Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tragédia: miért vitte a tanár a lezárt pályára a diákokat?

2016.01.16. Bata Attila

Szerda délután halálos tragédia történt a francia Les 2 Alpes síterepén. Egy iskolai csoport tanáruk vezetésével egy lezárt fekete pályán síelt, majd a felettük elindult lavina elsodorta őket és ketten életüket vesztették. Egész Franciaország a tanár felelősségét firtatja: miért vitte diákjait a lezárt pályára?
Egy 14 éves lány és egy 16 éves fiú halt meg lavinabalesetben az iskolai csoportból. Mindketten jó síelők voltak, a fiú rajongott a síelésért, a jövő héten ünnepelte volna a 17. születésnapját.

A lyoni iskola gyakran jár síelni Les 2 Alpes síterepére, már az idén is voltak korábban. Szerdán reggel egy 19 fős diákcsoport vágott neki a pályáknak három felnőttel. Kora délután az egyik diák megsérült síelés közben, az egyik tanár lekísérte őt az orvoshoz. A megmaradt 18 diákot két csoportba osztották. Az egyik tanár felügyelte a nyolcfős kezdő csoportot, a másik tanár pedig a 10 fős, jobb síelőkből álló, haladó csoportot. Az utóbbiakat sodorta el a lavina.

A meredek, fekete pálya, a Bellecombe, a szezon kezdete óta le volt zárva. Eddig nem hullott elég hó ahhoz, hogy a pályát meg lehessen nyitni, a napokban azonban hatalmas havazás érte el a környéket, és sokakat hívogatott a friss hó a lezárt pályán.

Az üzemeltetők egy 50 méter hosszú és egy méter magas hálóval zárták le a pályát, és négynyelvű táblákkal jelezték a lezárást, vagyis a tiltást. Az biztosnak látszik, hogy a csoport tagjai, aznap több száz más síelővel együtt, átmásztak a hálón. Tehát nem véletlenül érkeztek a pályára, tudatában voltak a tiltásnak.

A tiltás jelölése megfelel a szokásos gyakorlatnak. Egy újságírói kérdésre a síterep azt válaszolta, hogy 470 kilométernyi pályájuk van, nem rakhatnak minden pályához vagy kereszteződéshez embereket, hogy ellenőrizzék, hogy a síelők betartják-e a szabályokat.

Aznap reggel már járt az említett fekete pálya tetején a csoport, akkor azonban a tanáruk (nem az, aki vezette őket délután) nem engedte meg nekik, hogy lecsússzanak rajta.

Szemtanúk szerint a pálya felett 400 méterrel indult el a lavina kb. 2800 méteres magasságban. Csütörtökön este jelentkezett a rendőrségen egy román állampolgár és elmondta, hogy tagja volt annak a 15 fős, román és magyar síelőkből álló csoportnak, amely abban az időpontban 2800 méteren, pályán kívül síelt. Találgatások szerint akár ők is indíthatták a lavinát. Az ügyész szerint pályán kívül síelni nem bűn, ezért nem vették őket őrizetbe, bár próbálnak további információkat megtudni a csoporttól.
Megemlékezés az áldozatok emlékére a síterepen
Megemlékezés az áldozatok emlékére a síterepen
Őrizetbe vették viszont azt a tanárt, aki rávitte a diákjait a lezárt pályára. A tanár is sérüléseket szenvedett és kórházba került. Továbbra is a kórházban van, a rendőrség itt hallgatja ki. Valószínűleg ők is, ahogy egész Franciaország azt szeretné tudni, hogy miért vitte a diákjait a tiltott pályára.

Az eddig leírt információk ügyészségi tájékoztatóból és rendőrségi forrásokból származnak. Természetesen a francia sajtó kiemelt figyelmet fordít az ügynek. Előkerültek információk arról, hogy a tanárt novemberben egy pszichiátrián kezelték, antidepresszáns gyógyszeres kezelést kapott. Más újságok azt kérdőjelezik meg, hogy képesítései alapján vezethette-e a csoportot. Ezekről egyelőre nincs hivatalos megerősítés.

A balesetnek volt egy harmadik áldozata is. Egy 57 éves ukrán állampolgár szólóban síelt a baleset helyszínén és időpontjában, ő nem tartozott az iskolai csoporthoz.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.