Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Donovalyban nyáron sem fogsz unatkozni!

2023.07.25. sielok.hu

A Szlovák Turisztikai Képviselet jóvoltából az elmúlt hétvégét Donovalyban töltöttünk. Az utazás célja az volt, hogy betekintést nyerjünk, hogyan hasznosítják a síterep infrastruktúráját nyáron és milyen szolgáltatásokat kínálnak az ide érkező, aktív hegyi turizmust preferáló vendégeknek.
A Telemix felvonó nyáron is működik: kirándulókat, siklóernyőzőket szállít
A Telemix felvonó nyáron is működik: kirándulókat, siklóernyőzőket szállít
A síterep képviselői szerint a 2022/23-as tél az egyik legsikeresebb szezonnak számított a Magyarországról érkező vendégeket tekintve. Mindezt a saját síterep látogatottsági statisztikáink is alátámasztották. Hogy a környék ne csak a havas élményekről szóljon, Donovaly vezetése évek óta azon dolgozik, hogy a nyári szezonban minél több programlehetőséget biztosítson. Ennek 2020 és 2021 nyara is egy nagy "löketet" adott, amikor az akkori covid korlátozások ideiglenes eltörlése miatt soha nem látott forgalmat regisztráltak az ide tóduló vendégeknek köszönhetően. És hogy mi mindent kínál Donovaly a meleg hónapokban?
Tereproller a Zahradiste sípályák tetején
Tereproller a Zahradiste sípályák tetején

Elektromos tereprollerezés

A sípályát üzemeltető PARK SNOW társaság nemrégiben egy elektromos tereproller flottát szerezett be, amelyekkel gyorsan felfedezhetőek a környék szépségei. Ezek a gépek első pillantásra inkább egy kerékpárra hasonlítanak, de nincs pedáljuk, csupán egy gázkar lenyomásával indíthatóak. Indulás előtt azért nem árt egy kis gyakorlás a Nová Hola vízszintes parkolójában, a rollerek igen nagy teljesítményre képesek és használatukat egy kicsit szokni kell. Aszfaltos úton pár perc alatt átutazhatunk Donovaly üdülőházai között, valamint felfedezhetjük a környező kis üdülőfalvak (Bully, Polianka, Mistriky, Pod Magurou és Misúty) hangulatos utcáit.
Ahol télen a síelők csúsznak, mi nyáron ugyanitt gurultunk le
Ahol télen a síelők csúsznak, mi nyáron ugyanitt gurultunk le
A bevállalósabbak pedig akár felfelé, akár lefelé is "csapathatnak" Zahradiste sípályáin, illetve választhatnak megannyi kijelölt túrakerékpár útvonal közül.
A roller bérleti díja az első órára 12 €, ezt követően félóránként további 5 €. Kaució: 30 € / roller.

Via ferrata

Szlovákiában még viszonylag kevés helyen hódolhatunk ennek a sportnak, de a jó hír, hogy Donovalytól mindössze 15 perces autóútra, Liptovské Revúce (Háromrevuca) település előtti sziklákon több "vasalt út" is található! Az országút melletti parkolótól egy igen meredek túraútvonalon kell először felkaptatni a 3 sziklatorony lábához - innen pedig 9, különféle nehézségű via ferrata út választható az egyszerűbb "B" jelzésűektől egészen a nehezebb, "C/D" utakig. Mindegyik út viszonylag rövid (20-70 m), gyakorlottságtól függően 10-20 perc alatt teljesíthető és a vasak is viszonylag sűrűn vannak felszerelve. A sziklákról fantasztikus kilátás nyílik a völgyre, és a szemközti hegyoldalon a Liptovské Revúce sípályái is feltűnnek.
A via ferrata egyik látványos szakasza, a háttérben Liptovské Revúce sípályái láthatók
A via ferrata egyik látványos szakasza, a háttérben Liptovské Revúce sípályái láthatók
Komplett via ferrata felszerelés a közeli Gothal üdülőfaluban bérelhető, 10 € / nap ellenében.
Pályahasználat (önkéntes hozzájárulással): 5 € / fő.

TELEMIX felvonó - kirándulás - siklóernyőzés

A nyári szezonban természetesen a Nova Hola oldali TELEMIX lift is üzemel, a hegytetőről számos kirándulóút indul. Tipp: egy könnyed, kb. 2x 3 km hosszú túra vezet a lift felső állomásától a Zvolen/Zólyom csúcsán (1.402 m) át egészen a "Maly Zvolen" (1.372 m) kilátópontig. Ezt az útvonalat nemrégiben télen is bejártuk túrasível, mesevilágba illő szűzhavas és napsütéses időben, amelyről fotóalbumot is töltöttünk fel.
Fahinta a Nová Hola tetején
Fahinta a Nová Hola tetején
Donovaly híres siklóernyő-paradicsom, ez gyakorlatilag mind a 4 évszakra igaz. A bátrak a Nova Holaról indulva, tapasztalt pilótákkal csodálhatják meg madártávlatból az Alacsony-Tátra és Nagy-Fátra szemet gyönyörködtető hegyvilágát.
Donovaly igazi siklóernyős paradicsom | Fotó: Park Snow
Donovaly igazi siklóernyős paradicsom | Fotó: Park Snow

A gyerekek sem fognak unatkozni!

Bármerre is jártunk a településen, megannyi szórakozási lehetőséget találtunk a legkisebb vendégek részére. Nová Hola völgyállomása körül található egy gyermek vizes élménypark, trambulinok, bobpálya, illetve a szlovák "Habakuky" népmesék tematikájára felépült épületegyüttes.
Gyermek élménypark, bobpálya és trambulinok Nová Holán
Gyermek élménypark, bobpálya és trambulinok Nová Holán
Az utóbbi évek legnagyobb gyermekközpontú fejlesztése a Zahradiste oldalon létrehozott interaktív gyermekváros, melyről néhány éve már cikkeztünk.
Donovalkovo gyermekváros - kattints a teljes galériához!
Donovalkovo gyermekváros - kattints a teljes galériához!
A fejlesztések nem állnak meg, a közeljövőben egy 1,7 km hosszú Zipline megépítését tervezik a Nová Hola állomás tetejéről.

A meghívást ezúton is köszönjük a Szlovák Turisztikai Képviseletnek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gardenia csillagcsillagcsillag
A Villa Gardenia a szlovák Donovaly síterepen, a legközelebbi sílifttől 150 m-re található. A vendégek 4 apartmantípusból választhatnak. A szállás wellness részleggel, kandallós nappalival, bárral, játszótérrel és parkolóval rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.