Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zipline: a világ legmagasabban épített átcsúszóját adták át

2020.08.21. Bata Attila

A héten nyílt meg Svájcban, Verbier síterepén a világ legmagasabban épített átcsúszója, angol és nemzetközileg ismertebb kifejezéssel a zipline.
Ahogy a videóban is látható elég egyszerű szerkezetről van szó, csak át kell csúszni egyik pontból a másikba egy drótkötélhez rögzítve, a levegőben lógva. Jelen esetben ez az 1,4 kilométeres csúszás szó szerint csúcsérzés, hiszen ilyen magasságban még nem épült zipline. A svájciak ezzel a franciaországi Val Thorens hasonló építményét pipálták le magasságban.
A Mont 4 Zipline névre keresztelt átcsúszó 3300 méteres magasságból indul és akár 100-130 km/órás sebességre is fel lehet gyorsulni a Tortin-gleccser felett. Ilyen sebességgel, ilyen rövid úton hamarosan 383 méterrel lentebb találjuk magunkat, a völgyállomáson.

A tervek szerint az átcsúszó egész évben üzemel (leginkább hétvégeken), úgyhogy síelés közben is lehet egyet csúszni rajta. Akár télen, akár nyáron a felvonózást (síbérletet) a helyszínre meg kell fizetni és az átcsúszó használatáért külön kell fizetni.

A jelentkezőket a völgyállomásnál, a Gentianes vendéglőnél várják, ahol a felnőttek 45 svájci frankért (kb. 15 ezer forint), a gyerekek 20 frankért vehetnek jegyet, valamint itt részesülnek egy rövid oktatásban, hogy célszerű használni az átcsúszót.

Hírek szerint az új látványosság 750 ezer svájci frankba (kb. 242 millió forint) került. 
KOMMENTEK
Tobzoska | 2020.08.23. 22:37
újabb sexy, innovatív lépés egy fenntarthatóbb világért. A természet iránti tisztelet kimaxolva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.