Menü ≡

Tirol: 40 évvel ezelőtt nyitott ki Kaunertal-gleccser síterepe

2020.08.16. | Szerző: Bata Attila
A híres öt tiroli gleccser (Sölden, Hintertux, Stubai, Pitztal és Kaunertal) talán legkevésbé ismert tagja idén augusztusban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A már említettek tiroli gleccserek közük sorrendben negyediknek kezdték meg az üzemeltetést 1980. augusztus 8-án. A történelmi visszatekintés kedvéért, Pitztal volt az ötödik, három évvel később nyitottak.

Nagyon ritka, hogy egy síterepet a megalapításától kezdve közel 40 évig vezessen valaki. Eugen Larcher 80 éves korában, tavaly ment nyugdíjba és adta át a stafétabotot és vele együtt az elmúlt 40 év örökségét.

Larchert fiatal korában az édesapja Svájcba vitte el túrázni, ahol nagyon megragadta őt a zermatti gleccser csákányos felvonója és hamar eldöntötte, hogy ezt otthon is meg kell valósítani. A terv sokáig csak álom volt, a legfontosabb lépés ehhez 1979-ben valósult meg, amikor elkészült a "tervezett" síterephez vezető alpesi út.

1979. június 4-én kezdődött az építkezés, majd 1980 augusztusában már megérkeztek az első síelők. Két lifttel kezdődött meg a szezon a hőskorban, azóta újabb és újabb befektetések követték egymást. Jelenleg a síterep 13 felvonót üzemeltet, köztük a tavaly átadott nagykabinost.

Mára a síterep a régió egyik legfontosabb munkaadójává vált, 70 állandó alkalmazottat foglalkoztatnak egész évben, ehhez jön a szezonmunkások száma. 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »