Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Négy síző képviseli Magyarországot a téli olimpián

2022.01.26. 2022.01.30. Gémes Renáta | frissítve: 2022.01.30.

Bemutatjuk azt a négy magyar sízőt, aki hazánkat képviseli majd a hamarosan kezdődő XXIV. téli olimpiai játékokon, Pekingben. Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi síben, Pónya Sára és Kónya Ádám sífutásban versenyeznek. A versenyzők január 30-án indulnak a február 4-én kezdődő megmérettetésre.
Pekingben 4 síző képviseli Magyarországot: Kékesi Márton, Pónya Sára, Tóth Zita és Kónya Ádám Fotó: olimpia.hu

Tóth Zita

Tóth Zita
Tóth Zita
ALPESI SÍ
EDZŐ: Tóth Zalán (Nevelő edző), Dietmar Thöni, Szepesi Bertold
KLUB: Vasas SC
SZÜLETÉSI IDŐ: 2002-05-28

A 19 éves sízőnő már harmincnégy magyar bajnoki aranyérem birtokosa. A legjobb eredményei a nemzetközi porondon a 2020-as lausanne-i ifjúsági téli olimpián elért 16. és 17. helyezése, valamint a 2019-es téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon megszerzett 9. helye. Az idei és az előző idényben különböző FIS-versenyeken többször is sikerült dobogóra állnia. A banszkói junior vébén 17. lett, ami minden idők legjobb magyar eredménye a junior-világbajnokságokon. Az olimpiát megelőzően két világkupa versenyen is indult. Azt vallja, hogy akkor fejlődik igazán, ha feszegeti a határait. Az olimpián műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indul.

Versenyei február 7-én és 9-én zajlanak.

Kékesi Márton

Kékesi Márton
Kékesi Márton
ALPESI SÍ
EDZŐ: Dr. Kékesi Tamás, Robert Zan
KLUB: DVTK
SZÜLETÉSI IDŐ: 1995-12-19

Kékesi rutinosnak számít a világversenyeken, alig múlt el 15 éves, amikor világbajnokságon indult 2011 februárjában. Azóta öt felnőtt vb-n vett részt, és magyarként először jutott be a kvalifikációból a főfutamba szlalomban. A legjobb vb-helyezését 2021-ben hozta, amikor is műlesiklásban a 25. lett. Világkupában még nincs befejezett futama, de FIS kategóriájú versenyen már többször végzett dobogós helyen. Márton technikai számokban - szlalomban, óriás-műlesiklásban - versenyez a második olimpiáján, Pekingben. 4 évvel ezelőtt Phjongcshangban az összes alpesi számban elindult, a legeredményesebb műlesiklásban volt, ahol a 30. lett.

Február 13-án és 16-án izgulhatunk érte.

Pónya Sára

Pónya Sára
Pónya Sára
SÍFUTÁS
EDZŐ: Szőcs Emőke, Gál Ágota
KLUB: Honvéd Zalka SE
SZÜLETÉSI IDŐ: 1999-05-14

Sára 2 éves kora óta síel, válogatott szinten kajakozott, emellett többszörös magyar bajnok alpesi síben. Miután mindkét sportágat abbahagyta, komolyabban kezdett el foglalkozni a sífutással és a biatlonnal. A 2020-as felnőtt biatlon világbajnokságon 82. lett az egyéni versenyszámban összesen két lövőhibával. Másfél éve húzódó sérülése miatt sok versenyt ki kellett hagynia, azonban a tavalyi visszatérése sikert hozott: Obersdorfban a sífutó-vb-n olimpiai kvótát szerzett az országnak, és szeptemberi térdműtétje ellenére is sikerült teljesítenie az egyéni kvalifikációs szintet. A pekingi olimpián 10km-es távon indul.

Február 5-én és 8-án figyelhetjük versenyeit.

Kónya Ádám

Kónya Ádám
Kónya Ádám
SÍFUTÁS
EDZŐ: Kónya Bálint
KLUB: Veszprémi SE
SZÜLETÉSI IDŐ: 1992-12-19

Tapasztalt sífutó, aki második olimpiáján vehet részt. Már tavaly olyan eredményeket futott, melyek olimpiai kvótát értek, és a világ elithez, a világkupa mezőnyéhez is csatlakozott a szezonban. A tavalyi világbajnokságon harcolta ki csapattársaival az olimpiai kvótát. A 2018-as Phjongcshangban rendezett ötkarikás játékokon sprintben szerepelt jobban, a 64. helyen zárt. Pekingben három versenyszámban kap lehetőséget, sprintben és 15 km-en indulhat, de a sífutás abszolút király számában, 50 km-en is rajthoz áll.

Ádámnak 3 napon is szurkolhatunk: február 6-án, 8-án és 19-én.
KOMMENTEK
jóska63 | 2022.01.26. 10:18
Volt jobb eredmény IFI Vb alpesi siben! Bitte Pál kombinácioban 6.lett anno Schladmingban!
André | 2022.01.26. 13:23
Ha valaki ilyen szép piros,fehér/zöld sísapkát szeretne vásárolni (amilyen a Tóth Zita olimpikonon van)..., azt hol lehet(-ne)...???,-- fotó alapján jó vastag.., gyapjú..? :)
majtenyi | 2022.01.26. 17:37
Hajrá magyarok! Én azért szurkolok az izraeli színekben versenyző másik két magyar gyereknek is , a Szőllős Barninak és hugának Noának!!!
Barni tegnap Schladmingban az esti WC szlalomon csodát művelt, és nem sok hiányzott egy 2. futamhoz!
Hajrá, hajrá!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.