Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

franci252 kiemelt beszámolói
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Köszönöm az információkat!
Én csak megerősíteni tudom... Az egészében nem kedvező időjárási viszonyok ellenére, Kreischberg hihetetlenül jó hó, és pályaminőségeket produkál. Szombaton, '5.én indultak, a legtöbb Rozenkranz pálya kivételével, szinte minden lényeges pálya és átvezető működik. A 18-as tetejétől. a völgyállomásig lehet síelni, irigylésre méltó, gyönyörűen ratrakolt, kemény lőtt havon, csodás napsütésben, szélmentesen. Gyertek, ha tehetitek! :-)
Sieles-120.JPG
Sieles-139.JPG
Sieles-143.JPG
Sieles-145.JPG
091.jpg
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Turracher Höhe
2014.12.10.
Ma ismét Turrach-on voltunk. Annyit javult a helyzet, hogy megnyitották a Wildkopflift mellett megnyitották a Zirbenwaldbahnt is, miáltal a használható pályák a 18-as, kellemes vonalvezetésű, hosszú kék pályával bővültek. Ideális állapotok,-5 fok, szikrázó napsütés, szépen kezelt, még délután is ratraknyomos pálya, kevés ember, 20 EUR a napijegy.
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2014.03.19.
'15-e óta itt vagyunk a hegyen. Hó még van bőven, de a rendkívül nyárias tavaszban rohamosan fogy. A jelzett 2m-nek természetesen már nyoma sincs. Tegnap (kedden) 1900m-en is megjelent egy-két barnás földfolt, ám ezeket reggelre sikeresen elrendezgetik, a pályák még szépen kifagynak, de gyorsan puhulnak, kásásodnak, dél felé már szinte mindenütt a kásabuckák kerülgetése a jellemző. Az Északi lejtőn lévő 6-os, 9-es piros pályák alsó szakasza - meglepő módon - már délelőtt is igen megviselt. Legjobban a 21-es, 24-es pályák bírják. A 24-es piros (sebességmérős) pálya lett a kedvencünk. Igen jó geometriájú, általában nem túlterhelt, kellemes siklásélményt nyújtó, 2500m-es csúszka, mellette az 5-ös kék libalegelő, csaknem ilyen hosszban, jó bemelegítő, családi gyakorlópálya. Ezeket egy új nyolcas beülős felvonó szolgálja ki; az alján a kiváló, hangulatos Neugarten hütte kihagyhatatlan! Szombatig maradunk. Remélem kibírják a pályák az időnként májust idéző, 21 fokos afrikai főnt... Ma (szerdán) még minden működött. :-)
IMG-3082.JPG
IMG-3081.JPG
IMG-3046.JPG
IMG-3047.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Hochkönig
2014.01.23.
Stani nem csak síguru és hóimádó, hanem időjós is! :-))
Ma tényleg ragyogó napsütéses idő volt 1.700 m körül is a Hochkőnig régióban, 4-6 fok körüli mínuszokkal, habár délutánra már ismét alászálltak a hófelhők... ennek ellenére mégsem Kőnigstúrtunk, hiszen még korábbi programjavaslataidat sem teljesítettük.
Ma visszatértünk a nagyontetsző Dietenbe, és egy gyors 14/b, 13-al (reggel szuper volt!!) áttekertünk a hatüléses Dachegg-gel Mülbachba, ahol rábukkantunk az általad javasolt Kings Cab alatti 4-es kék álom-pályákra. Igazából ez(-ek) csodás kialakítású de gyors, itt-ott sötétkék pályák, rózsaszín letörésekkel, ám olyan szélesek, hogy arra mész amerre akarsz, így kiválóan felkészítenek a pirosakra, (A hó szenzációs volt!) merthogy visszautunk a parkolóházhoz is a kellemes, kiváló, 11-es piroson, és a délutánra már megszokottan elnyűtt 14-esen vezetett - közben némi hüttézéssel. :-)
Holnap - sajnos búcsúzóul - valószínűleg még keletebbre megyünk. :-)
Na, és a képek...
IMG-2762.JPG
IMG-2764.JPG
IMG-2774.JPG
IMG-2776.JPG
IMG-2782.JPG
IMG-2797.JPG
IMG-2799.JPG
IMG-2807.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Hochkönig
2014.01.22.
Naná, hogy a kínunkban-hütte helyett is inkább síelés, hiszen azért jöttünk. :-)
Dientenről nem kell mondani semmit - legfeljebb annyit, hogy megérte a 2x14 km autózást Maria Almból, és kár, hogy nem itt lakunk - baluka84-nek sem kell aggódnia: csak idejöttök, és megszeretitek.
A jósolt szép időből semmi sem lett - a Wastlhöhén hóesés + működő hóágyúk fogadtak, a völgyben is mínusz fokok (végre), na, meg napok óta nem látott, kiváló hóminőség. Az ajánlott, (csákányos melletti kék pálya)kifogástalan kialakítású és hóállapotú tanulópálya, de hamar kinőttük. A 14/a és 14/b jelű kékek igazából jól havazott síutak, alkalmasak szép erdei kirándulásra, ám mivel keskenyek, pályaként nem igazán élvezetesek.
Nekünk jobban bejött a 14-es piros,sőt a legfelső szakaszát kihagyva, a 13/a fekete sem bizonyult ijesztőnek,(Szerintem a dienteni pályákat kissé alulszinezték!) de még inkább a 13-as "piros", ahol még délután is kifogástalan volt a hó. Kezdőknek ennek megközelítését először a 14/b síútról ajánlom, mert így kimarad a pálya, csak kicsit nehezebb felső szakasza. A továbbiakban pedig a K-jelű négyüléses Zachhofalm-ból kiszállva eldönthető, hogy balra 13-asok, vagy jobbra 14-esek. Magamfajta öröktanuló-kezdőknek is ajánlom a 13-ast, ami nevéhez méltó igazi "famillienabfahrt",rózsaszín letörésekkel, sötétkék vonalvezetéssel. Ma, egyedüli hátrányként azt említhetem, hogy egy felhő úgy ráült a hegyre, hogy a felső pályaharmadon csak 5-10 m-re lehetett látni, így elmaradt a panoráma- sízés és fotózás.
A parkolóházhoz(!)persze a kissé már nyűtt 14-esen csúsztunk vissza... A péntekre jelzett nagy havazást is széthúzták úgy, hogy már vasárnapig sem ígérnek annyi havat, mint korábban péntekre - ám a hideg, az jön, szerencsére.
Ennyi bő-lé után is meg kell még említeni azt a zabálnivaló kontrasztot, amit a patinás, hangulatos Dienten-település és a sícentrum korszerű, elegáns létesítményei mutatnak.
Azt hiszem, hogy innen - az "ide még visszajövünk" érzéssel távozhat mindenki. :-)

+Néhány kép; olyan, amilyen.
IMG-2751.JPG
IMG-2750.JPG
IMG-2754.JPG
IMG-2756.JPG
IMG-2757.JPG
IMG-2758.JPG
IMG-2760.JPG
IMG-2761.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Hochkönig
2014.01.19.
Stani: tanácsaidat követve, az Aberg kedvező, északi fekvésű pályáin kezdtük az ismerkedést.
Leginkább a 10-es kék pályát rongáltuk, ám vasárnap lévén,ezt még sokan így gondolták és tették. A korszerű és gyors felvonóknak köszönhetően mégsem állandósult a tömeg. Tetszik ennek a pályának a kialakítása, egy-két pirosba hajló szakasz és jó hosszú is. Az enyhe,de felhős idő ellenére, a nyitást követő órákban jól tartotta magát a pálya, főként a felső szakasza. 11 óra körül azután kisütött a nap, megkezdődött a kásásodás, buckásodás, szaporodtak a földbuckák, a fűcsomók, a latyakfoltok és a lécrongáló apró kövek. Délutánra már nem sok örömünk maradt. Érdekes, hogy az enyhébb lejtésű 11-esen egészen jól bírta a hó, ezt a Tischler hütte teraszáról is jól megfigyeltük. :-)
Nagyon kellene már az előrejelzett lehűlés és némi hó!
(Kösz a tanácsot Maria Alm megközelítésére - legközelebb, de nekünk elsőre ezt dobta az útvonaltervező.)
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Mönichkirchen
2013.02.28.
Határszéli 2. átruccanásunk vasárnapi ('02.24.) célállomása ez, a számunkra még ismeretlen síterep volt. Intenzív hóesésben és havas esőben, a szombatinál azért biztatóbb útviszonyok között, ismét Kőszeg/Rattensdorf irányból közelítettünk Alsó-Ausztria kis Síhintájához. Fél tíz körül a felső parkolókban még találtunk helyet, de percek múlva már telt ház és tömeg lett, ami a jegyváltásnál, és a felvonóknál is érezhető volt. Mire felértünk a Sonnenbahn, nyitott, 4-es ülőliften, kissé eláztunk az esőtől és a szerkezetekről csöpögő hólétől,de a bemelegítésnek szánt csaknem két km hosszú 5-ös kék pályán, a menetszéltől megszáradtunk, habár a lejtőt igencsak keresni kellett a lankás (családi-tanuló) pályán. Az ugyancsak nyitott, 4üléses Schwaigbahn tetejéről induló 2, 3, 4-es piros pályák már sokkal jobb geometriájú, és a szeszélyesen változó halmazállapotú csapadék ellenére, kiváló hóállapotú, jól síelhető pályáknak bizonyultak. Az "új", használt lécem is kezdett bejáródni, jobban éreztem mint tegnap...Dél körül, éppen megterveztük, hogy a 4-6-7-10-9 (P-K-P-K-P)pályakombinációkon átcsúszunk a marienseei oldalra, amikor hirtelen olyan hóvihar támadt, hogy alig egy-két méterre lehetett látni, és mire leértünk a 4-esen, már 3-4 cm volt a friss hó. Az Enzian, majd a Schwaig Gasthofokban kerestünk volna menedéket, de mindkettő zsúfolásig megtelt, így ismét lecsúsztunk a kék 5-ösön, és élő hóemberként vigyorogtunk egymásra, de alig 2 és fél óra után feladtuk... végül a parkolóknál lévő Flo&Co kávézó félig nyitott teraszán egy általunk letakarított asztalnál és padon fogyasztottuk el frissítőinket, és a bérleteinket is sikerült értékesíteni az akkor érkezőknek úgy, hogy mindenki jól járjon. Amúgy, a táj nagyon szép, és hó is volt bőven, több mint egy méteres. A kissé rövidre sikerült, hiányérzetes pályafelfedezésünket azzal zártuk, hogy ide még, jobb időben visszatérünk.

(Ezt a tudósítást háromszor kellett újrakezdenem, mert egy kéretlen lachtali reklámoldal kétszer kilőtte a már majdnem kész szövegemet... Nincs megoldva a már megírt részletek mentése és folytatása...ezért harmadjára már azt csináltam, hogy egy-két mondat után OK-ztam a hozzászólást, és a véglegesnek szánt változatig állandóan módisítottam ?! :-(()
IMG-0558.JPG
IMG-0568.JPG
IMG-0574.JPG
IMG-0582.JPG
IMG-0564.JPG
IMG-0565.JPG
IMG-0567.JPG
IMG-0573.JPG
IMG-0563.JPG
IMG-0575.JPG
IMG-0576.JPG
IMG-0578.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Magyarország
Eplény
2013.02.18.
Már nem éppen friss a mondanivaló, de talán még érdekesek lehetnek a szombati tapasztalatok.
Jóval pályanyitás előtt értünk a tetthelyre, ahol az útközbeni enyhe plusszok után, -1 fok és gyorsan növekvő tömeg fogadott. Az előjelek miatt (szerencsére) a 4 órás jegy mellett döntöttünk. Bujkáló napsütésben, élénk szélben, jó pályaállapotokon kezdhettünk, amelyek kb. fél óra múlva kiválóak lettek és maradtak is 11 óráig. A természetes hó miatt a bakonyi táj is csodálatos téli-alpesi hangulatot árasztott. Örömmel láttam, hogy javult a pályák kitáblázása is, bár ez még nem teljeskörű. Amit lehetett kipróbáltunk, de legjobban az 1-es, 2-1, 4-3-2-1, 7-1 pályakombinációk nyújtottak zavartalan síelős élvezetet. (A 7-esen "szerencsére" még a tervezett board verseny és így a félpályás lezárás is elmaradt.)Sajnos 11 óra 30 körül, a Sólyom annyira elgyöngült a tömegnyomás miatt, hogy inkább az 1-es, 2-es csákányossal pörögtünk, amíg a 2-es is el nem kezdett intenzíven döglődni, és az erősödő napsütés, a meleg és a tömeg hatására a kásásodás, a buckásodás a pályák viszonylag gyors romlásához vezettek, így 1/4 2-kor egy kocsmacsúszással zártuk a sportdélelőttöt, ám a torlódások, ácsorgások és felvonóállások miatt, összesen vagy fél órányi mínusszal, veszteségidővel. Megfigyeltem, hogy a felvonózásnál az időveszteség egyik oka, a bérletkapuknál történő bénázás... Javasolom, hogy akinek nincs a dzsekije bal karján külön bérletzseb, az (egyéb zsebek helyett)tegye a bérletét a bal kesztyűjébe, lehetőleg a kézfejére. Ezzel jelentősen meggyorsítható lenne a kapuk nyitása.
Egészében véve egy nagyon jó hangulatú, élvezetes fél-napot töltöttünk az Arénában, és ezúttal a képgyártógép sem maradt otthon. :-))
Távozáskor még zsúfolt parkolókat és már plussz 3 fokot hagytunk... :-(
IMG-0504.JPG
IMG-0506.JPG
IMG-0507.JPG
IMG-0512.JPG
IMG-0514.JPG
IMG-0516.JPG
IMG-0519.JPG
IMG-0522.JPG
IMG-0523.JPG
IMG-0524.JPG
IMG-0521.JPG
IMG-0526.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Magyarország
Eplény
2013.01.15.
Vasárnap végül is Eplény mellett döntöttünk. Végig hómentes utakon autóztunk a bakonyi mikro-télbe, és nem bántuk meg!!!
