Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Légzsák-ruhák a lesiklóknak

2011.01.27. sielok.hu

Légzsák-ruhák a lesiklóknak A Nemzetközi Sí Szövetség hivatalos tájékoztatása szerint FIS és a Dainese cég nyilatkozatot írt alá, melyben közösen munkálkodnak a sportágban az Airbag-technológia mielőbbi kifejlesztésében és elterjesztésében.
Az 1972-ben alapított olasz cég fő profilja eddig is a különböző sport-védőruhák gyártása volt - elsősorban a motorsport, a mountain bike kerékpározás és a síelés használt sokat termékeikből. A Moto GP-ben Marco Simoncelli, Valentino Rossi, Max Biaggi, Giacomo Agostini, Barry Sheene, Kevin Schwantz és Jorge Lorenzo is a cég által 2008 óta kifejlesztett, s azóta folyamatosan korszerűsített speciális védőruhában versenyez. A ruha bőr részébe beépítettek egy légzsákot, mely egy belső mikroprocesszor érzékelőjének segítségével abban az esetben aktivizálódik, ha a motoros bukik.

A közelmúltbeli síbalesetek újból felhívták a figyelmet arra, hogy a havas sportágakban is égető szükség lenne az ilyen típusú védőruhákra. Az osztrák Hans Grugger nagy bukása a kitzbüheli Világ Kupa-futam edzésén, január 20-án újból középpontba helyezte a sportolók biztonságának védelmét - a balesetet szenvedett síelő azóta is az innsbrucki klinikán fekszik, s kedden kezdték meg több napig tartó fokozatos ébresztését a mesterséges kómából.

A FIS és a Dainese szerdán aláírt szándéknyilatkozata szerint azonnal hozzálátnak a légzsákkal ellátott biztonságos síruha fejlesztéséhez, s várhatóan a 2013-as szezon kezdetére az olasz gyártó már kész termékkel is elő tud állni.
KOMMENTEK
Szab | 2011.01.27. 11:24
Az említett balesetnél csak akkor lett volna hatásos egy ilyen ruha, ha már a levegőben "berobban". Ezt kivitelezni szinte lehetetlennek látom. A versenyzők amúgy is sokat repülnek a levegőben, ki, mi dönti el, hogy mikor lesz esés a leérkezésből? Motoros kabátnál a kormányra rögzített karabiner oldja ki a patronokat.
huligan | 2011.01.27. 11:52
A cikkben elfelejtettek említést tenni arról, hogy huligán is Dainese protektorokat használ...:)
hópapa | 2011.01.29. 21:40
Ez az egész akkor ér valamit, ha már eleve felfújt állapotban indulsz el vele. :o)))
h69 | 2011.01.31. 23:14
Ezt inkabb a sportolonak kene aktivalnia, amikor erzi, hogy elvesztette az uralmat a lecek folott. Egy nagy piros gomb a mellen, amin azt irja, hogy Do not push

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.