Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zell am See: egy éjszaka a hó fogságában

2019.01.07. | Szerző: Stani
Hatalmas szerencséje volt egy 23 éves snowboardosnak, aki egy éjszakát töltött a hó fogságában Zell am See síterepén. A deszkást másnap vették észre a kabinosból, és mentették ki szorult helyzetéből.
h i r d e t é s
A bajor snowboardos szombaton a déli órákban tűnt el a Schmittenhöhebahn kabinos (ez a csúcsra vivő nagykabinos) nyomvonalán.

fotó: Bergrettung Zell am See

Bár keresését aznap megkezdték, az erős havazással, rossz látási viszonyokkal párosuló extrém nagy lavinaveszély miatt (pályán kívüli terület) a felkutatásával fel kellett hagyni. Végül másnap, vasárnap találták meg. A snowboardos egy fenyőfa tövében ásott magának egy üreget, ahol átvészelte a téli éjszakát.

fotó: Bergrettung Zell am See

Mivel ez a terület extrém lavinaveszélyes a jelenlegi hóban, ezért a mentőcsapat a nagykabinból ereszkedett alább. A mentést a nagy magasságból való leereszkedés mellett az is nehezítette, hogy a mentés alatt három további snowboardos került a hegyoldalra, fennállt a veszély, hogy lavinát indítanak a szerencsétlenül járt fiatalra. Végül őket is kimentették a hegyi mentők.

fotó: Bergrettung Zell am See

Szintén óriási szerencséje volt egy osztrák sítúrázónak, akit a Zelli-tó feletti Schützingalmon (pályán kívüli terület) 1800 méteres magasságban vitt el a lavina. A hóomlás teljesen betemette a férfit, akinek a hó alatt sikerült egy légüreget kaparnia és mobiltelefonján értesíteni a hegyi mentőket.

Az óriási hó van jelenleg Zellben, az offpiste síelés nagy helyismeretet kíván, és csak bizonyos fahatár alatti részeken biztonságos - fotó: Stánicz Balázs

Továbbá egyik botját a hó alól sikerült kiszúrnia, így a hegyi mentők ezt észlelve találták meg. A sítúrázó saját lábán, sérülések nélkül a mentőszolgálat kíséretében hagyta el a szerencsétlenség helyszínét.
2019.01.07. 19:37:13 tibor76
Bocs, ha hülyeségeket kérdezek. Egy ilyen mentésnek milyen vonzata van? A mentés költségeit fedezi valamilyen biztosítás? Vagy elköszönnek egymástól, hogy holnap veled ugyan itt? Vagy hogy működik ez?
2019.01.08. 10:22:58 sbeci9
Nem kérdeztél hülyeséget. Egy ilyen vagy egy helikopteres mentés baromi drága tud lenni. Azért nem érdemes a legolcsóbb biztosítást kötni. Én mindig megnézem, hogy milyen összegig fizet a mentésre.
2019.01.08. 10:57:19 toto2
A biztosítások meg általában nem érvényesek pályán kívüli síelésre. Akkor most mi van? Ilyenkor egyáltalán nem biztos, hogy fizetnek...
Bár el tudom képzelni, hogy Németországban mások a feltételek.
2019.01.08. 13:11:55 tibor.becker
Ilyesztö árak: egy helikopteres mentés hegyimentökkel lehet 17.000,- EUR. (9.000,- hegyimentök, 8.000,- helikopter. A biztosításnak 25.000,- EUR-ig kellene fedezetet biztosítani függetlenül, hogy hol síelsz. A hegyimentök kb 35,- EUR-t számolnak fel óránként emberenként. A pénzt nem az ember kapja, hanem a szervezet. A hegyimentösök ingyen mentenek és kockáztatják az életüket! Egy osztrák cikk: https://www.nachrichten.at/oberoest...erreich/65-Bergretter-und... .Üdv, Tibor
2019.01.08. 13:26:56 tomzi1
A legtöbb "sí" biztosításnál kizárnak a kártérítésből ha kiderül, hogy pályán kívüli síelés miatt történt a baleset. Ha a fenti eseményre is szeretnél kártérítést érdemes az extrém sport biztosításokat megnézni (pl. Allianz, Uniqa)
2019.01.08. 19:59:23 Stani
hegyi mentőként és óránként 38 eurót számolnak fel, legalábbis Salzburg tartományban. Nyilván egy helikopteres mentés ennél jóval drágább.
2019.01.08. 20:31:18 Compo05
Járjatok utána az alpenverein.at-n, tagság fejében jár éves extrém biztositás (régen meg kellett jelölni 4 sportot, most nem tudom h működik). Nekem 15éve van ilyen, jelenleg 75eur/év. 1× teszteltem, helikopterestül... mindent fizetett, minden bonyodalom nélkül, nem kellett bizonygatni semmit, bekérik a mentési jegyzőkönyvet bejelentésed alapján. Egyedül a korház sürgösségi ktg első 150Eur.t nem fizeti! Safty first!
2019.01.08. 20:32:11 Zsoka Nemere
Erdemes Oesterreichische Alpin Verein biztositast kötni. Ez egy évre 50-60 Euro kozott mozog és minden pályán kívüli tevékenységet fedez helikopteres mentessel együtt. Minden infó a weboldalon és online is lehet kötni!hajra
2019.01.11. 16:05:42 fklara
A Raiffeisen Banknál vezetett normál lakossági bankszámla bankkártyájához kapcsolódó Uniqa biztosítás fedezi ezeket a költségeket. Helikopteres mentés, teljes kórházi kezelés (orvosi ellátás, diagnosztikai vizsgálatok, stb.), hazaszállítás, stb.... És eszméletlen korrekt. Vita nélkül kifizetett mindent. A díja évente (!) 3.990 Ft.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »