Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc: a nagy síterepek még nyitva, de elkezdődtek a bezárások

2020.12.22. Bata Attila

Nem a legjobb a járványhelyzet Svájcban az utóbbi időben. A fertőzések növekvő száma miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a síterepekre, hogy szüntessék be, vagy legalább korlátozzák a síelés lehetőségét. Mától, sorra zárnak be a jórészt kisebb és kevésbé ismert síterepek. A nagyobbak még kitartanak.
Zermatt továbbra is nyitva (Kép: Matterhorn Zermatt Bergbahnen)
Zermatt továbbra is nyitva (Kép: Matterhorn Zermatt Bergbahnen)
A fajlagos mutatók szerint, pl. a 100 ezer lakosra vetített új fertőzések számában, Svájc már túlságosan is előkelő helyet foglal el az európai listákon. Országszerte szigorítanak, ezért nemcsak a külföldiek, hanem a hazaiak közül is egyre többen értetlenkednek, ebben a helyzetben hogyan üzemelhetnek a síterepek.

A központi hatóságok kéréssel fordultak, a helyi tartományok (kantonok) felé, hogy korlátozzák a síelést. A korlátozások okaként a kórházi kapacitások szűkösségét jelölték meg Zürichben. Az csak olaj volt a tűzre, hogy az egyik "síelős" kanton (Graubünden) illetékese azt javasolta, hogy a sérült síelőket ne a síterepeken, hanem a lakóhelyükön illetékes kórházakban lássák el. Pont ez az, amit a komoly síterepek nélküli kantonok el szeretnének kerülni...
A vörössel jelölt kantonok sípályái december 22-től zárva. A kékek továbbra is nyitva.
A vörössel jelölt kantonok sípályái december 22-től zárva. A kékek továbbra is nyitva.
Ausztriához hasonlóan, itt is a helyi régiók kapták meg a jogot, hogy belátásuk szerint döntsenek a síelés engedélyezéséről. Így egységes szabályozásról nem beszélhetünk. Síelés tekintetében kevésbé meghatározó kantonok (Zürich, St. Gallen, Luzern, Schwyz, Nidwalden, Obwalden, Zug, Appenzell Innerrhoden és Uri) december 22-től 29-ig már betiltották a síelést. A bezárt síterepek között is találunk nagyobb pályarendszereket és ismertebb neveket, pl. Andermatt, Flumserberg vagy Engelberg-Titlis.

A nagyok (pl. Valais, Graubünden vagy Bern) továbbra is engedélyezik a síelést és több helyen a vendéglők nyitvatartását is. Az ismertebb síterepek közül Davos-Klosters, St. Moritz, Zermatt, Crans Montana vagy Verbier továbbra is nyitva tart. A december 29-i dátum az üzemelő síterepeket is érinti abban a vonatkozásban, hogy akkor felülvizsgálják a helyzetet, és ha a járvány számai tovább romlanak, akkor itt is bezárások várhatók.

Korlátozások már most is vannak. Néhány síterep (pl. Portes du Soleil) maximálta a napi vendégek számát. Van, ahol csak online lehet bizonyos "felkapott" síliftekre előzetesen helyet foglalni. Az összes síterepen érvényes a bevezetett alkoholtilalom.
A rendőrök és a "covid angyalok" együtt dolgoznak a síterepeken (Kép: Wallis Kanton Rendőrség)
A rendőrök és a "covid angyalok" együtt dolgoznak a síterepeken (Kép: Wallis Kanton Rendőrség)
Valais (Wallis) kantonban napi 200 rendőrt vezényelnek a síterepekre a karácsonyi időszakban. Pl. Zermatt és Verbier síterepein segítenek betartatni a covidos szabályokat a síelés alatt.

Svájc Magyarországot december 19-től levetette a "feketelistájáról", így a magyar állampolgároknak nem kötelező immáron a 10 nap karantén beutazáskor. Hazafelé a magyar hatóságok által bevezetett korlátozások (10 nap karantén vagy 2 db negatív PCR-teszt) továbbra is érvényesek.

Ha valaki svájci síelést tervez, akkor hetente (vagy akár gyakrabban is) változó szabályokra számítson. Nemcsak időben, hanem térben is érdemes vizsgálni a síelést. Kantononként eltérő szabályozásokat léptettek életbe.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.