Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új via ferrata pálya és fesztivál a Dachsteinen

2012.07.15. Biró Ágnes

A Dachstein gleccseren nyáron sem áll meg az élet: jelenleg is üzemel a sípálya, néhány napja adták át a legújabb via ferrata utat a Guttenberghaus közelében, sőt, a napokban tartják a "Via Ferrata Dachstein" fesztivált is. Az esemény alatt minden korosztályt ingyenes és kedvezményes programok várnak.
Kép: via-ferrata-dachstein.at
Kép: via-ferrata-dachstein.at
A via ferrata feltörekvő népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, főként Ausztriában, amit a sport első számú célországaként tartanak számon. Ezt támasztja alá az egyre növekvő pályák száma is, köztük a frissen átadott "Austria-Klettersteig Sinabell", mely a 17. útvonal a Dachstein ramsaui oldalán. A gleccser útvonalairól szép időben észak felé akár Csehországig, míg dél felé Szlovéniáig is el lehet látni! Július 16-22. között pedig a fesztiválnak köszönhetően kisgyerektől a nagyszülőkig mindenki ingyenesen vagy csökkentett áron veheti igénybe az aktív programokat.

Family Outdoor Day:

A fesztivál ideje alatt nem csak a via ferrata túrák foglalhatóak kedvezményes áron, hanem a pénteki "Kültéri Családi Nap"-on a Sattelberg is elállítja a lélegzetüket. Délelőtt 10 órától ugyanis a gyerekfesztivál keretein belül a direkt gyerekek részére kialakított pályát lehet bejárni, ahol a kicsik Kalival, a ramsaui dínóval is találkozhatnak.

Race the Skywalk:

A legjobb via ferratások szombaton délután 2 órakor gyűlnek össze a Dachstein hegyállomásánál, hogy elinduljanak a "Race the Skywalk" versenyen. Az indulóknak a tavalyi győztesek, Christian Hoffmann (12:04,5 perc) és Lydia Prugger (15:07,4 perc) idejét kell felülmúlniuk. A nézőközönség az üvegpadlós kilátópontról figyelheti majd az alul elhaladó versenyzőket.

Lélegzetelállító felvételek a Skywalk versenyről

Vasárnapi karneválhangulat

Vasárnap az alpesi legelők hüttéihez tartó túrák és a stájer Frühschoppen rádióé lesz a főszerep. Utóbbi 11 és 12 óra között foglalja el Ramsau központját. Az igazi fesztivál hangulatot a helyi különlegességek (pl. a hússal töltött párnácska, a Fleischkrapfen) és az egész délután játszó zenekarok biztosítják.

A legnagyobb osztrák szintkülönbség

A dachsteini Anna és Johann pályákat együtt csak Superferrata útnak szokás nevezni, ugyanis az Anna útvonal eleje (1800m) és a csúcs (2996m) között tehető meg a legnagyobb szintkülönbség, 1200 méter, az osztrák via ferrata utak közül. Ami a Dachstein "Klettersteig" útvonalait ilyen népszerűvé teszi, az az a tény, hogy ezek a pályák még igen "fiatalok", többségük az elmúlt évek legmodernebb technikáit felhasználva készült el. A másik pozitívum, hogy igen könnyen elérhetőek a nyáron is üzemelő felvonónak köszönhetően, ha pedig már a hegyállomást elértük, kezdők és extrém nehézségre vágyók egyaránt megtalálják számításukat.

Történelem: a Keleti-Alpok első via ferratája 1843-ban

A Dachsteinen igen régre visszanyúló hagyománya van már a via ferratának. A Keleti-Alpok legelső útvonala a Randklufton át vezetett a Magas-Dachsteinre. A "Dachstein professzor"-ként is ismert Friedrich Simony 1840-ben kezdett túrázni Bécsből, Salzkammerguton át a Gjaidsteinre, ahonnan csodálva figyelte a hallstatti gleccsert és a Magas-Dachsteint. Végül 1842. szeptember 8-án érte el először a Dachstein csúcsát. Az ő kezdeményezésére kezdték el nem sokkal később építeni az első dachsteini Klettersteig pályát: a tőkét a bad ischl-i gazdag, gyógyulni vágyó fürdővendégektől szerezte meg rá. A mászópálya 1843. augusztus 27-én készült el, Simony pedig néhány héttel később, szeptember közepén mászta meg első alkalommal a Dachsteint a vadiúj útvonalon és éjszakázott a csúcson.
A ma is üzemelő Simony Hütte a Dachsteinen
A ma is üzemelő Simony Hütte a Dachsteinen
További infók: www.via-ferrata-dachstein.at
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.