Menü ≡

Hétvégén megnyitottak a szlovén síterepek is

2010.12.07. | Szerző: Bata Attila
Hétvégén megnyitottak a szlovén síterepek is A Déli-Alpok remek hóviszonyai lehetővé tették, hogy hétvégén az ismert szlovén síterepek is megkezdhessék a szezont, számos helyen sokkal korábban a tervezettnél. Hóból van elég, a síterep üzemeltetői csak egy elhibázott kormányrendelet miatt bosszankodnak igazából.
h i r d e t é s
Kranjska Gora két héttel a tervezet dátum előtt nyitotta meg a kaput. Az eredetileg december 18-ra időzített terepnyitást könnyen előrehozhatták, hiszen az utóbbi időben jelentős mennyiségű hó esett a síterepen. A hatalmas havazás ellenére még csak fokozatosan nyitják meg a pályákat és állítják üzembe a lifteket, hiszen az üzemeltetők a karácsony előtti időszakban nem várnak nagyobb tömeget.

Krvavec síterepe is megnyitott, de ezt annyira nem élvezhették a síelők és a hódeszkások, hiszen sűrű köd lepte be a síterepet az első napon. Itt a felsőbb pályák üzemeltek, már azoknak akik, hajlandóak voltak ilyen körülmények között is megkezdeni a szezont. Kranjska Gorához hasonlóan, még itt is kedvezményes árakon lehetett síelni.

Pénteken megnyitott Rogla is. Itt a nyitónapon még csak négy pályán lehetett síelni, de később már az egész felső részt megnyitották. Talán az utolsó szezonját kezdi jelen állapotában a Bohinj-Vogel síterep, hiszen a helyi vállalkozók már készen állnak hogy előbb-utóbb egy európai színvonalú, igazi vendégcsalogató sítereppé alakuljon a hely. A Vogel felső állomásánál méteres vastagságú természetes hó esett, így még a hét kilométer hosszú pályát is meg tudták nyitni.

Maribor-Pohorje eddig nem volt annyira szerencsés mint a Júliai-Alpok, itt természetes hó hiányában abból kellett gazdálkodni, amit a hóágyúk termeltek eddig. Szombaton még csak egy lift üzemelt, további liftek beindítása a hóágyúzás sikerességétől függ. Sajnos olyan kevés a hó, hogy a sífutó pálya még mindig zárva van.

Az osztrák-szlovén-olasz hármashatár környékén található pályák egyelőre nem panaszkodhatnak a hóviszonyokra, de sokkal jobban kiakadtak az oktatási minisztérium idei rendeletén. A szlovén iskolákban eddig két turnusban lehetett kiadni a síszünetet, az idén idén az összes szlovén diák egyidőben mehet csak téli vakációra. Ez azt jelenti, hogy a forgalom nem oszlik el a szokásos két hét alatt, egy nagyon erős hét forgalmától elesnek a szlovén pályák. Kranjska Gora számítása szerint az új rendelet miatt legalább félmillió euróval kevesebb bevételre számítanak.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »