.
Sőt a 2024/25-ös szezonra a sígalaxishoz tartozó Fieberbrunnban is hatalmas fejlesztések lesznek.
bouquetk | 2023.10.25. 08:03
Pont erre gondoltam, amit Balázs írt, hogy biztos lecserélik a régi állós kabint, amit a korábbi VB-re építettek. Ilyen volt a rendszer túlsó végén is, de az már a múlté. A Zwölfer Nord, ha már pálya a személyes kedvencem. És nagy hónál mellette az erdő igen komoly.
Stani | 2023.10.29. 04:50
Igen jó az erdő, bár túl szem előtt van, hamar szétjárják az élvezhető részeit. Tovább tartják magukat a Lengau felé tartó útvonalak, ahol akár egy héttel havazás után is lehet érintetlen részeket találni ;)
Reméljük idén erősebb lesz a december-január hóügyileg, hasonlóan a 2021-hez :)
apa | 2023.11.28. 11:57
A Zell sem See-vel való összekötés hogy áll?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Saalbach Suites
2022 decemberi átadású, 2-7 fős, elegáns szobák és lakosztályok Saalbach-Hinterglemm, vorderglemmi sípályái mellett! Szolgáltatások: parkoló, wifi, wellness részleg, reggeli. Az szálláshely egy saját bárral is rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tannenhof
A családi vezetésű barátságos panzió Leogangban, hangulatos szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit Saalbach-Hinterglemm-Leogang sípályáitól 6-7 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is kérhető, a pihenésről panorámás szauna gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.