Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tóth Zita és Szőllős Noa is kiesett óriás-műlesiklásban

2022.02.07. MTI / sielok.hu

A szakági világkupában éllovas Sara Hector nyerte a női alpesi síelők óriás-műlesiklását a pekingi téli olimpián. Tóth Zita az első futamban nem tudott lejönni a pályán, így kiesett.
Tóth Zita (Kép: Magyar Sí Szövetség)
Tóth Zita (Kép: Magyar Sí Szövetség)
A 29 éves svéd, akinek olimpián és világbajnokságon eddig nem volt egyéniben érme, az első futamot magabiztosan megnyerte, a másodikban pedig elbírta az esélyesség terhét: stabil síelést mutatott be, és bár csak a nyolcadik idő volt ekkor az övé, így is az élen végzett.

Az ezüst a négy éve bronzérmes, 31 esztendős olasz Federica Brignonénak jutott harmadik, illetve ötödik idővel, a bronz pedig a 30 éves, tavaly ebben a számban világbajnok svájci Lara-Gut Behraminak, aki a nyolcadik helyről zárkózott fel a legjobb második futamos teljesítménnyel.

A címvédő amerikai Mikaela Shiffrin az első futamban kiesett.

A mezőny magyar indulója, Tóth Zita sem csúszhatott le a verseny második felében, mert az elsőben a 10. kapunál rontott és kiesett. A 19 éves magyar versenyzőnek még van egy száma, szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Tóth Zita, aki a megnyitón Kékesi Mártonnal együtt vitte a magyar zászlót, 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben, de nem tudott lejönni a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán, már a pálya első részén, a 10. kapunál rontott. Tóth az MTI-nek elmondta, hogy hibázott, és ebből tanulnia kell.

"Nagyon nehéz volt a pálya. A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak, a szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan" - mondta a 19 éves magyar versenyző, aki szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Szepesi Bertold, az alpesisí csapat vezetője az MTI-vel közölte: a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy most a női pálya meredekebb legyen, mint a megszokott, mert elvileg nem lehetne a szintkülönbség 400 méternél több, most viszont 424 méter volt.

"Az első részen alig volt tapadás a jég miatt, és még az átlagnál is meredekebb volt ez a szakasz. A legnagyobbak, például Shiffrin is, hibáztak, amikor a belső lécre került a testsúlyuk, és kicsúsztak. Zita az első időmérőpontnál a 40. hely környékén állt, majd utána esett ki" - jegyezte meg.

Tizenkilencen nem tudtak lejönni a pályán, ketten el sem indultak, egy versenyzőt pedig kizártak.

Az első szakasz után hatodik helyezett amerikai Nina O'Brien a második lecsúszása során nagyot esett, gyakorlatilag bezuhant a célba, hosszas ápolás után hordágyon húzták el.

Az izraeli színekben induló Szőllős Noa 42. lett az első futamban, a másodikban pedig kiesett. Testvére, Barnabás, szintén izraeli színekben 41-es rajtszámmal indulva a bravúros 30. helyet érte el a férfiak mára halasztott lesikló versenyében. 

Végeredmény:
alpesi sí, női óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:
------------------------------------------------
Sara Hector (Svédország) 1:55.69 perc (1. futam: 57.56 mp, 2. futam: 58.13 mp)
2. Federica Brignone (Olaszország) 1:55.97 (57.98, 57.99)
3. Lara Gut-Behrami (Svájc) 1:56.41 (59.07, 57.34)
KOMMENTEK
minerel | 2022.02.07. 18:50
A Szőllős testvérekről miért apró betűvel van írva?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.