Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zugspitze: félmillió köbméter tavalyi havat tárolnak az idei síszezonra

2019.08.26. Bata Attila

A németországi Zugspitze síterepe a korábbi évekhez hasonlóan idén is eltárolja a tavaly hullott havat, amely nagy segítségnek bizonyul majd a korai szezonkezdetnél. A "snow-farming" az új módszer. A régi eljárást, a gleccserek nyári letakarását már régóta nem folytatják.
Hódepók a webkamerán augusztus 25-én
Hódepók a webkamerán augusztus 25-én
Az idei tavasszal rekordmennyiségben állt a hó a Zugspitzén és környékén. A síterep üzemeltetői február óta folyamatosan alakítottak ki hódepókat és töltötték fel hóval. Más síterepekhez képest kissé leegyszerűsítették a dolgot. A Sonnenkar és a Wetterwandeck részeken a kisebb szakadékokba, nagyobb bemélyedésekbe szállították ratrakokkal a havat. A két részen kilenc hatalmas hókupacot építettek, amelynek az alja mélyedésben fekszik, de a tetejét a webkameráról is jól látható módon "megpúpozták".

A snow-farmingot alkalmazó síterepeket zöme valamilyen szigetelő anyaggal, fóliával, faforgáccsal vagy mindkettővel lefedi a tárolt havat, de az itteni módszer szerint a hókupacok tetejét nem fedték le semmivel.
Így nézett ki a hegyoldal július elsején
Így nézett ki a hegyoldal július elsején
Először 2016 nyarán tárolták így el a havat, akkor 350 ezer köbméternyit gyűjtöttek össze. Az idén, ahogy az előző években, már 500 ezer köbméternyi havat ratrakoltak be a kilenc hódepóba.

A síterep szerint, az előző évek tapasztalatai alapján, a hómennyiség közel 60-70%-a átvészeli a nyarat és már a szezon elején használható lesz. Az első hidegebb októberi napok után a ratrakok megkezdik a hó szétterítését a pályákon, így jóval korábban kezdődhet a szezon, mint a környező síterepeken.
Ez még a május elsejei állapot
Ez még a május elsejei állapot
Tavaly a síterep novemberben indította be a lifteket először. Nem egyesével, hetente nyitottak meg újabb pályákat, hanem a nyitás napján egyszerre indultak el több pályával és lifttel. Tegyük hozzá, hogy tavaly egy meleg nyár és csapadékszegény ősz után nagyon jól jött a korábban elraktározott hó.

Érdekesség, hogy 20 évvel ezelőtt a síterepen is kísérleteztek az akkori divat szerint a gleccser jegének letakarásával. Hatalmas hővisszaverő fóliákkal takarták le a jeget, de a kísérlet nem hozott eredményt, a gleccser folyamatosan zsugorodott. A fóliázásra költött pénzt és munkaidőt a síterep nem hozta nyilvánosságra, de vélhetően a ráköltött összegeknek is volt benne része, hogy 2013 óta nem alkalmazzák ezt a módszert. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.