Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

laci_si kiemelt beszámolói
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
A március közepi sielésben mindig van kockázat. Schladming a megbízhatóbb helyek egyike. 16.-án jöttünk haza.
Hauser Kabling és Planairól tudok infót mondani.
kb 1300m felett vannak használható pályák, az alá csak a mazohistáknak javaslom lemenni. Alatta kezdődik a tejbegríz.
Szerencsére van elég használható pálya 1300 felett.
11.-én hétfőn még világ jó pályák voltak, de tényleg. 12.én kedden 16cm körüli hó esett, na az betett a pályáknak, főleg lentebb ahol havas eső volt, attól lett latyakos.
Azt tanácsolnám aki most menne, akkor fent még talál azért jó pályát, de lehet hogy "középállomástól" jobban jár ha felvonóval jön le, mint ha csúszik.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2018.03.20.
A március 15.-i hosszúhétvégét töltöttük A Gerlitzenen. Kb 10 év kihagyás után jöttünk ide újra. Még a korábbi tapasztaltból kiindulva most nem a tóparton, hanem fent a Kanzelbahn felső állomása mellett foglaltunk szállást.
Így se autózni, se felvonóra várni nem kellett.
Azt láttuk indulás előtt, hogy a hegyen még rengeteg hó van.
14.-én még jó idő volt, ennek megfelelően a kiindulóponton elég kásás volt a hó, és ez az egész déli oldalra kb igaz volt. Ezért átmentünk az északi oldalra ahol már nagyon jól lehetett sielni, egész a középállomásig, ahonnan újra tejbegríz szerű hó fogadott.
18.-án szombaton 8-10cm friss hó esett, ami azonban sajnos sok köddel, és elázással, járt, a csapat szemüveges tagjai folyton bepárásodtak.
Ugyan a friss hó újfent össze-össze túródott, de legalább nem ragadt.
Meglepő volt hogy a hüttékben nem magyarok voltak a felszolgálók. (már egész megszoktam hogy mindig bele futok magyar pincérbe) Amúgy a pályán rengeteg magyar volt, és érdekes módon sok szlovák.
Volt már ennél szebb tavaszi sielésünk, de a jó felszerelések megdolgoztak az árukért. (mindenünk vizes lett,de semmi nem ázott át)

Szombaton a rossz idő miatt kicsit nagyobb hüttézést csaptunk, ami jót tett a hangulatnak.
Aki most még a 4 napos után menne oda, szerintem jó pálya viszonyokat fog találni, főleg 1600m felett.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Ausztria
Fanningberg
2016.03.21.
A hosszú hétvégén ezt a pályarendszert is kipróbáltuk, mert régebben ez a terep kimaradt a Lungo bérlettel elérhetőek közül, mert kicsinek gondoltuk.
Valóban nem ez a legnagyobb pálya, de nagyon pozitív meglepetés volt. Jó időnk is volt, meg is kapott a nap. (tanács: kicsit több gondot kell fordítani az UV védelemre mint mi tettük, pl az UV szűrős ajak ápoló használatára...)

A pályák szélesek, első osztályúra lesimítottak voltak, bucka egy szál se. Már szinte röhögtem hogy a 3 fekete pálya is ki volt egyengetve. Mondtam is hogy a 3-ból kettő inkább csak sötét piros így.
A napsütés miatt délutánra a pályák alján az utolsó 1-200 méter kásás volt.
A húsvéti hétvégére még érdemes lehet célba venni.
Tömeg nem lesz, de hó várhatóan igen.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Ausztria
Rittisberg
2016.01.06.
Már-már azt hittem hogy ez a Rittisberg nincs is fent a sielőkön... :-)
Valójában ez egy kicsi hely, mi is úgy kerültünk ide hogy sokat kellett volna várni a Dachsteini felhajtásra és el akartuk tölteni az időt. A Schladmingi bérlet jó ide is.
Mivel az egész környéken hiánycikk idén a hó, igy itt is csak 1 pálya ment. Viszont ez az 1 jó állapotú volt, széles és élvezhető.
Amúgy a térkép szerint több pálya is van, még fekete is.

