Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi kell a biztonságos síeléshez?

2023.01.10. Sallay Kinga I Decathlon

A síelés extrém sportnak számít, ezért nagyon fontos, hogy biztonságban tudjuk magunkat. Akár kezdők, középhaladók, vagy haladók vagyunk, a biztonságos sportolás az elsődleges szempont.
A síelésre való felkészülés nem csak annyiból áll, hogy ellenőrizzük a felszerelésünket indulás előtt, hanem fizikailag is készen kell állnunk erre a kihívásra. A síelés során olyan izmokat is használunk, melyeket hétköznapi sportolás során kevésbé edzünk.

Fizikai ráhangolódás a síelésre

Az aktív sportolók tudják, hogy a bemelegítés elengedhetetlenül fontos az izmok és az inak nyújtásához, a test vérkeringéséhez és ahhoz, hogy a test felkészüljön a fizikai terhelésre. A hideg és befeszült izmok, inak könnyen sérülhetnek. A bemelegítéssel és átmozgatással elkerülhetőek a balesetek. Kiváltképp fontos, hogy síelés előtt megerősítsük az izmainkat és átmozgassuk az ízületeket mobilizáló edzésekkel. A Youtube-on sok hasonló videó található, számomra a leghasznosabb technikákat a “Sioktatassmsz” Youtube csatorna adta. A mobilizáláshoz sok olyan termék kapható, ami más edzésekhez is felhasználható, így több funkciót kap a felkészülésünk során. Érdemes olyan termékeket választani, ami kis helyen is elfér, így a bőröndben is magunkkal vihetjük utazásaink során. Bevált sporteszközeim közé tartozik a 3in1 masszázs szett (1 henger, 1 rúd és 1 labda), a 3 db-os gumipánt csomag, az egyensúlyozáshoz pedig a pilates párna a legjobb választás, ha nem akarunk sokat költeni. A sporteszközök nem csak a felkészülésben lehetnek a segítségünkre, de izomláz vagy esetleges sportsérülés után is nagyon hasznosak a regenerálódásban.

Megfelelő felszerelés

Sífelszerelés

Indulás előtt érdemes ellenőrizni a felszereléseinket, hogy azok méretben megfelelőek-e, vagy igényelnek-e karbantartást. Saját sífelszerelés esetén szezon előtt vagy végén vigyük el élezni és waxolni a lécünket. Ha béreljük a felszerelésünket, mindenképpen olyan helyről tegyük, ahonnan vannak pozitív visszajelzések. Ellenőriztessük a kötéseinket, hogy a súlykorlát és a méret jól legyen beállítva. Abban az esetben, ha felszerelést szeretnénk venni, járjunk körbe sok boltot, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb sícipőt és sílécet. Ne ragadjunk le az első helyen, próbáljunk fel több bakancsot, azért, hogy anatómiailag is a legtökéletesebbet tudjuk megvásárolni.
Síbukósisak

Bukósisak viselése nagyban csökkenti a balesetek okozta sérüléseket mind a síelőknél mind a snowboardosoknál, ezért ezeket a védőfelszerelések közé soroljuk. A döntő szempont bukósisak vásárlás során a kényelem - ezen kívül véd a hidegtől, esőtől, hóeséstől és széltől, valamint könnyű és tartós. Minden piacra került bukósisaknak meg kell felelnie az EN 1077 szabványnak, amely biztosítja, hogy a sisakod eleget tesz az európai biztonsági és ütésállósági teszt kritériumainak. Biztonságtechnikai szempontból nincs különbség az egyes márkák sisakjai között. A típusok közötti árképzést a brand mellett, a bukósisakban lévő kényelmet elősegítő alkotórészek. Ilyen lehet a belső bélés puhasága, a szellőzőnyílások állíthatósága, a sisak tarkóján található szabályozókerék, a külső borításnak az összetétele és a fülnél lévő kialakítás. Mindezek együttese teszi minél kényelmesebbé a bukósisakot síelés és snowboardozás közben.

Sajnos itthon nincs szabályozás arra, hogy kötelező lenne a gyerekek számára a bukósisak viselete, ezzel szemben a környező és a hóbiztos országokban a 14-16 év alatti gyerekeknek kötelező a bukósisak hordása. Pozitív irány, hogy az elmúlt években egyre több felnőtt is hord bukósisakot a sípályákon.
Síszemüveg

A síszemüveg is védőfelszerelésnek számít, így fontos, hogy vásárlás során tartsuk szem előtt a kényelmet, a praktikusságot és a multifunkcionalitást egyaránt. A szemüvegnek kompatibilisnek kell lennie a bukósisakkal, az arcunk méretével, a látóterünk nagyságával és esetlegesen a dioptriás szemüvegünk keretével is. A jelenleg kapható síszemüvegek többségének műanyag váza tartalmaz egy kikönnyítést, ahova a dioptriás szemüvegek kerete beleillik.

