Menü ≡

Szlovákiai havazás: októberi hórekord a Tátrában

2016.10.06. | Szerző: Bata Attila
Szlovákiában is téliesre fordult az időjárás az utóbbi napokban. Ma reggelre több helyen havazott, de ezúttal már nemcsak a hegyek magasabb részein, hanem a 600 méter feletti részeken is hullott a hó. A magas-tátrai csorba-tavi meteorológiai állomáson októberben még sosem mértek ilyen vastag havat.
h i r d e t é s
A Magas-Tátra magasabb régióiban 20-50 centiméter hóról számolnak be a meteorológusok. A Lomnici-csúcson található állomáson ma reggelre 48 centit is elérte a hóréteg vastagsága. Külön rekordot állított be a csorba-tavi állomás (1355 m), ahol a mérések kezdete óta (1951) még sosem mértek ilyen vastag havat októberben. Ma reggel 6-kor 31 centimétert mutatott a mérce.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Havazás a Magas-Tátrában, a Poprádi-tónál
Csak összehasonlításként. A tavalyi szezonban ennél több természetes havat csak január közepén mértek először (32 cm) néhány napig. Aztán több hétig megint olvadt a hó és csak február 10-től a tél végéig maradt 30 cm felett a hóvastagság.

Chopokon a síterep 20 cm hóról számol be. A magyarok egyik kedvenc síterepén, Donovalyban 10 cm hó hullott. A síterepre vezető úton a körülmények, veszteglő kamionok már tényleg a telet idézték. A közútkezelő beszámolója szerint a legtöbb hó, mintegy 40 centiméternyi a Huty-hágónál esett a Liptószentmiklósi járásban.

Csütörtökre nem sok minden változik. Marad a hideg és újabb havazás várható, ezúttal akár 500 méteres magasságban is havazhat.
2016.10.06. 21:19:33 Stani
lehet menni túrasízni :)
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »