Menü ≡

Jasná világkupa: naponta 20-25 ezer látogatót várnak

2016.03.03. | Szerző: Bata Attila
Az év eseménye következik a szlovákiai Liptói-régióban. Szombaton és vasárnap rendezik meg a nők alpesi síversenyeit az Alacsony-Tátra és Szlovákia legjobb síterepén, Jasnán. A versenyt még izgalmasabbá teszi, hogy a szlovákoknak két olyan versenyzője is van, aki a győzelemre is esélyes a vasárnapi versenyen.
h i r d e t é s
Szeptemberben már beszámoltunk a versenyről, annak szlovákiai múltjáról. Ebből sok minden nem változott, kivéve az érdeklődést, hiszen jóval több néző érkezhet a vártnál.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A legfontosabb, hogy jegyet már hetek óta nem lehet kapni a versenyekre. Aki a helyszínen szeretett volna jegyet venni, az inkább a tévében nézze itthonról. Szeptember óta a két legjobb szlovák szlalomos Veronika Velez-Zuzulová és Petra Vlhová olyan remek szezont produkált eddig, hogy az sem lenne meglepetés, ha valamelyikük nyerne vasárnap.

Szombaton az óriás-műlesiklást rendezik, abban nem annyira jók, itt Zuzulova, szokásához híven, még rajthoz sem fog állni. Zuzulova az idősebb és tapasztalt síelő, aki ahogy a nevéből is látszik külföldi, francia férjet választott. A férje a francia válogatottnál edző, így Zuzulova is a franciákkal készül az év nagy részében, a jasnai futam legalább jó alkalom lesz, hogy hazalátogasson arra a pályára, ahol még nem versenyzett.

Ezzel szemben a 20 éves Vlhová a környék szülötte, itt nőtt fel, rengeteget versenyzett Jasnán. Természetesen népszerű is, posztereivel még a helyi kocsmákban is találkoztunk.

A két szlovák már múlt hét csütörtökön megérkezett, és már Jasnán gyakoroltak. No, akkor még nem a versenypályán, azt nemcsak a hobbisíelők, hanem még előttük is lezárták a hóviszonyok miatt.

A szervezők már december eleje óta építik és hóágyúzzák a verseny pályáját, a legrosszabbkor jött nekik a februári tavasz. A meleg ugyan megolvasztotta a pályát, de a FIS pályaellenőrzése engedélyt adott a versenyre, 30 -40 centi havat mértek február 24-én. Azóta valamelyest javultak a hóviszonyok, szombatra pedig felhős időt ígér a helyi meteorológia.

Szlovák divattervezők és klasszis síelők: Mikaela Shiffrin (USA), Anna Swenn-Larsson (SWE), Frida Hansdotter (SWE), Nina Loeseth (NOR), Ana Drrev (SLO), Veronika Velez-Zuzulová (SVK) és Petra Vlhová (SVK)
A két szlovákot az amerikai zseni Mikaela Shiffrin és a svéd Frida Hansdotter előzheti meg a leginkább. Shiffrin tegnap érkezett Pozsonyba, és már is részt is vett egy különleges rendezvényen, ahol szlovák divattervezők ruháit mutatta be a már említett szlovák és svéd és egyéb vetélytársaival.

Az érdeklődés óriási. A hazai sikereknek és a kedvezményes áraknak köszönhetően a jegyek már elkeltek. A szervezők és a rendőrség napi 20-25 ezer látogatóra készül fel. A tervekhez képest újabb lelátókra, újabb szurkolói zónára és újabb kivetítőkre volt szükség. A síterep parkolóiba csak az engedéllyel rendelkezőket engedik be. Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) öt parkolót jelöltek ki (ahogy a képen is látható), amelyeket folyamatosan töltenek a síterephez legközelebbi parkolóval kezdve. Innen ingyenes buszok visznek mindenkit a Biela Pút liftig. Az ígéretek szerint 73 buszt állítanak csatasorba, amelyek 3-5 percenként szállítják az utasokat. Az öt parkoló közül a lustábbaknak szerencsés a középsőt kihagyni (ulica Polnohospodarska), itt nincs közvetlen buszmegálló, át kell gyalogolni egy másik parkolóba.

Két választás is bekavart a hétvégi versenynek. Kiderült, hogy a Szlovák Sí Szövetség tavaly áprilisban szabálytalanul választotta meg a vezetőit. Ezért a megválasztott vezetőség helyére visszakerültek a régi arcok - hat nappal a verseny előtt. Mindkét szlovák versenyző apja elégedett volt a jelenlegi vezetéssel. Nagyon sok a kritika, hogy ezt nem pont a verseny előtt kellett volna meglépni.

Szombaton országos, politikai választás is lesz Szlovákiában. Egy sínemzettől nem is olyan meglepő. hogy korábban a síterepen, sőt még a fenti hüttékben is lehetett ilyenkor szavazni. A szervezők nem akarják a rendezvényt még ezzel is komplikálni, így idén a helyiek itt nem találnak szavazóurnákat. A közel 700 szervezőnek és az itteni vendéglők, hütték, szállások kiszolgáló személyzetének valahogy meg kell oldania Liptószentmiklóson, ha állampolgári jogaival akar élni.

A pályát már jegesítették, ma és pénteken már a helyszínen edzenek a versenyzők, ha a pálya minősége is engedi. Szombaton az óriás-műlesiklás, vasárnap pedig a szlalom futamait rendezik. Az elsőt 10:30-kor, a másodikat 12:30-kor. A versenyeket az Eurosport élőben közvetíti.
2016.03.03. 16:06:43 százas
A szinte áthatolhatatlan kerítést már élő erővel védték a múlt hétvégén is. Brutál tömeg lesz, letettem a látogatáról.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »