Menü ≡

Síelős körkép: Szlovénia, Andorra, Ukrajna és Balkán

2014.12.06. | Szerző: Bata Attila
Tekintsünk most egy kicsit távolabbra az ismertebb európai országok síterepein. Bár ilyenkor még sokan csak az osztrák és szlovák hóadatokat lesik, már máshol is lehet síelni, és sok helyen pedig készülnek a nyitásra. Érdekességek néhány európai országból, hogy áll a szezonkezdet?
h i r d e t é s

Szlovénia

Novemberben már kinyitott egy hétvégére a Júliai-Alpokban található Vogel síterepe. Azon a hétvégén közel háromezren keresték fel a síterepet. Az a havazás, amely a héten Nassfelden és Karintiában is havazást hozott, a Vogelt is megörvendeztette. Itt a héten 35 cm hó hullott, amely megdolgoztatta az üzemeltetőket, akik vasárnapra már ki tudnak nyitni. Egynapos üzemelést, egyedi napijegy árral (13,5 euró) ígérnek vasárnapra. Hétközben zárva tartanak, de a következő hétvégétől már naponta szeretnének üzemelni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Andorra

A Pireneusok apró országának legismertebb síterepe Grandvalira. Itt 210 kilométernyi pálya fogadja a síelőket főszezonban. Pénteken pedig ők is megkezdték a szezont. Az időjárás nem igazán kedvezett a síelőknek, de ilyenkor nehéz eldönteni, hogy örüljünk vagy bánkódjunk a havazás miatt. Az üzemeltetők mindenesetre kihasználták az időt és vasárnapra már 60 kilométernyi pályával várják a síelőket.

Ukrajna

Az ország legjobb síterepén, Bukovelben, a hét közepén kezdődött meg a szezon. Az ország nehéz helyzete már az első napon visszaköszönt. A nyitó közös csúszáson a síterep szerint több ezren jöttek le, nagyon sokan ukrán zászlóval együtt. Csak remélni tudjuk, hogy a politikai események nem befolyásolják az idei szezont. A hóviszonyok mindenesetre jónak néznek ki a szezonkezdethez képest.

Bulgária

Itt már december elején kinyitott Banszkó két pályával, de az amolyan „mindenki a saját felelősségére menjen” síelés volt a viharos időben. Azóta nincs nyitva tartó síterep az országban. Ezen a hétvégén akartak kinyitni Pamporovóban, de a következő hétvégére kellett halasztani. A december 13-i hétvégére már Banszkó és Borovec is bejelentkezett.

Bosznia

Itt november közepén már hullott 8-10 cm hó, de most még nem lehet síelni. Nagyon jó lenne, ha nem ismétlődne meg a tavalyi rossz szezon. Még ráférne egy adag hó a hegyekre, a jövő hétre várnak is havazást a helyiek. Jahorina a tervek szerint a következő hétvégén nyitna, szombat-vasárnap ingyenes síeléssel.

Szerbia

Kopaonik erre a hétvégére tervezte a nyitást, de halasztaniuk kellett. Az új dátum a következő hétvége. A szerb meteorológusok szerint a következő napokban már az alacsonyabban fekvő szerb településeken is havazhat, ebből a havazásból Kopaonik is profitálhat. Majd meglátjuk.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »