Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyorsasági sí VB kezdődik a hétvégén Varsban (F)

2009.01.15. Bata Attila

Gyorsasági sí VB kezdődik a hétvégén Varsban (F) 2009. január 17-24. között rendezik meg a franciaországi Vars síterepén az idei gyorsasági sí világbajnokságot, ahol nem ritka, hogy a síelők speciális felszereléseikkel elérik a 250 km/órás sebességet is. Az egyik esélyes a tegnapi edzésen hatalmasat bukott.
Vars híres pályáján, a Chabrières oldalában rendezik meg a férfiak és a hölgyek klasszikus futamát. A pálya 2715 méter magasból indul és majdnem 500 méter a szintkülönbsége az 1220 méteres szakaszon. Indul a férfi világcsúcstartó olasz Simone Origone is, aki 251,4 km/órás sebességgel tartja a rekordot.

Valószínűleg nem indulhat 21 éves öccse, Igor, aki tegnap edzés közben Champoluc (Aosta) síterepén hatalmasat bukott. Körülbelül 140 km/órás sebességnél vesztette el egyensúlyát és kartöréssel és egyéb sérülésekkel szállították kórházba. Érdekes verseny lehetett volna a két testvér között, hiszen Igor a juniorok között tartja a világrekordot 250,7 km/órás teljesítménnyel, és a tavalyi Világkupa sorozatban a második helyet szerezte meg.

A verseny története, amelyet csak a klasszikus Kilométer néven emlegetnek, az előző századra nyúlik vissza. Az eredmények folyamatosan javultak. 1930-ban már 140 km/órával tartották a világrekordot, a mágikus 200 km/órás határt a chilei Portillóban lépték át először 1978-ban. A fejlődést nagyon meggyorsította, hogy 1982-ben megrendezték az első futamokat a szupergyors pályán a francia Les Arcs-ban, valamint, hogy bemutató jelleggel szerepelt az 1992-es francia rendezésű Téli Olimpiai műsorán.

Azóta, főleg a technika és a felszerelés fejlődésének köszönhetően évről-évre dőlnek meg a rekordok. A sportág is egyre népszerűbb, 2004-ben a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) is úgy érezte, hogy bele kell szólnia a sportág fejlődésébe, és saját szabályaival külön versenyeket kezdett el rendezni. Ezeken a versenyeken jóval szigorúbbak a szabályok, a versenyzőknek tilos különleges, aerodinamikus öltözetet viselniük, és a sílécek hossza nem haladhatja meg a 225 centimétert. Ebből következően itt az eredmények is gyengébbek.

A jelenlegi világcsúcsok:

Klasszikus verseny

Férfiak Origone Simone (ITA) 251,400 km/h

Nők: Sanna Tidstrand (SWE) 242,590 km/h

FIS szabályok szerint

Férfiak: Sage Mathieu (FR) 210,770 km/h

Nők: Charlotte Bar (FR) 200,110 km/h

Snowboard: Darren Powell (AUS) 201,907 km/h

Monoski: Cousseau Xavier (FR) 212,26 km/h

Az összes csúcsot Les Arcs terepén érték el, a jelenlegi verseny színhelyén 243,105 km/óra a pályarekord, a szervezők nagyon remélik, hogy a következő héten valaki megdönti ezt az eredményt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.