Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Négy síző képviseli Magyarországot a téli olimpián

2022.01.26. 2022.01.30. Gémes Renáta | frissítve: 2022.01.30.

Bemutatjuk azt a négy magyar sízőt, aki hazánkat képviseli majd a hamarosan kezdődő XXIV. téli olimpiai játékokon, Pekingben. Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi síben, Pónya Sára és Kónya Ádám sífutásban versenyeznek. A versenyzők január 30-án indulnak a február 4-én kezdődő megmérettetésre.
Pekingben 4 síző képviseli Magyarországot: Kékesi Márton, Pónya Sára, Tóth Zita és Kónya Ádám Fotó: olimpia.hu

Tóth Zita

Tóth Zita
Tóth Zita
ALPESI SÍ
EDZŐ: Tóth Zalán (Nevelő edző), Dietmar Thöni, Szepesi Bertold
KLUB: Vasas SC
SZÜLETÉSI IDŐ: 2002-05-28

A 19 éves sízőnő már harmincnégy magyar bajnoki aranyérem birtokosa. A legjobb eredményei a nemzetközi porondon a 2020-as lausanne-i ifjúsági téli olimpián elért 16. és 17. helyezése, valamint a 2019-es téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon megszerzett 9. helye. Az idei és az előző idényben különböző FIS-versenyeken többször is sikerült dobogóra állnia. A banszkói junior vébén 17. lett, ami minden idők legjobb magyar eredménye a junior-világbajnokságokon. Az olimpiát megelőzően két világkupa versenyen is indult. Azt vallja, hogy akkor fejlődik igazán, ha feszegeti a határait. Az olimpián műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indul.

Versenyei február 7-én és 9-én zajlanak.

Kékesi Márton

Kékesi Márton
Kékesi Márton
ALPESI SÍ
EDZŐ: Dr. Kékesi Tamás, Robert Zan
KLUB: DVTK
SZÜLETÉSI IDŐ: 1995-12-19

Kékesi rutinosnak számít a világversenyeken, alig múlt el 15 éves, amikor világbajnokságon indult 2011 februárjában. Azóta öt felnőtt vb-n vett részt, és magyarként először jutott be a kvalifikációból a főfutamba szlalomban. A legjobb vb-helyezését 2021-ben hozta, amikor is műlesiklásban a 25. lett. Világkupában még nincs befejezett futama, de FIS kategóriájú versenyen már többször végzett dobogós helyen. Márton technikai számokban - szlalomban, óriás-műlesiklásban - versenyez a második olimpiáján, Pekingben. 4 évvel ezelőtt Phjongcshangban az összes alpesi számban elindult, a legeredményesebb műlesiklásban volt, ahol a 30. lett.

Február 13-án és 16-án izgulhatunk érte.

Pónya Sára

Pónya Sára
Pónya Sára
SÍFUTÁS
EDZŐ: Szőcs Emőke, Gál Ágota
KLUB: Honvéd Zalka SE
SZÜLETÉSI IDŐ: 1999-05-14

Sára 2 éves kora óta síel, válogatott szinten kajakozott, emellett többszörös magyar bajnok alpesi síben. Miután mindkét sportágat abbahagyta, komolyabban kezdett el foglalkozni a sífutással és a biatlonnal. A 2020-as felnőtt biatlon világbajnokságon 82. lett az egyéni versenyszámban összesen két lövőhibával. Másfél éve húzódó sérülése miatt sok versenyt ki kellett hagynia, azonban a tavalyi visszatérése sikert hozott: Obersdorfban a sífutó-vb-n olimpiai kvótát szerzett az országnak, és szeptemberi térdműtétje ellenére is sikerült teljesítenie az egyéni kvalifikációs szintet. A pekingi olimpián 10km-es távon indul.

Február 5-én és 8-án figyelhetjük versenyeit.

Kónya Ádám

Kónya Ádám
Kónya Ádám
SÍFUTÁS
EDZŐ: Kónya Bálint
KLUB: Veszprémi SE
SZÜLETÉSI IDŐ: 1992-12-19

Tapasztalt sífutó, aki második olimpiáján vehet részt. Már tavaly olyan eredményeket futott, melyek olimpiai kvótát értek, és a világ elithez, a világkupa mezőnyéhez is csatlakozott a szezonban. A tavalyi világbajnokságon harcolta ki csapattársaival az olimpiai kvótát. A 2018-as Phjongcshangban rendezett ötkarikás játékokon sprintben szerepelt jobban, a 64. helyen zárt. Pekingben három versenyszámban kap lehetőséget, sprintben és 15 km-en indulhat, de a sífutás abszolút király számában, 50 km-en is rajthoz áll.

Ádámnak 3 napon is szurkolhatunk: február 6-án, 8-án és 19-én.
KOMMENTEK
jóska63 | 2022.01.26. 10:18
Volt jobb eredmény IFI Vb alpesi siben! Bitte Pál kombinácioban 6.lett anno Schladmingban!
André | 2022.01.26. 13:23
Ha valaki ilyen szép piros,fehér/zöld sísapkát szeretne vásárolni (amilyen a Tóth Zita olimpikonon van)..., azt hol lehet(-ne)...???,-- fotó alapján jó vastag.., gyapjú..? :)
majtenyi | 2022.01.26. 17:37
Hajrá magyarok! Én azért szurkolok az izraeli színekben versenyző másik két magyar gyereknek is , a Szőllős Barninak és hugának Noának!!!
Barni tegnap Schladmingban az esti WC szlalomon csodát művelt, és nem sok hiányzott egy 2. futamhoz!
Hajrá, hajrá!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.