Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Saalbach: hétvégén kezdődik a világkupa döntője

2024.03.14. Bata Attila

Sajnos egyre több jel utal arra, hogy a végéhez közeledik a síszezon. Az alacsonyabban fekvő pályák hóhiánya mellett az is emlékeztet erre, hogy hamarosan véget ér a legjobb versenyzők világkupa sorozata. A következő napokban, március 16. és 24. között, az ausztriai Saalbachban rendezik a döntőket.
Kép: Saalbach Hinterglemm
Kép: Saalbach Hinterglemm
Természetesen minden idők legmelegebb februárja a rendezők dolgát is alaposan megnehezítette. Az utóbbi hat hétben enyhe időjárás hátráltatta az előkészületeket, a pályát nagyobb hóesés nélkül kellett síelhető állapotba hozni. Természetesen, az osztrák rendezők nem ma kezdték a szakmát, azt a néhány hideg éjszakát kihasználva még jegesítették a pályát is, hiszen ez már alapkövetelmény minden világkupa futamon. Ezek után senki sem lepődött meg, hogy a múlt heti ellenőrzésen (hókontroll) mindent rendben találtak és zöld utat kapott a rendezvény. A pályát 80-120 centi vastag tömörített hó borítja, és ki kellene tartania a következő 10 napban, a versenyek végéig. Amely nem lesz könnyű, hiszen az összes futamot ezen a pályán tartják.

Minden szempontból TOP 10-es osztrák síterep csak Saalbach néven ismert, de már régóta összekötötték Hnterglemm, Leogang, majd legutóbb Fieberbrunn pályáival. A versenyt is a Hinterglemm részen rendezik a már említett egyetlen pályán, a Zwölferkogel oldalában. A rendezők arra bátorítják a nézőket, hogy autó nélkül érkezzenek. Ennek érdekében már 7-kor elindítják a sílifteket a távolabbi (Leogang és Fieberbrunn) részekről és 7:30-kor a közelebbi hegyoldalakról, hogy mindenki időben a versenyre érkezzen. A belépők egyébként ingyenes utazást biztosítanak Salzburg tartomány tömegközlekedési eszközein.
Melyik verseny mikor? A következő napok programja.
Melyik verseny mikor? A következő napok programja.
Idén először fordul elő, hogy világbajnoki időbeosztással rendezik a versenyeket, vagyis két hétvégén. Annyi különbséggel, hogy a világbajnokságon a gyorsasági számokkal kezdenek, így azokat később lehet pótolni rossz időjárás esetén. Itt a végére maradnak, vagy rossz idő esetén elmaradnak.

Ami az esélyeket illeti, a 10 első hely közül három már eldőlt. Szlalomban a nőknél Mikaela Shiffrin, a férfiaknál az osztrák Manuel Feller már megnyerte a szakági világkupát és az un. kis kristálygömböt. Férfi óriásban a svájci Marco Odermatt vezet behozhatatlan előnnyel. A többi számban matematikailag még nyílt a verseny, de gyakorlatban nagyon érik az elsöprő svájci siker. Inkább az a kérdés, hogy a nőknél Lara Gut, a férfiaknál pedig Marco Odermatt szerez-e négy elsőséget, köztük az összetettért járó nagy kristálygömböt. Jó hír, hogy Mikaela Shiffrint újra láthatjuk. Hat hét kihagyás után egy pazar szlalomgyőzelemmel tért vissza. Újabb kupát nyerni nincs esélye a hosszú kihagyás után, de a múlt heti 96. vk győzelme után közel kerülhet a 100. világkupa elsőségéhez.

Saalbach jövőre világbajnokságot rendez, így a világkupa döntő igazi főpróbának számít a salzburgi síterep számára. A mostani tapasztalatokat felhasználva, a jövőre megépítendő új lifttel, és a pályára telepített újabb hóágyúkkal garantáltnak tűnik a 2025-ös világbajnokság színvonalas megrendezése.

Audi FIS Ski World Cup Saalbach jegyvásárlás

Az összes eseményre 17,50-20,50 EUR közötti napijegyek


KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Saalbach Suites
2022 decemberi átadású, 2-7 fős, elegáns szobák és lakosztályok Saalbach-Hinterglemm, vorderglemmi sípályái mellett! Szolgáltatások: parkoló, wifi, wellness részleg, reggeli. Az szálláshely egy saját bárral is rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tannenhof
A családi vezetésű barátságos panzió Leogangban, hangulatos szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit Saalbach-Hinterglemm-Leogang sípályáitól 6-7 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is kérhető, a pihenésről panorámás szauna gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.