Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

dannydog kiemelt beszámolói
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2018.02.09.
Sziasztok!

Kellemes egy hetet töltöttünk itt január 28-tól február 2-ig, gondoltam megosztom az élményeim.
Először is kiemelném, hogy ilyen remek hóviszonyokkal, és ezzel együtt pazar időjárással ritkán áldanak meg az égiek.
Szóval a 6 síelt napból 5 nap napsütés, és 1 nap havazás, szélcsendes idő, nem túl hideg, és nem is túl meleg. Azt hiszem ebbe látatlanba bárki előre beleegyezne.
A hely maga nem túl nagy. Előnye, hogy egy nap alatt már nagyjából tudja az ember merre jár, és nem kell egész nap a térképet böngészni. Ugyanakkor lehetne ez a hátránya is, viszont a viszonylagosan kevés pálya zöme nagyon jó. Széles, megfelelő a lejtése a hossza, szóval ez a terep tele van élvezhető pályákkal, nem nagyon kell keresgélni. Ezért én nem éreztem, hogy kicsi lenne a síterep.
További előnye a nagyobb terepekkel szemben a kevés ember, délutánra gyakorlatilag kiürülnek a pályák, és délelőtt sincs még a központi részeken sem 1 percnél hosszabb sorban állás.
A szállások jóval kényelmesebbek, nagyobbak a franciáknál megszokottnál, ami szintén hatalmas plusz számomra a tavalyi 3 Völgyben tapasztalt "kutyaólban" nyomorgásnál (1800-on laktunk).
Aztán az ár. Azt kell mondjam ár/értékben verhetetlen ez a terep. Igaz, hogy nincsenek hiper-szuper felvonók, nincs több száz kilométer sípálya. Viszont ami pálya van az mind élvezhető, kényelmesek a szállások, nincs tömeg, és mindez viszonylag olcsón.
Hogy egy kis negatívumot is említsek, az a pályakezelés... Itt is hajlamosak a franciák egy-egy pályát kihagyni az éjszakai kezeléskor. Nem értem miért, de ezzel szinte minden francia terepen szembesültem.
Aztán az árak a hüttékben... Attól függetlenül, hogy nem egy top síterepről beszélünk az árak hasonló szinten vannak mint a 3 Völgyben.
Mindent összevetve életem egyik legjobb síelős hetén vagyok túl, nyilván ha rosszabb az idő, és kevesebb a hó akkor nem lett volna ennyire tökéletes a hét, de ez minden terepre is érvényes: ha jó az idő és jó a hó mindegy hol is vagyunk...

Végül pár kép: https://sielok.hu/fotoalbum/puy-st-...vincent-2018/galeria/
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2015.02.28.
Már jó pár éve jártam errefelé utoljára, gondoltam ideje kipróbálni a Chopokot így is, hogy össze van kötve a két oldal.
A múlt hét végén sikerült is kijutni ide egy napra. Utólag azt kell mondjam jobban jártunk volna ha máshová megyünk.
A déli oldalról közelítettük meg a Chopokot, és rögtön feltűnt, hogy mennyire kevés a hó. Pedig a déli oldalon mindig több szokott lenni, mint az északin. Ahogy várható is volt, északon még rosszabb volt a hóhelyzet.
Az két oldal összekötésével kapcsolatban számomra némi negatívum, hogy a déli oldalról az alsó parkolóból hármat kell liftezni az átjutáshoz. Ráadásul, ha felérsz a Kosodrevinára, még gyalogolni is kell fölfelé a kabinhoz. Ezt megoldhatták volna okosabban is.
Szóval a csúcson elég erős volt a szél. Lejjebb ez csillapodott szerencsére.
Az északi oldal teteje glatt jég, az alja műhó. Nem túl ideális, de síeltünk már ilyen körülmények között is, úgyhogy nem estünk kétségbe. Viszont a pályákon lévő köves foltok már nem nagyon tetszettek.
Ahogy leértünk feltűnt, hogy a régi liftek közül három nem jár. Mi a ....?!
A Záhradkyról induló régi 6 személyes, a Lukovára vivő 4-es, valamint az Otupnéról felhozó 4-es sem. Ezért az Otupné rész nem is ment úgy láttam. Mindez szombaton. Emiatt aztán a működő lifteknél elképesztő tömeg, sorban állás alakult ki.
Meg is untuk ezt hamar, úgyhogy visszamentünk a déli oldalra, ahol jóval kevesebben voltak. Az legaljára levivő pálya egész jó lett volna, ha az alsó része nem lett volna tiszta kő, plusz ugye a három liftezés némi gyaloglással az újra feljutáshoz.
Szóval a kellemesnek gondolt hétvégi síelésből inkább egy nyögvenyelős lett.
Régebben sokat síeltem itt, és nagyon jó emlékeim voltak a terepről, úgyhogy ez a nap nagy csalódás volt számomra.
Legalább 1 méter hó hiányzik innen, ezen kívül szerintem ez a síterep kicsi ehhez a tömeghez amit ide csábítanak a modern felvonó rendszerükkel. Mert tény, hogy ezen a téren már felveszik a versenyt az Osztrákokkal. De mindez hiába, ha nincs hó, és kevés a pálya ilyen mértékű embertömeghez.
Talán ha a három nem működő felvonót elindították volna, jobb lett volna a helyzet, jobban szétoszlik a nép, de így?! Igazából nem is értettük, hogy miért állnak ezek a liftek. OK, hogy a csúcson nagy volt a szél, de ezek közel sem a csúcsra jártak, valamint a többi liftet akkor miért járatták? De legalább a Záhradky 6 személyesét elindították volna! Az tényleg nem megy magasra. Érthetetlen dolgok voltak ezek számomra, és eldöntöttem, hogy egy jó darabig nem jövök ide vissza. Ez biztos!
És a 37 Eurós napijegyről inkább ne is beszéljünk. Ha minden feltétel tökéletes lenne (ami itt szinte kizárt), akkor sem ér ennyit a Chopok.
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Franciaország
Isola 2000
2014.03.09.
Olvasgatván a beszámolókat azt gondolom én is megosztom tapasztalataim erről a síterepről, ahol februárban volt szerencsém egy hetet eltölteni.

A szállással kezdeném ami a Les Adrets volt. Eddigi franciaországi szállások közül ez volt a legrosszabb minőségű, és a legkisebb. Szerencse, hogy 5-en voltunk egy 6 személyes apartmanban, de még így is szűkösnek bizonyult. De hát síelni mentünk, nem a szobában feküdni, úgyhogy azért még belefért.
Ahogy már írták is az egyik lift nem működött egész héten a szálláson, és ez azért nem volt túl örömteli, meg egy mikró is hiányzott nagyon az apartmanból.
Viszont a recepció környékén ingyenes wifi van, ami azért nem túl gyakori a Franciáknál.

A pályarendszer nem túl nagy, közel sincs 120km, mint ahogy írják. Szerintem 60 lenne reális. :D
Egy hétre szerintem már kevés, unalmas kicsit. Valamint a megszokottól szerintem rövidebbek is a pályák, és nagyon gyorsan lenn vagy a felvonóknál.
A pályakezeléssel sem voltam maradéktalanul megelégedve, mert a fekete pályákat egyetlen-egyszer sem kezelték le ottlétünk alatt, de még a pirosakat is csak max. 2X a héten.
Számomra ez mindenképp negatívum.
Ráadásul a csúcsra sem sikerült feljutnunk, mert a csúcsliftet eszük ágában sem volt megnyitni.
Példát vehetnének a szomszédos Auronról, mert itt kezelt fekete pályákon síeltünk. :)
Nekem speciel Auron jobban is tetszett, hosszabbak, szélesebbek a pályák, és több "carving"-ra alkalmas rész található itt. Valamint ugye kezeltek voltak a fekete és piros pályák is Isolával ellentétben.

Visszaolvasva, lehet kicsit negatív hangvételűre sikeredett az iromány, úgyhogy azért hozzátenném, hogy nagyon jól éreztük magunkat az egy hét alatt, nagyon jókat síeltünk, csak volt ez a pár dolog ami nem tetszett.
De a lényeg, hogy ennyi pénzért mindenképp megérte ide elmenni. Mert ha az ár-érték arányt nézem, akkor már teljesen más a kép és ezért az árért mindenképp megérte. Talán még vissza is mennék pár év múlva. :)
DSCN0436.JPG
DSCN0440.JPG
DSCN0442.JPG
DSCN0445.JPG
DSCN0452.JPG
DSCN0473.JPG
DSCN0482.JPG
DSCN0486.JPG
DSCN0490.JPG
DSCN0501.JPG
DSCN0504.JPG
DSCN0517.JPG
DSCN0527.JPG
DSCN0530.JPG
DSCN0546.JPG
DSCN0547.JPG
DSCN0590.JPG
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2012.03.04.
Nem tudnám megmondani miért, de szeretek a Csorba-tónál síelni, ezért minden évben egyszer-kétszer meglátogatom.
Nos ez a tegnapi nap (2012.03.03.) meg is történt.
Szép napsütéses idő, már alig vártam, hogy kiérjünk. Negyed 10-kor értünk oda, és kaptuk az első pofont: egy rendőrruhába öltöztetett tót nem engedte már fel az autókat a felső parkolóba!!! Nem volt mit tenni, menjünk síbusszal. Természetesen nem fértünk fel, így szétszakadt a társaság, sebaj, majd fenn találkozunk.
A síbuszból kiszállva szembetűnő volt a sok üres parkoló hely... Vajon miért nem engedtek fel...?
A napijegy megvétele után jött a nagyobb pofon, kiderült, hogy a Solisko lift nem megy a nagy szél miatt! (A pénztáros mondjuk megemlíthette volna.) Aki volt már itt tudja, hogy a lenti rész semmit sem ér, tehát ha nem tudsz feljutni, inkább menj haza!
Mivel a jegyet már megvettük, gondoltuk csak csúszunk párat legalább lent. "Rövid" (kb.20 perc) sorban állás után a tányérossal elindultunk felfelé, és mit látnak szemeim, beindították a Solisko-liftet! :)
Rögtön jobb lett a kedvünk, és irány a tető, és a teljesen szűz fenti pályák! Nem ma kezdtem síelni, de emlékeim szerint ennyire betonkeményre fagyott pályán még sosem síeltem. Dübörgött a léc, és eszméletlen gyorsak voltak a pályák. Persze 1-2 óra múlva a nap, és a rengeteg ember (szombat volt), egy kicsit megtörte a pályák felső pár centijét, de buckásodásra esély sem volt annyira össze van fagyva a hó.
Az elején kicsit tartottam a jégfoltoktól, de az Elan SLX Race kitűnőre vizsgázott ezen a talajon is, úgy állt a jégen, mint a szög! :)
Összefoglalva ismét jól éreztük magunkat itt a reggeli kellemetlenségeket leszámítva, és az utolsók között távoztunk a pályáról 16 óra után.
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Szlovákia
Sachticky
2012.02.19.
Tegnap, azaz február 18-án (szombaton) jöttünk ki Sachtickyra gondolván, hogy hétvége ide-oda, itt azért akkora tömeg soha nincs. (Nem is volt)
Fél 10-körül értünk fel, még volt hely a felső parkolóan, a pályákon nem sok embert láttunk csúszkálni. Kellemetlen meglepetésként ért, hogy a délelőtti időpont ellenére a pályák már nagyon megviselt állapotban voltak, és ezt nem indokolta a sízők létszáma, valamint az sem, hogy még 10 óra sem volt.
Magyarul a pályán egész napos "buckasízés" volt.
Gondoltuk megnézzük a hátsó kék "5"-ös pályát, mert az ugye kék mivolta révén talán nem buckásodik olyan hamar. Mondanom sem kell, siralmas állapotban volt, talán még rosszabb, mint a többi. Szóval nem értem mit, vagy mit nem csináltak a tótok az éjszakai pályakezeléskor...
Miután lenyeltük ezt, hogy "vasalt" pályán ma nem fogunk síelni, egész jó kis nap kerekedett az egészből, az utolsók között hagytuk el a pályát, mert a hóviszonyok tökéletesek, porhó mindenütt.
A délelőtti sorban állogatás után délutánra gyakorlatilag kiürültek a lejtők, és megállás nélkül tudtunk csúszni majdnem 4 óráig.
Egy napos síelésre tökéletesen alkalmas ez a síterep, főleg ha egy kicsit jobban odafigyelnek a pályakezelésre, de a 20 Eurós napijegyet figyelembe véve nem is olyan olcsó...
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.02.05.
Ma hajnalban értünk haza Les 2 Alpes-ból, és azt kell mondjam fantasztikusak a hóviszonyok a terepen. Akik mostanában utaznak ide, biztos nem fognak csalódni.
A Flocon D'Or-ban laktunk, és előre tartottam a túloldalra átkeléstől, de kellemes meglepetésként ért, hogy csak egyet kell liftezni a Super Venosc nevű felvonóval, és le lehet csúszni a túloldali szélső Petite Aiguille felvonóig. Ha ide feljutottunk, akkor már keresztben át tudunk csúszni a Jandri Expresshez, amit Én kifejezetten utáltam, mert állni kell benne elég sokat, viszont a leggyorsabban ezzel lehet a csúcsra feljutni.
Visszafelé annyival módosul a dolog, hogy a Pied Moutet oldalon kétszer kell liftezni, hogy hazajussunk. De kb. fél 6-ig mennek ezek a liftek, úgyhogy ez sem gond.
Visszafelé a Demoiselles nevű zöld pályát senkinek sem ajánlom, mert az összes "szerencsétlen" itt próbál lejutni a faluba, és a pálya maga kb. 3 méter széles, és roppant nehéz előzgetni az embereket. Aki rendelkezik némi sítudással, csússzon le a Valentin nevű fekete pályán (nagyon kellemes), és csatlakozzon be a Petite Aiguille nevű zöldbe, ami keresztül megy a városka egy részén, és máris ott találja magát a Cóte nevű felvonónál, ami már a túloldalra visz.
A pályákról annyit, hogy kezdőknek nem a legideálisabb hely, leginkább a szűzhavazás kedvelőinek fog nagyon tetszeni, persze nem csak erről szól. Viszont igazi carvingolós pálya csak a felsőbb részeken található, és nincs túl sok belőle.
Szó mi szó, Én és a társaim is nagyon élveztük a pályákat, viszont nem éreztem, hogy 225 km sípályával vagyunk megáldva.
A negatívum pedig még annyi, ez is inkább a szállást illeti, hogy 8 órára kitakarítva kellet átadnunk, ami 6 órai kelést igényelt reggelizéssel, zuhanyzással, takarítással.
A pályákról meg tényleg igaz, hogy bizony kihagynak egyet-kettőt-hármat a csigazabálók az éjszakai Ratrakozáskor.
A pályán lévő vendéglátó helyeken horror árak vannak, pl. egy pizza kólával 20 Eurót kóstál, de Emilie (a pincérlány) fantasztikus mosolya még ezt is megérte! :)
dannydog
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
Szlovákia
Csorba-tó
2011.03.12.
Sziasztok!

Én ma voltam kinn a Csorbán. 10 óra körül értünk oda, simán fel tudtunk menni a parkolóba. Ennek ellenére látszott, hogy nem lesznek ma kevesen.
Gyorsan felmentünk, és az új pályán a 6 személyes felvonó mellett síeltünk délelőtt. Igaz a hó már erőteljesen el kezdett olvadni, de még kb. délig elfogadható állapotban volt.
Délben megebédeltünk, mire visszaértünk, a pálya irgalmatlanul buckás volt, és több helyen kilátszott már a talaj. Párat még csúsztunk rajta, aztán mondták a többiek, hogy a másik oldal még viszonylag jó. Igazuk is volt, még legalább egy órát elfogadható pályán tudtunk síelni. Viszont 2 óra után ez is "odalett", de ha már itt vagyunk nem hátráltunk meg némi buckától, és 4 előtt 10 perccel fejeztük be a csúszkálást. Igaz a vége felé, már nagyon keresni kellett a jó nyomvonalat, főleg a pálya tetején.
Sajnos ez a meleg igen gyorsan gyalulja a havat a pályákról, és ha így marad, lassan bezárhatnak.
Összességében jót síeltünk, a felvonóknál is inkább csak délelőtt volt némi sor, délutánra sokan megijedtek a buckáktól, de azért ha haladósan mentünk lefele, igen oda kellett figyelni, nehogy kocc legyen.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.