Fél9 után pár perccel értünk a parkolóba, de már nagyon nem voltunk elsők, ám az irányító személyzet udvariasan egészen előre, az öltözősátor mellé integetett minket, így a jól kitalált P+K parkolórendszerre sem volt szükségünk. A nyitást követő majd' 2 órában Sólymoztunk, és a gyorsan növekvő tömegben az 1-es pálya kiváló haván csúszkáltunk. 11 órakor több tucat lelkes várakozó visszafogott üdvrivalgásától kísérve végre megnyílt a várva várt 7-es pálya, ami szélességével és rengeteg havával tényleg megfelelt az előzetes várakozásoknak. Néhány váratlan gödör és meglepő bucka borda a ratrakolás hibáit jelezte, ám ezt a síelők és a deszkások percek alatt elrendezték. Egy nagyon kellemes, egyenletes lejtésű családi pályát kaptunk, ami nyelte és kb. megfelezte az akkorra már szép-számban összejött tömeget, és az 1-es, 6-os pályákkal kombinálva új, jól síelhető pályarendszert alkot. Tetszettek a hangulatos, új teraszos büfék is. (A 6-os alján a cikk-cakk pályát nem élveztem, túlságosan szűk és összetúrt havú volt!)A Sólyomnál a várakozási idő a legzsúfoltabb dél körüli órákban sem volt több 2-4 percnél. A személyzet udvariasan és hatékonyan terelgette, tömörítette a sorokat, de a menetenkénti 2-3 megállás azért bosszantó volt. Ezt elkerülendő, inkább a csákányosokkal mentem, ahol egyáltalán nem volt sor, és gyorsabban is felértem, mint a Sólyommal, ráadásul a 2-es hosszú-csákányos felvonó minden szempontból tökéletes. Ekkorra már az 1-es pálya igencsak megsínylette a tömeges igénybevételt, így a legjobb hóállapotokat a 7-es pálya adta. Mire lejárt a 4 órás jegyünk Holle Anyó is rázogatni kezdte dunnácskáit, mégpedig nem lebecsülendő intenzitással, így a róla elnevezett, igazi hütte hangulatot árasztó létesítménybe húzódtunk egy jóízű eszem-iszomra. Sokan tették ugyanezt, így nem csoda, hogy ezen a napon, a jócskán kibővített étterem is szinte szűknek bizonyult. Viszonylag korán, szakadó hóesésben indultunk haza, és láttuk, hogy a távolabbi, külső parkolók is zsúfolásig megteltek! Köszönetünket és elismerésünket fejezzük ki ezúton is az Arénának, a stáb minden tagjának! Jók az újdonságok, jól éreztük magunkat, végre az időjárás is hozzátett valamit a sikeres szezonhoz! Még több hideget és természetes havat(is)! Biztosan jövünk még, addig is osztjuk, visszük jó híreteket! A végére csak egy telefonkép, mert a gépem otthon maradt. :-) :-(
Uj-kep.BMP
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Na, és ezen az oldalon inkább a Kreischbergről... A tegnapi obertauerni "kisiklás" után, ma ismét a "hazai" pályákat szaggattuk, sajnos változatlan pályakínálattal, de szerencsére változatlanul kiváló pályminőségekkel. A mi (önző) szempontunkból, hiába folyt egész 7en megfeszített munka a pályákon, ennek eredményét vszínűleg már nem élvezhetjük, mivel holnap hazaindulunk... Pedig, a hírek szerint holnap megnyitják a Rosenkranzhöhe néhány pályáját (az új, 18-asról nincs infó, bár egész 7en építették a 13a-val együtt), és az 1-es swarz-ot,a völgyig (esetleg a 16-os feketét is, amit a hálólezárás ellenére a síelők már szinte készre-csúsztak, éppen egy kis enyhe ratrakolás kellene neki). + Elkészült a 4-es melletti(7) gyorsasági, a 2-es melletti Tubing/trampolin és nagyon épült a YDD Land is. A WM pályát edész 7en, megállás nélkül lőtték és építették. Ma álltak le az ágyúk, de nem tudni, hogy a '22-ei versenyig megnyitják-e a népnek?!
A mai napon hihetetlenül meleg volt (a korábbi napokhoz képest) Az időjárásjelentésektől eltérően, napközben -1, +1 fokok, de.napsütés, majd felhőzet, hószállingózás és 7végét jelző tömegnövekmény volt. A pályák állapota, mindennek ellenére egyészen zárásig, kifogástalan maradt! Állítólag havazás jön, ami csak jót tehet a pályáknak, és senkit sem zavar, ha éjszakánként lesz! :-))
Hát, ennyit az idei besíelésről... Szép telet mindenkinek!
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Obertauern
2012.12.14.
Bocs, kicsit késtem, de...
Tegnap (csüt.) a Kreischbergről nem mentünk Lachtal-ba, mert a csapat inkább Oberntauernre szavazott. Nekem nem hiányzott a 2x60 km vezetés, de a kilátások jónak tűntek, 90 km működő pálya, új lift attrakciók, stb. 9ó körül már ott voltunk, volt még hely a (kinézett) 3-as parkolóban is, de mégis a 2-esbe álltunk, ahol 2 buszon kívül egy lélek sem volt, bár 100 m-rel messzebb van a Grünwaldkopf buborékostól. (tömeg esetén azért inkább ezt ajálanám!Saját kassza...)Az úton végig -16, -19 fokos hideg volt, ott viszont kellemes meglepetésként egy különleges meteorológiai élményben volt részünk: 2000 m körül,felett mindenhol "csak" kb. -7fok,szélcsend és napsütés fogadott. A kellemetlen meglepetés az volt, hogy odaérkezésünkkor éppen bedöglött a(elsődlegesnek kinézett, kombi,fűtött-buborékos+gondolás)Grűnwaldkopfbahn, és kényszerűségből a Zehnerkarbahn-al indultunk, amit nem bántunk meg, mert az az általa kiszolgált 1-es piros és kék pályák kiválóak voltak. Megtapasztalhattuk, hogy mi a különbség a "fülig érő" (itt kb.1m-es)természetes hó és a muraui műhó között. Az előnyök mellett, a legszembetűnőbb hátrány (és ez, a valamennyi besíelt pályára igaznak tűnt), hogy délre már jó kis buckákat túrt a szépszámú sportember.
A felvonóknál nem volt jellemző a várakozás, de a pályaállapotok gyors romlása egyértelműen a tömeges igénybevételnek tulajdonítható. Elkélt volna egy kis napközbeni ratrakolás, ám ezt megspórolták. A kissé huzatos Sonnenlift1 után, felüdülés volt a Zentralbahn és a Krigsalbahn+ Seekarspitzbahn színvonala és kényelme, nemkülönben az általuk kiszolgált 15,16,21 és 5-ös (többségében piros, itt-ott kék)pályák minősége. Nekünk legjobban a 21a közép-kék-halványpiros gyorsítókkal tűzdelt pálya jött be, amely napsütéses, szélmentes és délutánig kiváló minőséget produkált. Később azután meegindult a Grűnwaldkopfbahn is, amit ez alakalommal "természetesen" nem fűtöttek, de sebaj, mert a gyönyörű, fűtött ülésű, bár kissé rövid Hochalmbahn mindenért kárpótolt. Nemkülönben az alattuk lévő 8, 9 és 22-es kiváló állapotú és kellemesen síelhető pályák.
Sajnos, a 40,-EUR-os napijeggyel a régió és a TauerrRunde, alig 40-50%-át sikerült felderítenünk (a régió Keleti pályarészeire el sem jutottunk), ám az élményegyenleg annyira pozitív volt, hogy az "idemégvisszatérünk"-élménnyel hajóztunk vissza a Kreischbergre. Aki még teheti, '15-én látogasson el ide, a Tauern sínapra, ahol 50%-os felnőtt-és gyermek napijegy kedvezménnyel próbálnak meg óriási tömeget csődíteni... :-)+ néhány kép...
IMG-0096.JPG
IMG-0115.JPG
IMG-0118.JPG
IMG-0119.JPG
IMG-0123.JPG
IMG-0124.JPG
IMG-0105.JPG
IMG-0100.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Kedves Sporttársak!
Ígértem friss híreket a Kreischbergről, hát íme. Szombaton megérkeztünk ugyan, de csak estefelé, mert Magyarországon, majdnem a határig ítéletidőben, hófuvásban araszolgattunk. A WM pályát lőtték ezerrel, pontosabban 20 hóágyúval. (egész éjjel, vasárnap egész nap, és még jelenleg is... nem tudom meddig. A hírek szerint buckapálya készül a deszkásoknak + vmi '22-ei bulira) A mai (vasárnapi) valóság, a pályainfóknak megfelelő volt:néhány napja esett kb. 20 cm hó, ez megadta a környék egységes fazonját és filingjét, a többi csodát a pályépítők (hóágyúsok, ratrakosok)tették. Az itt, főszezonban megszokott álompályákat varázsolták, kifogástalan minőségben, köszönhetően a kemény mínuszoknak (fent, éjjel -14, -16 nappal -10, -8 fok, közepesen erős nyugati széllel,szikrázó napsütéssel, napközben is folyamatosan ordító hóágyúk tömkelegével.)
Működtek, és kiváló havon sielhetőek voltak a 2-es, 3-as, 4-es libalegelők, nagyon jó a Riegler körüli 12-es piros, ahova egy free-szlalompályát tűztek, a legszuperebbek pedig - a kellemetlen szembeszél ellenére - a Sixpack alatti 15-17-es, hosszú, piros pályák. A feketék még nem nyitotak. Az idén decemberre ígért új 13-as és 18-as pályák nyomvonala itt-ott jól látható, szélesek, fehérek, havasak, de sajnos még nem síelhetők, miként a Rosenkranzról induló pályák sem, ám ezeket és az átvezető pályákat is, intenzíven lövik, építik... Szerintem napokon belül új és új pályák nyitása is várható. Vasárnap ellenére, tömeg semmi...pálya meg bőven. Nagyon attraktív lett a Berg7 névre keresztelt új, panoráma-kocsma a Gondolás felső állomásától balra, a 12-esen alig 50 m-re. Összegezve: szezonnyitónak nagyon kellemes volt a mai nap. Mindenkinek ajánlom a helyet. Csatolok néhány (olyan-amilyen) képet.
