Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szombaton indul az új ülőlift Tátralomnicon

2010.10.17. 2010.12.17. Bata Attila | frissítve: 2010.12.17.

Szombaton indul az új ülőlift Tátralomnicon Annyi minden változik Tátralomnicon (Tatranská Lomnica), ahol az idei legnagyobb szlovák fejlesztéseket találjuk, hogy nem is könnyű összefoglalni az idei fejlesztéseket. Új fűtött ülésű lift, új hóágyúk, szélesített pályák, új parkoló, környezetbarát síbuszok és mindenekelőtt olcsóbb síbérletek.
Július elején megkezdődtek a földmunkák és elkezdték építeni az új hatszemélyes, fűtött ülésű, Doppelmayr liftet, amely közvetlenül a régi kabinos lift alól indul. A Kőpataki-tó irányába jelenleg közlekedő kabinos óránként csak 900 utast tud szállítani, ez pedig elég szűk kapacitást jelent a síterepnek. 2008-ban megépült a kabinos középállomása (Start) és a Kőpataki-tó alatti Cucoriedky (Áfonyás) közötti négyszemélyes lift, amely majdnem 2000 fő/órás kapacitásával valamit enyhíteni tudott a hosszú sorokon. Az igazi megoldás megépítését 2009-re tervezték, de a pénzügyileg gyengébb szezonok után az építkezés csúszott egy évet, de az idén elkészül az új hatszemélyes, amely 2600 fő/órás kapacitásával (és a kabinossal együtt) már valószínűleg megoldja a nagyobb tömegek elszállítását is. Főleg a főszezonban lehet nagy segítség az új lift, amely egyharmaddal növeli meg a síterep kapacitását.

Az új lift a legmodernebbek közé tartozik: fűthető ülések, lehajtható védőüveggel, amelyet a Szlovákiában egyre népszerűbb narancsszínre festenek itt is. A lift közvetlenül a parkolótól (888 méter) indul és a Start (1169 m) állomásra érkezik. A 211 méteres szintkülönbség mellett 1889 métert lehet rajta utazni majdnem hét perc alatt. Az új lift nem olcsó mulatság, összesen 7,7 millió euróba (kb. 2,1 milliárd Ft) kerül a síterepnek. Ez lesz Szlovákia hatodik hatszemélyes liftje, de az első Tátralomnicon.

Az új lift átadása már a végéhez közeledik, a terheléspróbát december elején végezték. Összesen 20 tonnányi súllyal terhelték le a liftet, emberek helyek 20 kilós homokzsákokkal pakolták meg az ülőszékeket. Azóta a szükséges engedélyek is megérkeztek, így az új lift már december 18-án, szombaton, szállíthatja az első utasait.

A Kőpataki-tó és a falu közötti pályák mellett tehát az idén már kabinossal és ülőszékesekkel is utazhatunk. Nem csak a liftekben, hanem a pályán is lesznek változások. A pályát több helyen kiszélesítik, és 50 darab új hóágyút telepítenek a hegyoldalba, így majdnem 30 hektárnyi sípályát tudnak gyorsan behavazni. Gyorsan, hiszen (ahogy a képgalériában is látható) az idén megépül a víztározó is, amely a műhavazáshoz szükséges vizet biztosítja. Ha a Lomnici-nyereg alatt is leesik a szokásos hómennyiség (a tavalyi szezonban sajnos elmaradt), akkor Szlovákia leghosszabb pályáján lehet végigsíelni, hat kilométer hosszban és 1300 szintkülönbséggel!

Az új lift aljában új parkoló is épül, ahol 400 autó és 10 busz parkolhat ingyen. A parkoló mellett található az a vendéglő, ahol a tulajdonos Madonna egykori luxusautóját tette fel a plafonra – külön látványosság gyanánt. Aki nem akarnak autózni, azok már modern, elektromos meghajtású, környezetbarát buszokkal érkezhetnek a liftek közelébe. Az ingyenes buszok várhatóan december közepétől közlekednek.

Ezek után a legmeglepőbb az, hogy az árak csökkennek. A rengeteg költséges beruházás – összesen 13 millió euró (3,6 milliárd Ft)- ellenére is olcsóbban lehet síelni a síterepen, mint tavaly. A napijegy ára a tavalyi 28 euróról 24 euróra csökken. Sőt! Az egész szezonra érvényes új szlovák közös bérlettel még olcsóbban jön ki a síelés.

KOMMENTEK
Kócz | 2010.10.19. 12:11
Sziasztok! Azt nem tudja valaki, hogy mikor épül meg az ülőliftes felvonók utolsó szakasza, amivel fellehetne jutni a Kőpataki-tóhoz a kabinos lift helyett? Valamint a Kőpataki-tó és a Lomnici-nyereg közötti őskori liftet mikor cserélik le valami modernebbre? Tibor
Bata Attila | 2010.10.19. 13:43
Szia!
A tervekben egy funitel típusú lift szerepel az új lift felső állomásától (Start) egészen a Kőpataki-tóhoz. Ez a tervekben 2012/13-ra írják.

A Lomnici-nyeregben egy négyszemélyes lesz - valószínűleg ez is csak a 2012/13-as szezonban.

Jövőre egy négyszemélyes lift épülhet a régi (az idén teljesen elbontandó) kabinos helyén, a Grand Hotel Praha mellől indulna Buková hora irányába.

A tervek régen is megvoltak, de mindig valami közbejött. Mivel ugyanez a cég üzemelteti Jasnát is, ahol jövőre őrült nagy építkezések lesznek, nem tudom mennyi pénzük marad Lomnicra :)
Kócz | 2010.10.19. 14:33
Köszi! Jasnán tudod, hogy milyen építkezéseket terveznek és Chopok déli oldalán is lesz fejlesztés?
Bata Attila | 2010.10.19. 15:35
Jövőre elkezdik megépíteni a rendes összeköttetést, két komoly lifttel mindkét oldalon, de valószínűleg legalább két éves projekt lesz. Ez nagyon sok pénz lesz.
Aztán évente cserélnek le egy-egy Deres liftet a déli oldalon.
Kócz | 2010.10.19. 17:32
Köszi az infókat! Kíváncsian várom a összeköttetést, remélem valami szélálló és nagy személyszállítás kapacitással rendelkező felvonókat építenek majd.
Bata Attila | 2010.10.19. 18:35
igen, egy szélálló funitel + egy hatszemélyes épül 2600, illetve 2400 fő/órás kapacitásokkal - ha jól emlékszem fejből...
ahoj | 2010.12.18. 09:34
Lomnic mindig is a kedvenc terepeim közzé tartozott de ekkora marhaságot hogy 8milla euro-ért építenek felvonót arra a libalegelőre ahol 1800m hosszú pályán 200m a szintkülönbség,miközben a kőpataki tó állomásról egy szuper piros pályát lehetne kialakítani!!Ja hogy ezt hóágyúzták be?igen csak ratrakkal nem kezelik a (régi) új középső szakaszt!!!A Startól induló felvonót is egy zseni találhatta ki arra a kemény 800m hosszú pályára és ráadásul életveszélyes megoldás is.
pattyski | 2010.12.18. 16:15
ahoj
Az lehet hogy te feleslegesnek tartod, de valószínűleg itt síelnek a legtöbben, így ezt kellett lecserélni. Hidd el nehéz döntés egy új felvonó felépítése, mindig sokat kel mérlegelni.
dredd | 2010.12.21. 15:17
Hiába a nagy kapacitás, tegnap reggel nem inditották a szél miatt!
ahoj | 2010.12.25. 17:03
Rákölthetnek itt 28 millát akkor is cseszkó világ marad,hun ez a baj utána meg a pénztárnál állsz 1órát........

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.