Nekünk már nem volt aktuális, de mindenképp megjegyzést érdemel, hogy a parkoló mellett egészen nagy síoktató komplexum található, tehát kisgyerekkel, és kezdő tanulóval egészen jó tanuló hely lehet!

Nyáron pedig ahogy néztem üzemel itt egy komoly bob pálya is.
20151230-120905.jpg
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Ausztria
Dachstein
2016.01.05.
12.30. Voltunk fent.
A Schaldmingi "4-hegyes" bérlettel mentünk, mert ide is érvényes.

Aki kocsival megy készüljön rá hogy ha nem indul időben várni kell a feljutással. Nekünk 1,5 órát kellett volna, igy később visszamentünk.

A felvezető út fizetős! 22EUR. DE!

Kiderült hogy ha a fenti állomáson lebélyegezzük az útjegyet, akkor ingyenes volt a felmenetel. Más kérdés hogy mi elfelejtettük ezt visszafelé igy ki kellett fizetni. :-( (más leírásban olvastam hogy korábban csak a bérletet kellett felmutatni ez most nem működött, nem fogadták el)

A Dachstein csodálatos volt!! Egészen elsőosztályú minőségűek voltak a pályák, valódi örömsielés lett ettől az utolsó napunk. Szintén nem mellékesen egy érdekes jégbarlang és egy függőhíd is volt itt, meg kilátó.
Szintén jó tudni hogy tőlünk eltérően akik pályazárásig maradtunk, érdemes kicsit korábban visszaindulni, mert mi így ~45 percet álltunk sorba visszafelé. De nagyon nem bántuk, pedig addigra elég hideg is lett. -10fok.
További jó ötlet hogy a fenti parkolók alsó részéről shuttlebusz is igénybe vehető (ingyenes), ami a fentebbi parkolóból felgyaloglással ellentétben a felvonó ajtajában tesz le. Ajánlom!
20151230-135109.jpg
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
12.26. és 12.31 között sieltünk itt. Valóban elég fura volt ennyire zölden látni a hegyeket. Az osztrákok megtették amit lehetett, jó alaposan elhasználták a viztározókat, és egy jó ki jégrétegre rá hóágyúzva a pályák ~70%.át sielhetőre hóágyúzták. A felvonók közel mindegyike ment.
Általában mondható hogy az este lekezelt pályák kb délig jók voltak, addigra buckásra túrták a sielők, és nem volt igazán "felszabadító" a jég-puha bucka-jég puhabucka üzemmódban sielni.
Kissé ellentmondásos (de logikus) módon a legjobb pálya a Planai nagy feketéje volt, mert arra kevesebben mertek elindulni. :-)
A Reiteralmra végül át sem mentünk, mert az jó időben is elég jeges szokott lenni, és a másik 3 hegyen is találtunk elég pályát.
Az idei nagy ötlet az volt hogy mivel a hó hiánya miatt a szállásunk "nem-pályaszállássá" vált vissza, és ezért autóztunk, így kitaláltam, hogy menjünk át a Dachsteinre, mert a bérlet oda is érvényes.
Odaérve az is kiderült, hogy érdemes oda korán indulni,mert egy FIZETŐS hegyi út visz fel, amit ha fent megtelik a parkoló akkor lezárnak. 1,5 órát kellett volna várni. Nem vártunk, és a jegy is 22EUR.
Ezért visszamentünk kb 1km-t Rittisbergre, mert mint kiderül oda is jó a bérlet. Itt ugyan csak egy pálya ment de az széles és jó állapotú volt. Kisgyerekeseknek és kezdő tanulóknak mondanám hogy egészen elsőosztályú és nagy tanuló pálya üzemelt az aljában, sok parkolóval!
Eltöltöttük itt a 1,5 órát, és helyből fel tudtunk menni.
Kiderült hogy ha a fenti állomáson lebélyegezzük az útjegyet, akkor ingyenes volt a felmenetel. Más kérdés hogy mi elfelejtettük ezt visszafelé igy ki kellett fizetni. :-(
A Dachstein csodálatos volt!! Egészen elsőosztályú minőségűek voltak a pályák, valódi örömsielés lett ettől az utolsó napunk. Szintén nem mellékesen egy érdekes jégbarlang és egy függőhíd is volt itt, meg kilátó.
