Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Friss hó, lavinák és balesetek Szlovákiában

2009.02.13. Bata Attila

Friss hó, lavinák és balesetek Szlovákiában Az előző három napban összesen 15-20 cm friss hó hullott a legtöbb szlovák terepén, így kissé javultak a síelés feltételei. Ezen a héten is történtek balesetek, különösen vigyázzunk, ha a szlovák hóágyúk közelében csúszunk. A Magas-Tátrában már harmadik fokozatú lavinaveszély lépett életbe.
Ugyan a múlt héthez képest jelentősen javultak a hóviszonyok a szlovák pályákon, de február közepéhez viszonyítva még mindig nagyon kevés hó van a legtöbb pályán. A 15-20 cm vastag friss réteg az alacsonyabban fekvő pályáknak jött különösen jól, itt már ennyi hó is elég lehet ahhoz, hogy egy kicsit felfrissüljenek a pályák. A magasabban fekvő, sziklás és köves hegyoldalakra még több hó kellene. Jellemző, hogy Szlovákia egyik leghosszabb pályáját, a Csorba-tónál az idén megépített Furkota pályát, az idén még nem lehetett hóhiány miatt használni. Itt csak jövőre építik ki a hóágyú rendszer, addig csak a természet segítségében bízhatnak.

Ez a hét sem telt el balesetek nélkül. Chopok-délen egy 21 éves szlovák fiatalember esett nagyot síelés közben. A szerencsétlenül járt síelő a hátára esett rá, a gerince és a karja is komolyan megsérült. Az orvosnak helikopterrel kellett felmennie a baleset helyszínére, akit csörlővel engedtek le a helikopterből. A gyors diagnózis után a sérültet szintén kötéllel húzták fel a helikopterbe és a besztercebányai kórházba szállították.

Úgy tűnik mostanában a hóágyúk jelentik a legnagyobb veszélyt a szlovák pályákon. Beszámoltunk róla, hogy múlt héten Liptóújvár mellett egy halálos baleset történt, amikor egy síelő belecsúszott a hóágyúba. Ezen a héten hasonló eset történt, de szerencsésebb végkifejlettel. Egy 55 éves síelő rohant bele egy hóágyúba Tátralomnicon, fej-, és térdsérülésekkel vitték a poprádi kórházba.

A Magas-Tátra felsőbb részein is havazott, sajnos, csak a síelők elől elzárt helyekre hullott 60 cm friss hó az elmúlt három napban. Az országban több síliftet is leállító erős szél itt is tombol, és megnőtt a veszélye annak, hogy a frissen hullott hóból nagyobb lavinák is kialakulhatnak, miután kisebb hóomlásokat már korábban regisztráltak a héten. A Magas-Tátrában hármas fokozatú figyelmeztetés lépett életbe az ötfokozatú nemzetközi skálán. Vegyük komolyan a hármas fokozatot, a legtöbb halálos baleset ilyenkor következik be, mert sokan lebecsülik a közepes erősségű figyelmeztetés veszélyességét.
KOMMENTEK

Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky apartmanok
Egyszerűen berendezett apartmanok a Chopok északi oldalán, a Záhradky állomásnál találhatóak, karnyújtásnyira az innen induló 2db hatüléses lifttől: A házban 3db 2-9 fős "retró" apartman található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.