Menü ≡

Sölden: nézők előtt indul az idei világkupa szezon

2021.10.22. | Szerző: Bata Attila
Talán ez az egyik legfontosabb újdonság, hogy idén visszatérhetnek a nézők a pálya szélére. Nemcsak az osztrák versenyeken, hanem jelenleg úgy néz ki, hogy a következő időszak versenyeit is nézők előtt rendezik. Az utóbbi idők legigazságosabbnak szánt világkupa szezonja kezdődik a tiroli Sölden gleccserén.
h i r d e t é s
Ha október vége, akkor megkezdődik a versenyszezon. Most 25. alkalommal jönnek össze a világ legjobbjai a söldeni Rettenbach-gleccseren. Ahogy korábban is, ez az első verseny, nagyon nehéz megtippelni, ki milyen formában érkezik, kinek hogy sikerült a felkészülése. És ne feledjük, februárban olimpiát rendeznek, sok versenyzőnek az lesz a legfontosabb versenye, annak rendelték alá felkészülésüket.

Egy igazi képzavarral élve, a téli szezon első versenyét őszies hőmérsékletek mellett és tavaszias hóviszonyok között bonyolítják le. A versenyzők szerint a pálya most nem egy brutális jégpáncél, mint a korábbi években. Az alapréteget most is hihetetlenül keményre jegesítették, de a felső réteg már könnyen vizesedik, ahogy az előző napokban is sokan tapasztalták. A helyi meteorológiai intézet (ZAMG) szerint most nem kell attól félni, hogy hóvihar miatt félbeszakad a verseny. Kellemes őszi időjárást, főleg vasárnapra jó látási körülményeket is jósolnak.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szeptemberben kiderült, hogy nézők a helyszínen is szurkolhatnak, az interneten gyorsan értékesítettek 2-szer ötezer jegyet, amelyet később megnöveltek, így szombaton a női versenyen 7000, vasárnap a férfiak napján 9000 néző drukkolhat a helyszínen. Jó hír, hogy az osztrákokhoz hasonlóan a finn, svájci és észak-amerikai versenyeken is lehetnek nézők a következő időszakban.

Idei szezonra a FIS végre meghallgatták a gyorsasági versenyzők panaszát, és már a versenynaptárban is hasonló számban szerepelnek a gyorsasági és technikai versenyek, tavaly jelentősen eltolódott az arány a technikai számok javára.

A hétvégén technikai számmal, óriás-műlesiklással kezdődik a verseny. Az elmúlt években már többször is írtunk a pályáról, annak nehézségeiről. Tavaly a hölgyeknél az olasz Marta Bassino nyert. majd utána a szezon végén a szakági összetettben is az első lett. Sokan most is ráfogadnának, de a rajtlista első hét helyezettjéből bárki nyerhet, sőt lentebb is találunk esélyeseket.

A férfiak tavalyi versenye meglepetést hozott, Minden idők legfiatalabb söldeni győztesét, a norvég Lucas Braathen győzelmére kevesen számítottak. A norvég szupertehetség januárban szalagszakadást szenvedett, azóta nem síelt versenyen és a mostani versenyen tér vissza. A férfiaknál is teljesen nyitott az első verseny, ezért is érdemes lesz leülni a tévé előtt.
 
Szívesen írnám, hogy a magyar Tóth Zitát is érdemes lesz nézni a tévé előtt. Nagyon későn, utolsó előttinek, 74-es rajtszámmal indul az első futamban. Ez már nem szokott beférni tévétársaságok közvetítésébe. Már az indulása is történelmi tett, hiszen először áll rajthoz a söldeni vk futamon magyar versenyző! Teher nélkül, vélhetően egyre romló pályán vághat neki a versenynek. Talán példaként állhat előtte a tavalyi összetett legjobb, a szlovák Petra Vlhova korábbi söldeni szereplései. 2014-ben nem jutott a második futamba, 2015-ben kiesett az első futamban, de aztán 2016-ban! 55-ös rajtszámmal indulva 21. idővel jutott a második körbe, majd ott tovább javulva a nyolcadik helyen végzett, élete első TOP10-es eredményével. Ez történt öt éve, és milyen hatalmas utat járt be azóta!

Ha már tévéközvetítés. Az Eurosport mindkét nap élőben közvetíti a reggel 10-kor kezdődő első futamokat. Sajnos a Vodafone (leánykori nevén UPC) előfizetőinek le kell mondaniuk az ORF1 profi közvetítéséről, mivel ezt a csatornát kivették a kínálatból. Az ORF az idén is a legalaposabban számol be az egész síszezonról, versenyek után pl. Benni Raich elemzéseivel. 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »