Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zipline építését tervezik Donovalyban

2023.03.09. Bata Attila

Donovaly újabb lehetőséggel szeretné bővíteni a turisztikai kínálatát. Más síterepekhez hasonlóan itt is egy un. zipline épülne, amely az országút által szétválasztott síterep mindkét oldalát összekötné.
Csak illusztráció. Az ausztriai Schladming mellett így néz ki a zipline
Csak illusztráció. Az ausztriai Schladming mellett így néz ki a zipline
Zipline, vagy magyarosabb, de kevésbé használt nevén drótköteles beülős átcsúszó megszokott kínálata a hegyvidékeknek. Nálunk, hazai síterepen, pl. Sátoraljaújhelyen is található, de oldalunkon összegyűjtöttünk néhány ilyen szolgáltatást.
A hegytetőről az üdülőfaluba
A hegytetőről az üdülőfaluba
A terveket a síterepet üzemeltető gazdasági társaság benyújtotta a hivatalnak, ahol környezetvédelmi szempontokból átvizsgálják, és ha nem találnak rajta fogást, akkor megkapják az engedélyt.

A tervek szerint az indító állomást (1363 m) a Nova Holá telemix liftjének hegyállomása közelében építenék, a turisták pedig a lankásabb Zahradiste oldalra, az országút másik oldalán (981 m) érkeznének meg a falu felett átcsúszva.
Prossal a tervezett útvonal
Prossal a tervezett útvonal
Környezetvédelmi szempontból, a befektetők tájékoztatása szerint, nem járna a zöldterület rombolásával, csak a két állomás megépítését tervezik. Az állomásokat három kábel kötné össze. Két drótkábelre a beülőket fűzik fel, míg a középső adatkábel, illetve figyelmeztető (repülő eszközöknek, madaraknak) funkciót látna el.

A vendégek négy speciális beülő közül válaszhatnak, ezeket különböző testsúlyokra (30-125 kg között) alakították ki. Az 1,7 kilométeres csúszás során semmit sem kell csinálni a turistáknak, a félősebbek fékezhetnek, ezeket szintén beépítik a beülőkbe.
Ilyen a Schladming melletti Zipline Stoderzinken
Az egész építkezés kb. 1,5 millió euróba (kb. 570 millió forint) kerül, és a környezetvédelmi engedély megszerzése után három hónappal indulhat az építkezés, amely a tervek szerint két hónapig tart. 
KOMMENTEK
Tobzoska | 2023.03.11. 19:31
Inkább valami értelmes sípálya és sílift összeköttetésen törhetnék a fejüket a libalegelő, meg a Nova Hola között, nem pedig ilyen fasz drótokon!
radnai.kalman | 2023.03.12. 12:00
Ez arról szól, hogyan lehet a szállásokat megtölteni, ha nincs hó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.