Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming nagyon készül a Nightrace-re és a VB-re

2012.01.17. 2012.01.22. sielok.hu | frissítve: 2012.01.22.

Schladming nagyon készül a Nightrace-re és a VB-re 2013. február 4-től 17-ig Stájerország sífővárosa, Schladming ad otthont a FIS Alpesi Sí VB-nek. Ebben a két hétben a sívilág figyelme a Schladmingra irányul majd. Két évvel a Garmisch-Partenkirchenben rendezett viadalt követően a sísztárok Ausztriában küzdenek majd a világbajnoki érmekért.
Oké, ez a sípálya tényleg nagyon meredek! A talpunk alatt a talaj egyszer csak majdnem függőleges irányt vesz a völgy felé. Ezt átélve garantáltan nő bennünk a tisztelet azon a sportolók iránt, akik itt évente egyszer szlalomkapuk egész erdejét kerülgetve, 70 km/órás sebességgel száguldanak le a völgyben található stadionba. A Nightrace időközben igazi klasszikussá vált az alpesi sí-világkupafutamok között: minden év januárjának végén - 2012-ben január 24-én - a nagy erejű éjszakai világításnak köszönhetően szinte nappali fényárban úszó sípályán a világ legjobb síversenyzői küzdenek egymással, a stopperórával és a Planai félelmetesen meredek völgypályájával. A késő esti sportesemény alkalmával évről évre 50.000 lelkes néző gondoskodik a megfelelő hangulatról, míg a televízión keresztül összesen 35 országban mintegy 15 millióan követik figyelemmel az eseményeket. A síversenyeknek Stájerországban komoly hagyományai vannak. Schladmingban, a fejedelmi Dachstein lábánál található, 4500 lelket számláló településen már javában folynak az előkészületek a kiemelkedő sporteseményre. Szerencsére a stájereknek azonban van némi rutinjuk az ilyen rendezvények szervezésében. 150 kilométernyire keletre, Magyarország irányába, a Semmering/Stuhleck síközpontban rendezték 1893-ban Közép-Európa első nemzetközi síversenyét. Stájerország így a sísport és a modern világkupafutamok bölcsőjének számít. A schladmingiak is gyűjtöttek már tapasztalatokat: 15 alkalommal rendezték már meg a Nightrace nevű éjszakai műlesikló versenyt és 1982-ben már vendégeskedett itt egyszer az Alpesi Sí-világbajnokság is. 31 évvel később ismét a világbajnokság lázában ég az egész régió. "Igazi síünnep lesz, melyre szívvel-lélekkel készülünk" - ígérik a szervezők. A felvonókat mindenhol korszerűsítik, emellett bővítik a sípályák kínálatát is. A régióba látogatók így már most világbajnoki körülmények között sportolhatnak, amikor a Planai leendő versenypályáit tesztelik vagy a Hauser Kaibling, Reiteralm és Hochwurzen pályáin síelnek, ahol a következő télen a világ legjobb síelői készülnek majd az előttük álló versenyekre.

Ezzel párhuzamosan a Schladming-Dachstein régió szállásadói is fejlesztették kínálatukat minőségi és mennyiségi szempontból egyaránt. A világbajnokságra történő felkészülés jegyében Schladming és környékének infrastrukturális fejlesztésére 400 millió eurót költenek majd. Az ehhez szükséges pénzeszközök részben állami, részben privát forrásból származnak. A befektetések során különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra. A régió a kiemelkedő sporteseménnyel mint egész éves üdülőrégió szeretné magát pozícionálni az európai turisztikai piacon, valamint Schladming a "zöld világbajnokság" rendezésével új irányt szeretne mutatni.

A világbajnokság ideje alatt a régióba érkező üdülővendégek és nézők az autójukat is pihentethetik. A sívilágbajnokság környezetbarát lebonyolításának jegyében a szervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy az egyes rendezvényhelyszínek között ne legyenek nagy távolságok. Valamennyi fontosabb színtér, a stadiontól a díjátadóig egy maximum 350 méteres sugarú körben található majd, amelynek középpontja a Planat Planai völgyállomás - így valamennyi helyszín gyalog is könnyen elérhető. A versenypályák is a Schladming szívében található, egyedülálló építészeti gyöngyszemnek számító Planet Planai völgyállomás közelében kerülnek majd kialakításra. Valamennyi versenyszám befutója is itt, a stadionban lesz. A versenyhelyszínek ilyen jellegű koncentrációjából a "normál" síelők is profitálhatnak, hiszen a sípályák 85 százaléka a világbajnokság alatt is nyitva lesz és várja az üdülővendégeket. A sportos aktivitások és a varázslatos alpesi kulissza mellett a különleges kulináris élmények is a régióban töltött téli üdülés mellett szólnak. A hegyekben a sípályák mellett található hangulatos alpesi kunyhók várják ízletes fogásokkal a téli sportok kedvelőit, míg a völgyben díjnyertes éttermek egész sora kínál regionális finomságokat, valamint a nemzetközi konyha remekeit. A vendéglők otthonos hangulata igazán feledhetetlenné teszi a régióban töltött napokat.

