Menü ≡

Világkupa Jasnán: visszatérnek a világ legjobb síelői

2015.09.16. | Frissítve: 2016.02.08. | Szerző: Bata Attila
Márciusban a világ legjobb női síelői a szlovákiai Jasná síterepén versenyeznek egymással. Szlovákiában 30 év után rendeznek ismét alpesi világkupa versenyeket, amely a versenysport legfelső kategóriája. Nekünk külön jó hír, hogy nem kell messzire utazni, ha néhány világsztárt szeretnénk élőben látni.
h i r d e t é s
Az utóbbi években hatalmas pénzekkel kikupált szlovák síterep elérkezettnek látta az időt, hogy ismét megrendezhesse a világ legrangosabb alpesi versenysorozatának egyik versenyét. Jasna már korábban rendezett olyan versenyeket, amelyek beszámítottak az aktuális világkupa sorozatba. Először 1979-ben a férfiak szlalom és óriás-műlesikló versenyeit rendezték. Akkor az amerikai Phil Mahre és a svéd Ingemar Stenmark (máig nagyon jól csengő nevek) nyerték a versenyeket. Három évvel később, 1982-ben Phil Mahre ismét nyert óriásban, szlalomban pedig ikertestvére, négy perccel fiatalabb öccse, Steve végzett az első helyen.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az utolsó jasnai világkupa futamot 1984-ben a nők számára rendezték, szintén a lassabb, technikai számokban. Óriásban a kor csillaga, a svájci Erika Hess nyert, szlalomban az osztrák Roswitha Steiner vitte el az első helyet. Két évvel később a Magas-Tátrában még rendeztek női versenyeket, de az ótátrafüredi (Tarajka) futamokkal Szlovákia, vagyis akkor még Csehszlovákia ideiglenesen búcsút mondott a világkupa futamoknak.

Március 5-6-án, 32 évvel az utolsó jasnai futamok után ismét összegyűlnek a világ legjobbjai az Alacsony-Tátrában. A szlovákok az áprilisi szezonzárás után már nekikezdtek a szervezésnek és a pályák átalakításának. Ez utóbbi inkább szélesítést jelentett egy-két helyen. Júniusban a FIS megvizsgálta az előkészületeket és mindent rendben talált, így véglegessé vált a verseny megrendezése.

A fenti pályatérképen látszik, hogy melyik pályákon rendezik a versenyeket a két nap során. A szervezők egy kisebb tribünt is építenek a célban. A verseny hétvégéjére naponta 5000 vendéget várnak a szlovák szervezők.

A verseny megrendezése nem csak egyszerűen az ölükbe hullott. Három évvel ezelőtt pályáztak a mostani rendezésre, amelyben más ismert síterepeket előztek meg. Azóta rendeztek sikeres EK versenyeket, valamint tavaly a junior világbajnokságot. A FIS marketingstratégiája is segítette a szlovákokat, a szövetség szeretne több versenyt elvinni az Alpokból keletre. A nők csak Szlovákiáig utaznak új terepre, a férfiaknak már nagyobb út lesz a japán és koreai kirándulás.

A szlovák verseny várakozásait növeli, hogy az idei szezonban két szlovák hölgy is a legjobbak között teljesít szlalomban
2015.11.10. 09:08:51 Peter Demeter
Itt az egyik időpont amikor nem érdemes oda menni síelni
2016.02.08. 23:16:55 Digifotos
Miklos edit indul ??
2016.02.08. 23:50:34 Bata Attila
A honlapja szerint igen, a szombati versenyen (GS), de ugye ez nem igazán az ő száma.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »