Menü ≡

Újabb síterepek nyitnak ki a hétvégén az Alpokban!

2014.11.08. | Szerző: Bata Attila
A hétközi havazás meghozta a nyitást számos ismert olasz és svájci síterepen. Verbier, Tonale és híres társaik kezdik meg az idényt a hétvégén. Ausztriában a főn hétközben azokat az alacsonyabban fekvő terepeket is tönkretette, ahol a múlt héten még síeltek, de itt maradnak a gleccserek!
h i r d e t é s
Kezdjük a jó hírekkel. Az olasz-svájci határ és az Alpok gerince közötti részen körülbelül 100-200 cm hó hullott az előző napokban. Voltak olyan terepek, amely előzetesen is most nyitottak volna ki, de néhány helyen kifejezetten a hirtelen jött nagy havazás miatt tudták előrehozni a nyitást.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Olaszországban már hetek óta lehetett tudni, hogy ezen a hétvégén ismét lehet síelni a
Presena-gleccseren (Tonale) és Cervinia felső részén. Az utóbbi hely az egyik legszerencsésebbek közé tartozott az utóbbi napokban lehullott hó tekintetében. A svájci oldalon (Zermatt) már eddig is lehetett síelni, hétvégén nemzetközivé válik a síterep. Tonale rendszerint már októberben ki szokott nyitni, vagy legkésőbb Mindenszentek napján. Ez az idén elmaradt, de az eheti havazás után egy kilométer pályával várják a síelőket.

A harmadik hétvégén nyitó olasz pálya, a 3000 méter feletti síelést kínáló dél-tiroli Solda (Sulden) síterepe lesz, ahol már az új liftet is lehet használni.

Svájcban két új tereppel lehet számolni a hétvégén. A méteres havazásnak köszönhetően a tervezettnél három héttel hozta előre a nyitást a nyáron saját magát lábon lövő Verbier. Talán a síelők visszacsábítása miatt is szükséges a korai nyitás.

Csak egy héttel később nyitott volna a másik svájci síterep, Andermatt. Nem kell most már várni, köszönhetően a héten lehullott 150 cm hónak.

Ausztriában most ellentétesen alakulnak dolgok. A múlt hétvégén nyitva tartó síterepek közül, Planai, Reiteralm, Loser, Leogang és Kitzbühel, csak az utóbbi tervezi a nyitást erre a hétvégére. Itt hétközben a meleg szél jelentősen rontott a pályák minőségén, így a többiek nem tudnak kinyitni. Azonban továbbra is lehet Ausztriában síelni ezen a hétvégén, hiszen a gleccserekben nem tett kárt a meleg. Ide friss hó is érkezett, és ha az időjárás is kedvező lesz, elmaradnak a széllökések, akkor az összes gleccser nyitva tart a hétvégén.

Érdekesség, hogy a közeli Hochkar is úgy készült, hogy november 8-tól bármikor tudjanak üzemelni, ha szükséges. Úgy szervezték meg az előkészületeket, hogy startra készen, kedvező feltételek esetén bármelyik novemberi hétvégére ki tudnak nyitni. Erre sajnos itt még egy kicsit várni kell, reméljük nem a hivatalos decemberi idénynyitóig. 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »