Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Stubai-trükkök: 110 vagy 48 km pálya van a síterepen?

2013.02.20. Bata Attila

Az egyik német síelős weboldal szerkesztője, eredeti végzettsége szerint térképész, már régóta hangoztatja, hogy a síterepek nem az igazi pályahosszokat tüntetik fel, természetesen valahogy mindig több kilométer van a katalógusokban, mint a valóságban. Egy-két síterepen elég jelentős a különbség.
Christoph Schrahe, egy síelős weboldal tulajdonosa, több ismert síelőket segítő kiadvány társszerzője (DSV Skiatlas, ADAC Skiguide). Eredeti végzettsége szerint térképész, és az utóbbi évtizedben számos európai síterepen járt és a modern technika minden eszközét bevetve mérte meg a pályahosszokat. Síelős körökben már régóta ismertek voltak adatai a trükkösen számolt pályahosszakról, de az előző hétvégén az ismert német lap, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung is lehozta véleményét, és végre Ausztriában is komolyabb nyilvánosságot kapott a dolog.
Néhány helyen óriási a különbség Schrahe és a síterepek számai között. A leghírhedtebb osztrák síterep ebben a tekintetben mindig is Stubai volt. Schrahe mérései szerint a síterep egyes anyagaiban 129 km pályát és túraútvonalat ígér, a weboldalukon 110 kilométernyi pálya szerepel, ezzel szemben sehogy sem jött ki a valóságban 48 kilométernél több. Szintén gyanúsnak tűnik több tiroli síterep is. Például Hochzillertal terepén a kiírt 181 kilométer helyett csak 75 kilométert gyűjtött össze Schrahe.

További érdekes eredmények közé tartozik a Silvretta Arena (Ischgl és Samnaun), ahol a jelzett 218 km helyett csak 154 kilométert mértek, vagy a frissen összekötött Alpbachtal-Wildschönau, ahol csak 57 kilométert találtak az ígért 145 helyett.

Christoph Schrahe szerint nincs egységes szabályozás és módszertan a pályakilométerek mérésére, vizsgálatai során a pályákat esésvonaluk (a legrövidebb út a völgy felé) mentén mérte, és szerinte ez lenne az irányadó módszer. Az eset kapcsán több osztrák síterep is megszólalt. Leginkább egy egységes módszertan kidolgozását javasolták. Nem volt annyira elnéző az osztrák fogyasztóvédők vezetője, aki szerint a síelőknek joguk van pontosan tudni, hogy milyen méretű síterepekre vesznek jegyet, hiszen sokaknál a síterep nagysága az egyik döntő tényező, amikor hosszabb idejű síelésre indulnak.

Christoph Schrahe nem csak az osztrák, hanem az Alpok többi pályáit is felkereste és méregette az elmúlt években. A pályaadatok ugyanúgy nem stimmelnek a francia, az olasz vagy a svájci terepeken sem. Vannak azonban pozitív példák is, St. Anton vagy Kitzbühel adatai pontosan megegyeznek a térképész méréseivel.

KOMMENTEK
kissünöcske | 2013.02.20. 12:41
Ilyen munkát én is szívesen vállalnék, sőt vállalnám 1-2 ország leszámításával a világ összes síterepének verifikálását
százas | 2013.02.20. 16:40
Akkor mi tart vissza? Uccu neki!
idavid | 2013.02.20. 17:28
Én egy Garmin túragpsel a zsebemben síelek. Ez ugye a megtett távolságot méri.

Wildschönauban most voltunk, ott jellemzően szélesek, 'íves' rajzolatúak a pályák, kevés átcsúszóval - szélesebben lehet csúszni. Így egy nap alatt közel ugyanannyi távolság jött össze (az ereszkedést nézve), mint tavaly a hosszúkás, nagyobb szintkülönbséget átölelő, de keskenyebb, sok átcsúszós Les 2 Alpes-en.

(Franciáknál a 2-300 kmből amúgy is kevesebbet érzel, annyira tagoltak a pályák, sok átcsúszóval, lassabb felvonókkal, sokszor rossz pályaviszonnyal, mint az osztrákoknál a 100-120 km-ből...)

A kezdőknél úgy gondolom, nem ez az elsődleges tényező, haladó, rendszeres síelőként pedig a sítérképre (mennyire tagolt a pályarendszer? felvonók a jó pályákhoz? stb.) + netes fotókra ránézve érezni lehet, hogy mi várható.