Kapcsolódó linkek:
KOMMENTEK
Szekely Szilard | 2012.01.17. 12:24
Sajnos a Schladming Planai regio eseteben joval nagyobb a musor es Pr, mint a sizokre, palyakra valo odafigyeles.
Most jottunk haza Schladmingbol, ahol pocsekul elkeszitett vagy teljesen kezeletlen palyak voltak napokig. A Planai, a regio buszkesege reggel 30 cm kezeletlen hoval (ugy, hogy a ratrackok jelentos resze bevolt havazva...), masnapokon meg vizes jeggel vart.
Aki a sivilag kozpontja akar lenni, az ne csak egy evben 1-2 hetig hencegjen...
dobray | 2012.01.17. 18:23
December elején deka hó sem volt sehol. A Planai tetejétől az aljáig lehetett síelni. Igaz, h csak egy pályán, de lehetett. December 31-től pár nap kivételével folyamatosan havazik. Volt olyan éjszaka, h 40cm hó hullott. Mindennap pályazárás után 9db ratrack kezeli a pályákat kb. 17-24 óráig.
Ha utána esik a hó, akkor reggel 8-ig lehúzzák a fő pályákat. Ennél többet nem tehetnek. Nyitott pályákon nem közlekedhetnek csak rendkívüli esetekben, pontosan a Te és a többi síző biztonsága miatt. Frissen húzott pálya veszélyes meg nem is élvezetes... Reggel legyél 7.30-kor a tetőn és rájössz miről beszélek... Későn jövők széttúrt pályát kapnak. 30cm kezeletlen havat minden reggelre! Valóban nem figyelnek a sízőkre, ezért € milliókat költenek minden évben pályákra, felvonókra (fűtik az üléseket, h ne fázzon a seggük!) és más dolgokra. Rosszkor voltál jó helyen. Mi jót síztünk igaz nem sütött a nap -13 fok 20-30km/h széllel havazással, de legalább nem voltak sokan, pályán kívül derékig hóban síeltünk. Nekünk tetszett... DL
Szekely Szilard | 2012.01.18. 07:47
Az lehetseges, hogy rosszkor voltunk. Mi annyi enyhito korulmenyt fogadunk el, hogy a szilveszteri es a nachtslalom kozotti heten voltunk ki. Lehet picit kilazitottak.
Ellenben a reggeli kezdesrol annyit, hogy az elso Golden Jettel, pontosan nyitaskor es egyetlen kezelt palyat sem talaltam az egesz Planai on, csak ket lapos osszekoto utat, amin hoszanok kozlekedtek. Nem fopalya, nem edzo palya, nem kezdo palya, semmi nem volt elokeszitve.
Az latszott, hogy vannak beruhazasok, otletek, de ugy tunik, hogy a lenyeget elfelejtettek, a palyakat. azt tudom, ha kimegyunk dolgozni sogorekhoz, nem azert kapunk fizetest, mert esetleg elfaradtunk, hanem mert eredmenyt mutatunk fel.
En is imadom a szuzhavat, de Schladming hire miatt gyors, palyalecekkel mentunk. Es errefel GS el kellett freeride olni meg a Planai erkezesben is.
Nekem Obertauern es Schnalstal is klasszisokkal jobban tetszett. Pedig ez utobbi egy csopp kis hely Schladming mellett. De ott 17-08 ig ratrakoztak es reggel mindig tokeletes palyak vartak ,fuggetlenul az ejszakai 30 cm friss hotol.
Lovas Gabriella | 2012.01.20. 21:21
dobray szavaival, maximálisan egyet értek. Nekem éves bérletem van erre a régióra pontosan azért, mert tökéletes a síelők kiszolgálása, a pályák változatosak és rengeteg van belőlük. Arról pedig nem hallottam, hogy más helyeken, minden órában találkozni lehetne egy ratrakkal, mert esik a hó (hála Istennek!) Egyébiránt, az igazi elborult síelők minden pályán jól érzik magukat és eszükbe sem jut a kiszolgáló személyzetet szidni!!!!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Almfrieden Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
Kutyabarát, négycsillagos szálloda és romantikus faházak Ramsau am Dachstein településen, a Dachstein masszívum lábánál. Wellness szolgáltatásai: gőzfürdő, infrakabin, finn szauna, pezsgőfürdő, fitneszterem, szervezett aktív programok, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Landhaus Amadeus csillagcsillagcsillagcsillag
Kiváló családi szállás apartmanokkkal és kétágyas szobákkal néhány km-re Schladmingtól, síbusszal a közelben. Wellness: szauna, infravörös kabin, tepidárium, fitnesz.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.