Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tombol a tél a szlovák hegyekben

2023.02.04. Bata Attila

Igazi tél van a szlovák hegyekben és az ország északi részén. A havazás holnap reggelig folytatódik, majd a jövő héten érkezik a szezon eddigi leghidegebb időszaka. Ma szélviharok akadályozzák a síterepek normális üzemelését, pályán kívül jelentős a lavinaveszély.
Chopok ma reggel (Kép: Chata Koliesko)
Chopok ma reggel (Kép: Chata Koliesko)
A helyi meteorológiai intézet mai térképes hójelentése az idei legmagasabb értékeket mutatja. A legvastagabb természetes havat még Chopokon találjuk. A héten átlépték a kétméteres határt, ma reggel már 221 centimétert mértek. Lassan visszaáll a „papírforma”: a Lomnici-csúcson, a Magas-Tátrában az elmúlt napokban 70 cm hó hullott, itt már 218 cm vastag a hó. Valószínűleg a nyereg meredek pályáinak nyitására sem kell már sokáig várni.
Szlovákiai hóhelyzet ma reggel (Forrás: SHMÚ)
Szlovákiai hóhelyzet ma reggel (Forrás: SHMÚ)
A 107 centiméter még a Magas-Tátrához tartozik, Csorbatónál mérték. A 27 centiméter a poprádi repülőteret mutatja.

Az Árvai-régióban (Oravský región) Erdőtka (Oravská Lesná) is hozza a formáját, 98 cm. Ljeszekhez (Liesek) tartozik az 57 centiméter. Telgárt 61 centimétert mutat, itt a síterep ma zárva tart az erős szél miatt.
Szentivánboca (Nižná Boca), 844 m (Kép: mySKY watch)
Szentivánboca (Nižná Boca), 844 m (Kép: mySKY watch)
A magyar határhoz közel Losoncon 4, Rimaszombaton 5 centimétert mértek.

Mondani sem kell, hogy ez most nem a legalkalmasabb időjárás a magashegyi túrázáshoz és pályán kívüli síeléshez a Tátrákban. Az utóbbi helyeken magas a lavinaveszély, és gyakran riasztják a hegyimentőket.

A havazás ma is folytatódik, és holnap reggelig a már most is vastagon havas részeken további 15-25 centiméter érkezhet. Jövő héten pedig nagyon be kell öltözni a síterepeken. Napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet. Addigra az időjárás is szelídebb arcát mutatja, a mostani 70-150 km/órás széllökések miatt néhány síterep (pl. Donovaly, Telgárt vagy Martinky) ma ki sem nyitott. A csúcsot Chopokon mérték 158 km/órával! Ahol üzemelnek, ott sem az összes felvonó működik.
Teplicska (Liptovská Teplička), 900 m, Poprádi járás (Kép: Daniela Pitoňáková)
Teplicska (Liptovská Teplička), 900 m, Poprádi járás (Kép: Daniela Pitoňáková)
Közben elkészült térképes grafikánk a szlovákiai iskolai síszünetek ütemezéséről. Például Donovaly és társai remek pályákat kínálnak mostanában. Még van idő a tömeg várható érkezése előtt kiugrani egy csúszásra.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos, elegáns szálloda Donovaly Zahradiste oldalától a P1-es kezdő pályától és húzólifttől 300 méterre. Wellness részleggel, gasztronómiai specialitásokkal ideális választás családok, párok, baráti társaságok részére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.