Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia: modern síterepen rendezik az alpesi versenyeket

2022.02.02. Bata Attila

Legkésőbb vasárnap hajnal négykor az első verseny közvetítéséből képet kaphatunk a 2022-es Téli Olimpia alpesi versenyeit lebonyolító síterepről és sípályákról. Természetes hó nem lesz, de ettől még tökéletes körülmények között versenyezhet a mezőny.
Havat csak a pályán találunk
Havat csak a pályán találunk
Azt már 2015-ben tudni lehetett, amikor Kína elnyerte az olimpiai rendezés jogát, hogy természetes havat nem fogunk látni, de azt is tudni lehetett, hogy Kína mindenből a legmodernebb csúcstechnikát fogja bevetni a lehető legjobb minőségben a sikeres rendezés érdekében.

Pekingtől északra található két régió, Yanqing (Jencsing) és Zhangjiakou (Csangcsiakou), ahol a havas versenyeket rendezik. Mindkét helyszínt már a legmodernebb vasútvonal köti össze a fővárossal. Most a közelebbi, kb. 90 kilométerre található Jencsingról írunk általánosságban, ahol az alpesi síelés, a bob és szánkóversenyeket rendezik, a többi havas sportot Csangcsiakou régióban láthatjuk.

Igen, a havas versenyeket ott rendezik, ahol alig hull csapadék.
Az olimpiai helyszínei, keretben az alpesi versenyek
Az olimpiai helyszínei, keretben az alpesi versenyek
Ezen az olimpián az alpesi versenyeket szinte 100%-ban mesterséges havon rendezik, amely előnyeit és hátrányait mindenki a saját szemszögén keresztül értékeli. A helyzet teljesen hasonlít a 2018-as dél-koreai körülményekhez. Adott egy síterep, ahol alig havazik, de cserébe nagyon hideg van.

A síterep építésének legfontosabb szempontja volt a magas színvonal, és megfeleljen minden lehetséges szervezési feladattal kapcsolatos kívánalomnak. Nem építettek egy hatalmas síterepet, de minőségben nem nagyon találni hozzá hasonlót.

Két főpályát építettek, egyet a technikai számokra, egyet pedig a gyorsasági síelőknek. Ezen kívül még néhányat bemelegítésre és selejtezőkre. Összesen 11 kilométernyi pályával már tökéletesen meg lehet rendezni a teljes alpesi versenynaptárt. Egy teljesen új síterepet építettek fel kb. öt év alatt a semmiből. És a semmin tényleg azt kell érteni, hogy még használható út sem volt a környéken, a többiről nem is beszélve.

Azt sejtjük, hogy Kínában nincs hagyománya a versenypályák építésének, így a szakértelmet és a technikát kívülről hozták be. A síliftekről az osztrákok, a hóágyúzásról az olaszok, a tévéközvetítésről a svájciak, a versenyek lebonyolításáról világkupa futamokon edződött nemzetközi csapat gondoskodik.

Vissza a hóágyúkhoz. A versenyzők és a szervezők flott rendezésre számítanak. Itt ugye elképzelhetetlen, hogy a verseny előtt néhány órával méteres havazás kezdődik, ezért nem fog verseny elmaradni. Egyedül az erős szél jelenthet gondot, amely a hóágyúzást is megdrágítja az alpesi síterepekhez képest.

A hóágyúk már november óta gyártják a havat, mostanra a világ legjobb pályamesterei tökéletes pályát varázsoltak, amelyről a versenyzők első posztjai a közösségi médiában is elismeréssel szólnak.
Kép: china.org.cn
Kép: china.org.cn
A mesterséges hó tervezhetővé teszi a versenyeket, jobb minőségű pályát tudnak készíteni. Az persze nagyon fura látvány lesz, hogy a hegyoldalon fut néhány fehér csík, ezek lesznek a vastagon behavazott pályák. Körülötte pedig a száraz és hómentes hegyoldalak, ez így elég messze áll az alpesi hangulattól.

Emlékszünk még a januári zágrábi versenyre, amikor a hatalmas szél falevelekkel fújta tele a pályát? A pálya felső részén itt is valami hasonló történik, falevél helyett a hómentes részről földet, port hord be a szél a pályára, ahol a por keveredik a hóval.

A pályákat a lehető legkeményebbre tömörítik, hogy egyforma minőségű pályán induljon minél több versenyző. Érdekes, hogy abban a tekintetben fair verseny ígérkezik, hogy mindenki ugyanannyit gyakorolt korábban a pályán: vagyis semmit.

A járvány miatt az összes tervezett próbafutam elmaradt, ahol a nemzetközi élmezőny rajthoz állhatott volna. Ez főleg a gyorsasági futamokon lehet fontos, az összes résztvevő most ismerkedik a pályával.

A síterep részletesebb bemutatásával hamarosan jelentkezem.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.