IMG-0022.JPG
IMG-0031.JPG
IMG-0030.JPG
IMG-0036.JPG
IMG-0049.JPG
IMG-0050.JPG
IMG-0053.JPG
IMG-0054.JPG
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Magyarország
Eplény
2012.01.02.
Üdv! Elaludtam egy kicsit, így már nem annyira ídőszerű, de röviden leírom: az idei szezon első hazai csúszása az év utolsó napjára esett. Pályanyitás után kb. 5'-el értünk Eplénybe, ahol csaknem tele parkoló, és lassan araszoló pénztársor fogadott.( Sajnos csak egy pénztároslány próbált megküzdeni a rövidített nyitvatartásra érkezett szépszámú érdeklődővel) 10ó 15'-kor tudtunk besólymozni, így a 4órás jegy nem volt szinkronban a 13ó 30-ig tervezett nyitvatartással. Ezt végül kedvezően korrigálták, mert még 2ó-kor is mentek a felvonók, ráadásul az utolsó órában nyitott kapukkal! A hó- és a pálya állapotát semmihez sem hasonlítanám..., de tekintettel a téliesnek egyáltalán nem nevezhető időjárásra, nagyjából fizikai csoda, hogy egyáltalán síelésről beszélhettünk. A kezdeti jégkaristolást követően, úgy 11ó körül, egészen tűrhető állapotok alakultak ki, és napsütésben, +4-5 fokban, élénk de nem kellemetlen szélben sikerült egy egészen kellemeset csúszkálnunk. Szilveszteri hangulat az egyáltalán nem volt, annál inkább sem, mert még a Kemencés büféseket is beoltották üzlet ellen; langalló egész nap nem volt, fél2-kor pedig bezártak, miközben a pályáról özönlöttek az enni, és főként inni vágyó vendégek... Az új ratrakot láttuk, remélem sok dolga lesz,(a működő 1-es pálya mellett összesen 23 hóágyút számoltam meg!) a Sólyom szőnyege viszont nem működött...
Sportszempontból végülis egy kellemes félnapot teleltünk az eplényi pályán, a decemberi tavaszban. Köszönjük! BÚÉK!
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Egész éjjel, ma de. kb. 10 ó-ig havazott. A friss hó itt a völgyben is min. 15 cm. Holnapra még 5-10 cm-t és egy kis melegedést is ígérnek. A friss havat reggel is megratrakolták, de délre így is nagyon buckás lett. Délelőtt lehozták, és beállították a gondolákat is a nagyfelvonón. Holnaptól indulnak fent, de csak a csákányos felvonók melletti, kék 3-as, 4-es (és gondolom a köteles gyermek) pályákkal. Szombaton nyitják a 2-es kéket a középállomásig. Kár, hogy ilyen lassúak, mert a hóviszonyok már többet is megengednének. Mindemellett remélhetően marad az alsó, piros-fekete WM pálya is, mert talán most ez a legjobb. + Néhány kép kedvcsinálónak.:-)
Murau11.-164.jpg
Murau11.-150.jpg
Murau11.-169.jpg
Murau11.-176.jpg
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Nem volt kedvünk Turachba menni, inkább a Kreischberg alján csúszkáltunk, ahol kifogástalan hóminőségű pályát gyártottak. A Mikulás viszont az egész régióban a szánkója alá hintett... Itt, kb. 13 ó óta változó intenzitással havazik, de leginkább szakad. Már a völgyállomás parkolóiban is kb. 5 cm-es a hó. Szépen fehéredik minden, fent meg pláne - a már működő kamerák szerint. Akár holnaptól is nyithatnák a felső pályákat, de csak péntekre ígérik, amikorra egy kis melegedés is várható. Vasárnaptól azután itt az igazi téli szezon... :-)
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Grebenzen
2011.12.06.
Ma, itt síeltünk egész nap. Az oldalon közzétett 3 liftre, és a 4 km pályára nem sikerült rátalálni. (hacsak nem a köteles gyermeklift a 3. ...?! és maradunk annál, hogy a kilométereket furcsán mérik...)
Tények, és néhány kép: 9-17-ig működnek, a kedvezményes napijegy 25,- EUR.
Pályanyitást követően még kb. fél óráig mentek a hóágyúk, beköpve a 4-es beülős felvonó utasait is. Az alsó pályák, amit belőttek, használhatóak voltak - a kb. 1,7 km-es piros-kék mellett, még a tányéros felvonó, és mellette a csúszka működött. Talán a tegnapi eső miatt eléggé jégbuckás volt minden, a frissen hóágyúzott részek nincsenek ratrakolva.
A legjobb pályszél-részre lesiklóplyát tűzött egy maréknyi lengyel, és egész nap ott edzettek, amúgy a pálya átlaglétszáma 14(!) fő volt.
A fiúk és a gépek egész nap szorgoskodtak. Nem kétséges, hogy minden nap javulni fog a helyzet!Napokon belül 10-15 cm-es természetes havat is jósolnak.
Ja, és a szomzédos St. Lambrecht is megér egy fényképezős kirándulást. :-)
Murau11.-132.jpg
Murau11.-133.jpg
Murau11.-134.jpg
Murau11.-136.jpg
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Ausztria
Tauplitz
2011.03.22.
Sziasztok! Én is csatlakoznék a "tauplitzolós márciusi ifjakhoz", habár már majd' mindent elírtatok előlem, és egy hét távlatából már kissé okafogyott lehet a beszámoló is...
Makosx!
Sajnos nem "ütköztünk" egymásba sem a pályán, sem a faluban, pedig kerestem az "ismerősöket". (Amikor írtál akkor már Eplényben voltunk)
Tauplitzban az időjárás ugyan nem volt kegyes hozzánk, már nagyon tavasz volt, de a sícentrum elég jól élt abból a két hónapja esett 50-150 cm hóból, ami azérta déli órákra már jellemzően csak kása és bucka formában létezett a pályákon...A kék pályák mindegyike nagy csalódás volt; a 17-es és a 29-es inkább csak síút, a 25-ös jó bemelegítésre, a 26-os (ha nyitva van) is inkább csak a Lawinenstein csúcs, a kereszt, a beírókönyv, a csodálatos körpanoráma és a fotózás miatt kihagyhatatlan élmény. Nekünk az új Mitterstein felvonó alatti 27-es, 2-es, illetve a Lawinenstein 6-os beülős alatti 23-asok és 1-es 3-as piros pálya kombinációk jöttek be leginkább. A Schneiderkogel felejthető, a régi tauplitzalmi oldal piros pályái jók, de rövidek, viszont szép szélesek és a Groszseere lejtenek, tehát északibb fekvésűek,így jobban bírták (sajnos szinte az egész pályrendszer a napos oldalra esik... bár nem is a napsütéssel, inkább a +6-12 Celsiussal volt a baj). A táj, és a tágabb környék is gyönyörű, a sí-infrastruktúra irigylésre méltó, bár szerintem is több szempontból átgondolatlanul telepített.
Bad Mitterndorf viszont kellemes meglepetés volt. A városka egy igazi alpesi éxerdoboz! A Wanderhotelben laktunk - magyar tulajdon, figyelmes, intelligens magyar személyzet,(én is hallottam ezzel kapcsolatos kritikákat Ausztria- szerte, de szerencsére itt ebből semmit sem éreztünk) finom kaják,italok jó felszereltség, konditerem, szauna, stb. A síbusz a ház előtt állt meg, és az Alpenstrassén 10 perc alatt az új, gondolás felvonónál voltunk, ahonnan 7-8 perc a középső állomás, illetve még 2-3 a csúcs. Tömeg semmi, ha kifogtál egy, max. kettő buszt, akkor is csak néhány perc. A nyolcas kabinok nyelték a népet, még akkor is, ha honfitársaink inkább 4-en, 6-an szerettek utazni.
A "Lúzerhez" elmentünk, de nem csúsztunk, viszont a kirándulást Bad Ausseebe, ill. az Aussenseehez mindenkinek ajánlom. Hazafelé, 16-án végig esőben jöttünk, de a hírek szerint a tauplitziak végre kaptak egy kis friss havat, tehát a tervezett szezonvégig, kb. ápr. 25-éig, biztosan ellesznek.
Én pedig már javában szőlőt metszek a Balaton-felvidéken, mert már azzal is késésben vagyok...
Üdv mindenkinek, és nyár+szüret+decembetől újra csúszunk!
:-)
Tauplitz11.03.-059.jpg
Tauplitz11.03.-027.jpg
Tauplitz11.03.-041.jpg
Tauplitz11.03.-025.jpg
Tauplitz11.03.-072.jpg
Tauplitz11.03.-057.jpg
Tauplitz11.03.-053.jpg
Tauplitz11.03.-055.jpg
Tauplitz11.03.-073.jpg
Tauplitz11.03.-106.jpg
Tauplitz11.03.-116.jpg
Tauplitz11.03.-149.jpg
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
13 éve tag
Magyarország
Eplény
2011.03.22.
Sziasztok!
Igaz, hogy "eső után", de mivel Sztratosztól még felkérést is kaptam, ezért leírok néhány szezonzárási tapasztalatot.