Síelés közben többféle időjárási tényezővel találkozhatunk, amiben a síszemüvegünk segít alkalmazkodni. Ha csak napsütésben szeretünk síelni, akkor nem érdemes drágább szemüvegre beruházni, de ha hóviharban is repeszteni szeretnénk a sípályán akkor el kell gondolkodnunk egy költségesebb kivitelen. 3 kategória közül tudunk választani: jó idős (sötétített lencsés), rossz idős (sárga vagy rózsaszín lencsés), és bármilyen időre megfelelő (cserélhető lencsés vagy fotokromatikus) szemüvegek. Ha hosszú távra tervezünk érdemes az utóbbi típusú szemüvegek között kutatni.
Síkesztyű

A boltokban található síkesztyűk döntő többsége már tartalmaz membránt ezáltal vízhatlannak számít. De érdemes tájékozódni arról is, hogy a választott kesztyűnek a varrásai ragasztottak-e, ha nem, akkor egy idő után ezek mentén beázhat a kesztyű és fázni fog a kezünk. Amennyiben a tartósságot tartjuk szem előtt, érdemes bőrbetétes kesztyűt választanunk. A bőrbetét jobb fogást biztosít a síbotnál és felvonózás közben is.

Megfelelő ruházat - réteges öltözködés

Aki már síelt és snowboardozott hidegben az tudja, hogy nem jó móka, ha fázunk a felvonón vagy síelés során. A réteges öltözködés elengedhetetlen a téli sportoknál. Fontos, hogy olyan ruhadarabok legyenek rajtunk, amik melegben jól szellőznek, ezzel ellentétben hidegben jól tartják a testhőnket. Kerüljük a pamutból készült ruhákat, mivel ezek megszívják magukat nedvességgel és hidegek maradnak. Aláöltözetünk, zoknink és minden olyan ruhadarabunk, ami közvetlen a bőrünkkel érintkezik legyen merino gyapjúból vagy műszálas textilből. Ezek az anyagok jó hőtartóak és remek az izzadságelvezetésük.

Kiegészítők

Családos síelés esetén érdemes hátizsákot is vinnünk magunkkal, ahova plusz kesztyűt, sálat, kézmelegítőt, ajakbalzsamot, csokit, vizet, naptejet és elsősegély felszerelést tudunk rakni. Ha nem akarunk nagy táskát cipelni, akkor egy kis övtáska is megfelel, ami nem akadályoz minket a mozgásban. Az iratainkat egy jól zárható zsebbe zárjuk el a kabátunkban a biztosítási papírunkkal egyetemben, ehhez csak vész esetén nyúljunk hozzá. Pénztárcát sem érdemes magunkkal vinni a hegyre, mert már mindenhol tudunk kártyával, telefonnal vagy okosórával fizetni. A kevesebb néha több, így kevés esély van arra, hogy elhagyjuk az értékeinket.

Utas- és síbiztosítás

“Oh nem kell nekem biztosítás, elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya.” Tévhit! Az EU kártya számtalan dologra jó, de csak azokra, amik beletartoznak a társadalombiztosításba, ezek országonként eltérhetnek. Az EU kártya önmagában sajnos nem minden esetben lesz elég az utazás vagy síelés során felmerülő külföldi orvosi kezeléseink fedezésére. Ezért is kell minden esetben utas- és síbiztosítást kötnünk.

Amennyiben külföldre megyünk síelni, mindenképp érdemes olyan utasbiztosítást választanunk, aminek a fedezetei között megtalálható a síelés és a snowboardozás is. Sok biztosítás extra költségként tartalmazza a síelés, snowboardozás opciót, amit a megkötésnél ki kell majd választanunk. Más biztosítók ezzel szemben az utasbiztosítás egy speciális változatát kínálják a piacon, ezek a síbiztosítások. A síbiztosítások drágábbak a általános utasbiztosításoknál, mert ezek nagyobb kockázatot jelentő tevékenységek.

Mindig érdemes megnézni, hogy pontosan milyen típusú síelésre vagy snowboardozásra vonatkozik a biztosításunk. Általánosságban csak és kizárólag pályán való síelés tartozik a fedezet alá, a pályán kívüli síelést a platina vagy a kimondottan az extrém sport síbiztosítási szerződések tartalmazzák. A kisbetűs részben olvasható továbbá, hogy a bukósisak használata kötelező síelés és / vagy snowboardozás közben, ennek hiányában a biztosító nem fog fizetni! Mire is kell figyelnünk a biztosítás megkötésénél? Figyelembe kell venni, hogy hova, milyen járművel (autó, busz, repülő), mikor és kivel megyünk. Nagyon sok weboldal van, ahol összegzik a biztosításokat és saját magunknak választhatjuk ki a legfontosabb pontokat az utazásunk célját tekintve. A biztosítás megkötése előtt az adott biztosító honlapján érdemes elolvasni a szerződéseket, hogy mire terjed ki a biztosításunk. Jó ha tartalmazza a szerződésünk a felelősségbiztosítást, a sífelszerelések biztosítását, a mentést akár helikopterrel is, a sürgősségi orvosi ellátást, az utastársra vonatkozó szolgáltatásokat, valamint a síbérlet árának visszafizetését.

A legutolsó, de a legfontosabb, hogy válasszunk ár-érték arányban megfelelő biztosítást magunknak. Nézzük át a fedezeteket, hasonlítsunk össze több biztosítást és azok főbb pontjait (pl.: biztositas.hu), melyik ajánl jobb költségtérítéseket, milyen plusz tételekre ad fedezetet.

A biztonságos síeléshez tehát a legfontosabb a megfelelő ruházat, felszerelés és a jól kiválasztott biztosítás!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.