Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájci siker a férfiak söldeni versenyén

2008.10.27. Bata Attila

Svájci siker a férfiak söldeni versenyén Kettős svájci sikerrel a férfiak mezőnyében végre megkezdődött az alpesi síelők idei Világ Kupa szezonja. A versenynek szokás szerint a söldeni gleccser adott otthont, és a házigazdák becsületét szokás szerint a hölgyek mentették meg, a hazaiak kedvence Benjamin Raich negyedik lett.
Nem a legjobb előjelekkel kezdődtek a versenyek. Úgy látszik, hogy a tolvajok már nem csak a versenypályákon szabadítják meg értékeiktől a versenyzőket, hanem a szállodai szobájukban is. Pénteken a német női válogatottat és a Head sportszergyár csapatát látogatták meg hívatlan vendégek, szombat este pedig Mario Matt és Mario Scheiber szobájában néztek szét. A két sztár versenyruháját szerencsére nem vitték el, inkább a műszaki dolgok érdekelték őket.

Ilyen előzmények után kezdődött a vasárnapi férfi verseny, ahol folytatódott az osztrákok tavalyi balszerencséje. Az állandóan magas elvárásokhoz szokott osztrák férfiak tavaly olyan gyenge szezont produkáltak, hogy az év sportolója választásra férfi alpesi síelőt nem is jelöltek, ez pedig nagyon régen fordult elő szomszédunknál.

Bár a teljesítménye már lassan kifelé lóg ki az osztrák csapatból, de még mindig Hermann Maier az egyik legnépszerűbb az osztrák médiában. Az egykori háromszoros söldeni győztes csak a 35. időt futotta az első futamban. Bevallása szerint külön örült annak, hogy ilyen formában már a második futamban el sem kellett indulnia. Ez a verseny is meggyőzte Maiert arról, hogy a jövőben csak Super-G, illetve lesikló versenyeken induljon.

Benjamin Raich, a jelenlegi elsőszámú osztrák már lassan örökös negyedik lesz Söldenben. 2005 óta minden évben (2006-ban elmaradt a verseny), akárcsak az idén épphogy lemaradt a dobogóról. Raich 1998 óta indul Söldenben és az idén sem szakadt meg a rossz sorozata, itt még sosem sikerült érmet nyernie.

Tizedik lett a tavalyi összetett első Bode Miller. A vesztét a gyenge második futam okozta, elmondása szerint túl „puhán” síelt, de legalább célba ért és pontokat szerzett, amely nem mindig mondható szokásosnak az ő esetében. Igaz már szezonkezdete is rendkívüli abból a szempontból, hogy idén már három éve ugyanazzal a márkával versenyez, ami Miller korábbi gyakori váltásait nézve nem tipikus, bár a tavalyi siker miatt azért érthető.

A másik amerikai, Ted Ligety harmadik lett, aki egy biztonsági menettel biztosította be dobogós helyét. Az edzője szerint sok maradt benne, és akár több kockázatot is vállalhatott volna. Érdekesség, hogy a pálya felső szakaszán a két amerikai jobb volt, mint az élen végző svájciak, akik a pálya közepén jelentős előnyt szereztek az egész mezőnnyel szemben, és végeredményben tetemes előnnyel végeztek az élen.

A két svájci közül Daniel Albrecht végzett az első, Didier Cuche pedig a második helyen. Tizenkét éve nem fordult elő, hogy svájci győzelemmel kezdődjön a szezon. Az osztrák sajtó kissé csipkelődve jegyezte meg, hogy ha Albrecht 14 évesen nem hagyta volna ott Svájcot, és nem költözött volna be az egyik tiroli sígimnáziumba, akkor sok szép sikertől fosztotta volna meg magát. Az osztrákok annak is örülhetnek, hogy Albrecht az Atomic léceivel végzett az első helyen.

Végül is, a kilátogató 15 000 néző jó kis versenyt láthatott vasárnap. Lassan már a havazás is megérkezhetne a gleccserre, hiszen a pályán kívül nem sok fehér foltot láttunk, igaz a pálya nagyszerű állapotban volt köszönhetően az egyhónapos előkészítésnek, és annak, hogy a hobbisíelők elől már két hete le volt zárva a hegyoldal.

Az osztrák férfiak ugyan hazai arany nélkül maradtak, de az vigasztalhatja őket és biztató lehet a jövőre nézve, hogy az első nyolcban négy osztrák is végzett. Ezen a versenyen tért vissza a norvég Aksel Lund Svindal, aki a 13. helyen végzett. Legközelebb a finnországi Leviben rendezik meg a férfi és női szlalom-versenyeket november 15-16-án. Egyelőre nem a legjobban állnak a finnek, hiszen három héttel a verseny előtt még nyoma sincs a hónak a pályákon, de bíznak a következő napokra jósolt lehülésben és a tavaly óta megnövelt számú hóágyúikban.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.