Szerintem az objektív mérés bár objektív, de semmitmondó - több síterepen pl. mérik a megtett kilométereket a síbérleted alapján + okostelefonos alkalmazásuk is van. Ezek alapján egy közösségi átlag kilométer, sok mérésből mérvadóbb lenne.
százas | 2013.02.20. 19:01
Szerintem a pálya képzeletbeli középvonalát kellene figyelembe venni, mint az autóutakon. Ezután a skiline is reálisabb adatokat mutatna. Ha valaki pontosan tudni akarja napi teljesítményét, akkor marad a gps, már, ha talál folyamatosan műholdat.
Stani | 2013.02.20. 19:08
Gerlitzen is megér egy misét, 2001-ben amikor először síeltünk 25 km pálya, aztán 2009-ben már 60+ km ....

A hegy nem lett nagyobb és dupla annyi pálya sem épült..
idavid | 2013.02.20. 19:55
@százas: én 1000m felett a 4 éves Garminnal 2-3 méteres pontosságot mértem eddig bárhol, okostelefonok is képesek erre, az a tapasztalatom. Hóesésben, ködben azért gyengébb a jel, de az is bőven jó - inkább az erdők mélyén, nagyvárosokban jellemző a jel szóródása. A hegyen tkp. közvetlen a rálátás.:)
zerge | 2013.02.20. 20:43
Szubjektív érzésem, hogy főleg a sok variánst tartalmazó pályákkal trükköznek, mondjuk van egy pályán egy facsoport, amit kétoldalról is meg lehet síelni akkor lesz egy a és egy b pálya, mindegyik teljes hosszal beszámítva :-)
idavid | 2013.02.20. 21:26
@zerge: erre jutottunk amúgy mi is, és pont az említett Wildschönaun a legtöbb pályaának van egy, de inkább többel közös része.:)
szendre | 2013.02.21. 09:20
Szerintem legtöbb esetben a különböző, választható útvonalak és azok variációinak hosszát adhatják össze, így egy-egy szakasz többszörösen beszámításra kerül.

Gerlitzenen is inkább a számítás módja változott, és nem a pályák hossza...meg máshol is. A felvetés jogos, egységesíteni kéne a szempontokat. Amúgy a szempontok síelőnként is változhatnak.
Chopoker | 2013.02.21. 10:48
Igen a számok mágikussá tesznek dolgokat, valamint sok vita és meddő beszélgetés alapját képezik! Mindenki másra indul be (a csajok pl. a sok pénzű pasikra).:-) Van akit az ár érdekel, van akit a lóerő, van aki volt nőjeinek számára büszke, van aki iwiw és FB ismerőseinek számára.

A sielésben is van akit a liftek száma és a pálya km érdekli, és vagyunk kevesebben (bár sajnos évről-évre egyre többen), akiket a szintkülönbségek és a lejtés számadatai valamint a síterep elérhetőségeinek (pl. távolsága, térbeli elhelyezkedése)adatai érdekelek. Ezek alapján döntjük el, hogy hol csúszunk. (Rólam nevem árulkodik.)

Én döntöm el, hogy mennyit csúszok, nem érdekelnek a trendek se, és a pályák se. Egyedül a felvonóhoz történő visszacsúszás szab határt, de manapság egyre többen már azt is kezdjük kiküszöbölni, így egyre több fantasztikus helyet is felfedezünk. Számomra az érintetlen természetben megvalósított sport és mozgás öröme jelenti a valós élményt, mégha a számokat teljesen kiiktatni valóban nem tudom.
hoppaa | 2013.02.21. 12:04
Engem főként a liftek érdekelnek. A francia kilométeres húzós lifteket nem szeretem - lehet akkor tőlem a pályarendszer akármilyen hosszú is.
százas | 2013.02.21. 15:26
Chopoker! A neved arról árulkodik, hogy a hóban pókerezel?
Chopoker | 2013.02.22. 10:06
Igen! Ráadásul mindig nyerek...már amikor esik a hó. Most éppen nyerő szériában vagyok. NHH volt már az idén? Ne húzd sokáig, most jó a lapjárás.:-)
százas | 2013.02.22. 16:04
Nekem Eplény van a legközelebb, ahol lehet sízni. Szeretem, egy kicsit Eplényer vagyok. Az is nyer!
Chopoker | 2013.02.22. 18:55
Múlt szombaton ott sífutottam, nagyon jó volt, tetszett a hely. Érdekes, hogy 1,5km erdei sífutónyomot ígértek, de érzésem szerint jóval több volt. Lehet, hogy fordítva kozmetikázzák a számokat, mint a sógorok? :-) Úgy legyen!!!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.