Az osztrák hütték kedvelt étele a laktató Käsespätzle, melyet általában forró vas serpenyőben szolgálnak fel, zöld saláta kíséretében. Íze a felhasznált sajtoktól függően sokféle lehet. A sajtos nokedli egyik változatának elkészítése roppant egyszerű.
A Käsespätzle-t mindig frissen főzzük, és forrón tálaljuk. Gyomrot nem kímélő étel, így jól esik utána kis mozgás. A recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl szódavíz (vagy sör)
- 1 dl tej
- 4 tojás
- só
- bors
- 30 dkg sajt (ementáli, vagy más erős, karakteres típus, többféle is lehet)
- 10 dkg vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
-
Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és zsiradékban aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A lisztből, szódavízből, tejből, sóból, és 4 tojásból nokedlitésztát készítünk. A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük. A tésztát nokedliszaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki és öblítsük le hideg vízzel. A sajtokat lereszeljük, és egy serpenyőben 10 dkg vajat felolvasztva összekeverjük a nokedlivel. A nokedli kész, borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen salátával.
Käsespätzle - osztrák sajtos nokedli
Hasznos tippek, változatok:
- Karakteres ízű sajtokat használjunk, mint például ilmici, lajta, ementáli, camembert, kevés márványsajt, de beletehetünk mindenféle sajtmaradékot
- A füstölt sajtokat mellőzzük
- Hagyományosan vasserpenyőben tálalják, mely melegen tartja
- Lehet pirítani egy kis szalonnát is a tetejére
- Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük