Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia: megérkeztek a magyar síelők Pekingbe

2022.01.31. MTI

Megérkezett Pekingbe, a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínére az alpesi síelő Kékesi Márton és Tóth Zita, valamint Kónya Ádám sífutó.
Csoportkép a késő esti indulás előtti várakozáskor, Kónya Bálint, Kónya Ádám, Tóth Zita, Kékesi Márton, Szepesi Bertold, a képen az Olimpián izraeli színeket képviselő Szőllős Noával és Szőllős Barnabással. (Magyar Sí Szövetség)
Csoportkép a késő esti indulás előtti várakozáskor, Kónya Bálint, Kónya Ádám, Tóth Zita, Kékesi Márton, Szepesi Bertold, a képen az Olimpián izraeli színeket képviselő Szőllős Noával és Szőllős Barnabással. (Magyar Sí Szövetség)
A három versenyző vasárnap este indult el Budapestről, és helyi idő szerint hétfőn késő délután szállt le a gépük a kínai fővárosban. Akkreditációjuk átvétele után mindhárman tovább utaztak: a két alpesí síelő a jencsingi olimpiai faluba, míg Kónya Ádám a csangcsiakoui olimpiai faluba, mivel majd azon a területen rendezik meg az ötkarikás versenyeiket.

Pónya Sára pozitív teszt miatt nem utazhatott

Velük tartott volna Pónya Sára is, a Honvéd Zalka SE sífutója azonban pozitív koronavírus-tesztet adott elindulás előtt, így ő nem ülhetett fel a gépre. Pozitív koronavírustesztje miatt vasárnap sem ő, sem a sífutók szövetségi kapitánya, Szőcs Emőke nem tudott elutazni a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiára.

A sportoló tünetmentes, a szükséges negatív teszteket követően később csatlakozhat a csapathoz - tájékoztatta Gundel Takács Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-t.

A 14 fős magyar csapatból korábban két rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang és Varnyú Alex adott pozitív mintát, így ők nem tartottak a többiekkel, viszont az eredetileg nem utazó tartalék, Tiborcz Dániel mégis repülőre szállhatott szerda reggel, akárcsak Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, valamint Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és a női tartalék Sziliczei-Német Rebeka.

Liu Shaoang szerdán Pekingbe érhet

Adminisztrációs eljárás után kedden délután elutazhat Budapestről Pekingbe, a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínére Liu Shaoang olimpiai-, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki egy hete adott pozitív koronavírustesztet, és ezért nem tarthatott a többiekkel múlt szerdán.

Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nek elmondta: Liu Shaoang - az első magyar összetett világbajnok - magyar idő szerint hétfő délelőtt megszerezte a szükséges, hivatalos, a kínai hatóságok által is elismert laboratóriumban készült negatív PCR-tesztet, így az adminisztrációs eljárás után - ha tényleg nem jön közbe semmi - kedden délután repülőre ülhet, és pekingi idő szerint szerda délután megérkezhet a kínai fővárosba.

A férfi váltóban tartaléknak jelölt Varnyú Alex - aki szintén pozitív tesztet adott a múlt héten - négy nappal később, azaz vasárnapra érhet Pekingbe. Mindketten tünetmentesek, jégen is edzhetnek és állandó felügyelet alatt vannak.

A pekingi téli olimpia hivatalosan pénteken kezdődik, a short trackesek versenye rögtön másnap rajtol, amikor vegyes váltóban már érmeket osztanak, illetve sor kerül a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőjére. Előbbiben Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, utóbbiban pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint Krueger John-Henry a nevezett.

A rövidpályás gyorskorcsolya az egyetlen magyar éremesélyes sportág a téli olimpián. A magyar szövetség 10-15 olimpiai pont megszerzését reméli.

Négy éve Phjongcshangban a férfi váltó - Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállításban - megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

Rövidített megnyitó rengeteg fiatallal, nagy hidegben

A pekingi téli olimpia pénteki megnyitóját a szervezők lerövidítették százpercesre a hideg időjárásra és a koronavírus-járványra tekintettel - tudósított az insidethegames.biz a kínai fővárosból.

Az oldal beszámolója szerint jelenleg a próbái zajlanak a Nemzeti Stadionban sorra kerülő ceremóniának, amelyen a mintegy háromezer szereplő 95 százalékát tizenévesek teszik ki.

"Az olimpia történetében először kapnak lehetőséget tinédzserek ilyen nagyszabású fellépésre nyitóünnepségen" - idézte a portál a Hszinhua kínai állami hírügynökséget, hozzáfűzve, hogy "mivel a hőmérséklet nulla alá süllyed, a hideg jelenti a fő kihívást a fiatal előadók számára".

A pekingi havas-jeges játékok február 20-án zárulnak.
Peking 2022 - A 2022-es téli olimpia műsora
Peking 2022 - A 2022-es téli olimpia műsora
KOMMENTEK
minerel | 2022.02.02. 20:43
Érkeztek még rajtuk kívül magyar síelők akik rajthoz állnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.