Tombol a tél a szlovák hegyekben

2023.02.04. Bata Attila

Igazi tél van a szlovák hegyekben és az ország északi részén. A havazás holnap reggelig folytatódik, majd a jövő héten érkezik a szezon eddigi leghidegebb időszaka. Ma szélviharok akadályozzák a síterepek normális üzemelését, pályán kívül jelentős a lavinaveszély.
Chopok ma reggel (Kép: Chata Koliesko)
h i r d e t é s
A helyi meteorológiai intézet mai térképes hójelentése az idei legmagasabb értékeket mutatja. A legvastagabb természetes havat még Chopokon találjuk. A héten átlépték a kétméteres határt, ma reggel már 221 centimétert mértek. Lassan visszaáll a „papírforma”: a Lomnici-csúcson, a Magas-Tátrában az elmúlt napokban 70 cm hó hullott, itt már 218 cm vastag a hó. Valószínűleg a nyereg meredek pályáinak nyitására sem kell már sokáig várni.
Szlovákiai hóhelyzet ma reggel (Forrás: SHMÚ)
A 107 centiméter még a Magas-Tátrához tartozik, Csorbatónál mérték. A 27 centiméter a poprádi repülőteret mutatja.

Az Árvai-régióban (Oravský región) Erdőtka (Oravská Lesná) is hozza a formáját, 98 cm. Ljeszekhez (Liesek) tartozik az 57 centiméter. Telgárt 61 centimétert mutat, itt a síterep ma zárva tart az erős szél miatt.
Szentivánboca (Nižná Boca), 844 m (Kép: mySKY watch)
A magyar határhoz közel Losoncon 4, Rimaszombaton 5 centimétert mértek.

Mondani sem kell, hogy ez most nem a legalkalmasabb időjárás a magashegyi túrázáshoz és pályán kívüli síeléshez a Tátrákban. Az utóbbi helyeken magas a lavinaveszély, és gyakran riasztják a hegyimentőket.

A havazás ma is folytatódik, és holnap reggelig a már most is vastagon havas részeken további 15-25 centiméter érkezhet. Jövő héten pedig nagyon be kell öltözni a síterepeken. Napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet. Addigra az időjárás is szelídebb arcát mutatja, a mostani 70-150 km/órás széllökések miatt néhány síterep (pl. Donovaly, Telgárt vagy Martinky) ma ki sem nyitott. A csúcsot Chopokon mérték 158 km/órával! Ahol üzemelnek, ott sem az összes felvonó működik.
Teplicska (Liptovská Teplička), 900 m, Poprádi járás (Kép: Daniela Pitoňáková)
Közben elkészült térképes grafikánk a szlovákiai iskolai síszünetek ütemezéséről. Például Donovaly és társai remek pályákat kínálnak mostanában. Még van idő a tömeg várható érkezése előtt kiugrani egy csúszásra.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Villa Gardenia csillagcsillagcsillag
A Villa Gardenia a szlovák Donovaly síterepen, a legközelebbi sílifttől 150 m-re található. A vendégek 4 apartmantípusból választhatnak. A szállás wellness részleggel, kandallós nappalival, bárral, játszótérrel és parkolóval rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalúpkovo
A Chalupkovo üdülőházak az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban, a Rózsahegyi/Ruzomberok síközponttól 8-10 km-re, Donovalytól pedig kb. 30 km-re fekszenek. A tradicionális stílusban épült 2 szintes faházak a közelmúltban épültek, kapacitásuk 4-8 fő.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Tatran apartmanok
A Tatran apartmanház Donovaly - Nova Hola részén található, mindössze 190 méterre a hibrid felvonótól és a sípályától. 2, 4 és 6 ágyas apartmanok jól felszerelt konyhával, tágas belső térrel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.