2011. március 09-én, szerdán kb. 16 óra tájban értünk a tetthelyre. Aznap már nem volt kedvünk síelni, ezért lazára vettük, és a becsekkolás után már csak egy kis sétát, terepszemlét terveztünk. Kerestünk vmi recepciófélét a Holléban, végül Bea,az étterem pénztárosa igazított el minket. A relatíve legközelebbi, ún. VIP-es parkolóból, néhány fordulóra felcuccoltam a szobába mindazt, amit szükségesnek ítéltünk a 3 napra. (150 m +híd + mellvédmászás + 40 lépcső oda-vissza)A szoba semmi különös, egyszerű, korrekt síszállás, közös fürdőszobákkal, + külön WC-kel. Az újonan kialakított szobával együtt, összesen már hat szoba van a hangulatos tetőtérben. (A 3 éjszakás utószezonos ár, 6.150,-Ft/éj reggelivel)Jó lenne egy TV-s, internetes, stb. közösségi helyiség, de ami igazán hiányzott, az egy sí- és bakancstároló helyiség, a szállóvendégek részére. Este, a villanyfényes zárást követően megnéztük a Sólyomtól, a 4-es pályán felfelé induló pályakarbantartást, ami nagyon ígéretesnek tűnt. A ratrakos szépen és hozzáértően épített,kotort, simított. Az sajnos csak másnap reggel, az ekkor még kedvezményes árú napibérletes első csúszásoknál derült ki, hogy az éjszakai munka finisében a ratrak lerobbant, így nem tudta befejezni az 1-es pálya felső szakaszán, az éppen felszámolásra ítélt crosspálya elsimítását. Egy kicsit furcsa volt, a középen maradt hóbuckákkal osztott pálya, a 2-es becsatlakozásáig + a két napig ott heverő ratrak, de tömeg nem lévén, nem volt nagyon zavaró. Amúgy a hó minősége, és a működő pályák állapota kifogástalan volt. Ezért általában is, márc. közepén meg pláne, csak a legnagyobb elismerés és köszönet az eplényi stábnak!!! Csináltam néhány igazán alpesi hangulatot árasztó képet. A Brigi bár is működött a felső bázison. A néhány fokos +ok mellett a nap csak egy kicsit sütögetett, viszont az eső csaknem egész nap pöszmörgött. Ez nem használt a pályáknak, de kibirták. Villanyfényig nyomtuk.
Másnapra még nem sikerült a jobbik gépet meggyógyítani, így a fekete ratrakkal golgoztak, ami egy kicsit görönyggyösebb pályákat csinált, de ez meg azért nem volt túl zavaró, mert a (sajnos) melegebb, naposabb időben, hamar szétsíeltük a göröngyösebb részeket. Említést érdemel, hogy 9ó 40-kor, az 1-es alján, kb. a 3-as becsatlakozásánál, egy magányos őzbak húzott át a pályán,kissé rémülten, a néhány(ugyancsak rémült)síelő között, és a csákányost keresztezve eltűnt az erdőben. (talán a pataknál volt inni?!)
Szóval, gyönyörű időben, egészen villanyfényig, egy szép utolsó tavaszi eplényit síeltünk. Másnap reggel (szombaton)innen indultunk 5 napra Tauplitzba.(erről lásd az ottani fórumot - ha megírom)
Végül még néhány a szó a gumicsontok egy-némelyikéhez:
-Órát(terveimmel ellentétben)nem vittem, mert amit terveztem, nem jött össze, sz@rt meg nem akartam, így tehát nem sörözzük el az adományokat, inkább beszállok én is egy igaziba, a következő szezonra.
-A Sólyom beszállójának "veszélyességével" kapcsolatban arra jutottam, hogy leginkább nem érdemes csinálni semmit.
Jól megnéztem, le is fényképeztem... Az egész alsó gépház állítható, és bár azt hiszem ez alapvetően a kötélnyúlás utánfeszítésére hivatott(és már eléggé hátul is van), talán még nyerhető kb. 1,5 m beszállótávolság. A varázsszőnyeg maga 11-12 m, + a végén a hódomb is kb. 1,5-2 m hosszú, szóval ez bőven elég, és biztonságos beszálló távolság. És vissza is lehet lépkedni, és még ott van a kezelőszemélyzet is. A jelenlegi lejtős deszka trepni, és a patakba dobott ütközésgátló paplan igazából nem sokat ér.(A hódomb helyett lenne jobb egy kb. 3m hosszú, de vízszintes deszka építmény, vagy egy háló).
Na, ennyi... Kár, hogy bezártatok, de hát itt a tavasz. Viszlát Eplény decemberben, és "természetes hóval(is) legyen tele a ..." :-)
Epleny11.03.10-11.-009.jpg
Epleny11.03.10-11.-020.jpg
Epleny11.03.10-11.-022.jpg
Epleny11.03.10-11.-038.jpg
Epleny11.03.10-11.-040.jpg
Epleny11.03.10-11.-027.jpg
Epleny11.03.10-11.-043.jpg
Epleny11.03.10-11.-042.jpg
Epleny11.03.10-11.-019.jpg
Epleny11.03.10-11.-029.jpg
Epleny11.03.10-11.-034.jpg
Epleny11.03.10-11.-001.jpg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.