Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új síközpont épül Székelyföldön

2024.03.26. Magyar Sí Szövetség

Új síközpontot létesítenek a székelyföldi Gyergyószentmiklós közelében. A márciusi szakmai bejáráson a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sí Szövetség képviselői is részt vettek.
Kép: Pignitzky Dorottya, a MOB sportszakmai főmunkatársa
Kép: Pignitzky Dorottya, a MOB sportszakmai főmunkatársa
A készülő síközpontot a Magyar Sí Szövetség részéről dr. Fürstner József elnök, a MOB Közgyűlésének tagja, Szepesi Bertold alpesi szövetségi kapitány és Kékesi Márton kétszeres olimpikon, ifjúsági olimpikon, sokszor magyar bajnok alpesi síző, a MOB Sportolói Bizottságának tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportigazgatóságának képviseletében Pignitzky Dorottya sportszakmai főmunkatárs látogatta meg; a vendéglátók szerepét a pályarendszer tulajdonos-tervezője, Portik Endre és családja látta el.

„Az Észak-keleti Kárpátok ’hidegpontján’, Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó között épül Székelyföld új síközpontja. Mindez eddig csak helyi erőből, befektetéssel és elképzelés alapján alakul úgy, hogy sok szempontnak is megfeleljen. A kiemelkedően szép magashegyi panoráma, a kiváló megközelítés, a változatos és hosszú pályák, a modern technika, a pályaszállás és parkolás, valamint a komplex szolgáltatás kombinációja a maga nemében páratlan lesz. Már közel két éve folyik a sokrétű építési munka a pályák, az épületek, a víztározók, a liftek és a megközelítés fejlesztésére. A tökéletesség jegyében, eddig még nem került sor részleges megnyitásra. Nagyon örültem a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sí Szövetség közös delegációja látogatásának” – foglalta össze Portik Endre.

Érdekesség, hogy a magyar márkájú síléc tulajdonosa, Portik Endre már régóta a sísport köztudatában van, hiszen támogatásával hozzájárul a magyar eredmények javításához is. Családi rokonságban állt a már elhunyt egykori alpesi szövetségi kapitánnyal, Kovács Barnabással, aki a léc megálmodója, nemzetközileg ismert síedző volt, aki négy országban is betöltötte a szövetségi kapitányi tisztet. Portik Endre és Kovács Barnabás együtt kezdett bele egy síközpont építésbe Chilében is még az 1990-es években, ami végül nem tudott megvalósulni az ottani körülmények miatt. Az ott elszenvedett veszteség sem tudta elvenni a kedvet az új tervektől; a biztosabb otthoni környezet a magyar sízőtársadalomnak, különösen a magyar síversenyzőknek is kiváló lehetőséget nyújthat majd a jövőben.

Az „Explosiv Ski Resort” építési munkái jelenleg is zajlanak. Cél, hogy 2024 decemberében nyitni lehessen és néhány pályán meginduljon a síélet.
KOMMENTEK
hu1zam | 2024.03.26. 16:30
Kíváncsi lennék, hogy pontosan hol lesz? Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó között van kb. 20 km és pár száz méter szintkülönbség. Az ősidőkben volt pálya és felvonó az ú.n. 4-es kilométerkőnél, csak pályák pedig a Nagy-Cohárd oldalában. (Mellesleg 1985-86-ban a Békás-szorosban, Almásmezőn voltam háziorvos...)
WAndrea | 2024.03.26. 16:39
Itt van egy részletesebb beszámoló a helyszíni bejárásról: https://olimpia.hu/hirek/az-olimpia...i-mozgalomnak-is-fontos-l...
hu1zam | 2024.03.26. 17:08
Köszönöm, Andrea!
Mil | 2024.03.28. 16:38
Ha 1,400-on van a parkoló és északi lejtésüek a pályák, ahogy irják akkor eléggé hóbistos lesz!
magnum56 | 2024.03.28. 21:44
Egy térképet nem tud valaki betenni, hogy hol is lesznek a pályák?
Melyik hegyen? Melyik faluhoz közel?
Mert ezek egyik beszámolóból sem derültek ki számomra.
Elbi | 2024.03.29. 08:11
A "Explosiv Ski Resort" Facebook oldalán van egy térkép, ezt használva:
https://maps.app.goo.gl/qY2PX3XhJ7R...rbjnU8
A bükkenő csak az, hogy a térkép szerint nem nagyon lehet a parkoló 1400m-en, mert azon a helyen a legmagasabb csúcsok vannak nagyjából ezen a magasságon. A környék legmagasabb csúcsa egyébként 1612 m.
Nemethf | 2024.03.29. 10:17
Budapest 650 km és nincs autópálya. Ez egy felejtős projekt. Ellenkező írányba 650 km -t autópályán megtéve olyan síterepek vannak, amelyekkel ez a fejlesztés sohasem lesz sajnos versenyképes. Debrecenből és Békéscsabáról viszont már jobban megközelíthető.
magnum56 | 2024.03.31. 21:46
Elbi, ha jobban megnézed a térképet, akkor láthatod, hogy a Pongrác-hágótól (1250 m) vezet oda út. Vagyis lehetséges parkolót építeni 1400 méteren.
A környező hegyeken sok jó lehetőség van remek pályák építésére, és kialakítható egy jó pályarendszer. Persze sok pénz és jó tervezés kell hozzá, de a terep adottsága szerintem megvan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.