Szintén jó tudni hogy tőlünk eltérően akik pályazárásig maradtunk, érdemes kicsit korábban visszaindulni, mert mi így ~45 percet álltunk sorba visszafelé. De nagyon nem bántuk, pedig addigra elég hideg is lett. -10fok.
További jó ötlet hogy a fenti parkolók alsó részéről shuttlebusz is igénybe vehető, ami a fentebbi parkolóból felgyaloglással ellentétben a felvonó ajtajában tesz le. Ajánlom!
20151227-130909.jpg
20151229-111134.jpg
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Hétfőn (03.17) jöttünk haza. A pályák felső szakasza még jól síelhető volt. Hosszított hétvégére mentünk kisebb csoporttal. Sajnos a Kaiserburg tetejét a szél miatt zárva tartották, csak hétfőn tudtunk felmenni oda síelni. Viszont akkor nagyon jókat csúsztunk ott. Ott szépen le is volt kezelve.
A többi részről ez annyira már nem mondható el.
Bár esténként a hegyen még voltak minuszok, nem hóágyúztak.
1600m alatt gyakorlatilag nem is lett volna mire fel, mert a felvonó aljában 3/410-kor 10 fok volt, egy csúszás után már 14(!) a pályák alja vizisí volt.
A BKK és stOswald közötti átsízési lehetőség szombat regelre megszünt.
Annyit reagáltak a felvonósok a melegre, hogy 9 helyett már 8-kor nyitottak. kb 2-3 órakor már úgy is lejött mindenki,mert tejbegrizben nyomni már nem annyira élvezet.
A szállásunk az itt is reklámozott Kirchleitn Groswild-ben volt. Ezért az árért teljesen jó volt. Két bosszantó dolog volt (jó 3) a felszerelésből hiányzott a mikró és vizmelegítő is. (cserébe volt 37"-es lapos tv magyar adókkal) Ahogy más is irta lentebb az internethez hülye kódot kellett kérni, aztán maga a net kb pont annyit ment, hogy a saját facebook oldalukat betöltötte aztán semmi tovább. Valójában ha egyáltalán nem működik akkor legalább nem bosszankodunk. Maradt az hogy a hüttében neteztünk.
Kb mintha egy falut rákötnének egy 1M-ás ADSL-re.
Az utolsó apróság hogy a pályaszállás az nálam azt jelenti hogy a felvonó elérhető sícipőben. Hát itt az a 200m az inkább 400m volt. Inkább lementünk autoval. Mivel az átsielés megszünt, ezért a BKK oldalra pedig elve csak autozni tudtunk. Utolsó nap már egy pulcsiban nyomtuk annyira meleg volt.
Ami a szállás pozitivuma volt hogy remek szauna részlegük van, rendesen be volt fűtve tiszta is volt és nem volt tömeg. hazafele jövet láttuk hogy Turacherhöhén még méteres hó van, aki most indulna, inkább oda menjen.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
A két ünnep közét töltöttük a régióban. 4.-én jöttünk haza. Én nem értékelném olyan tragikusan az állapotokat. (mondjuk a "beszorulásból" jó hogy kimaradtunk). Dec 29.-én volt egy kis hó illetve havas eső. A pályák állapota nem volt olyan mint tavaly, de volt rajtuk hó annyi ami elég volt a sieléshez. A pálya mellett már nem volt, azaz nyilván hóágyúval készült az ami volt. Sok volt a borús ködös idő, mivel nem volt túl hideg. Én úgy figyeltem amikor volt egy kis hideg mindjárt indultak a hóágyúk. A Planaion konkrétan láttuk hogy az egyik viztározó szintje egyik napról a másikra felére süllyedt. A vékony havat viszont csak módjával ratrakolják, ezért többször találkoztunk buckás és lefagyott résszel. A Reiteralm például kifejezetten jeges volt. A másik 3 hegy kicsit munkásabb, de élvezhető. Sajnos a szlalom pályán nem működött a netes kamera. (a fun park melletti) remélem azért hamarosan javítják.
Tömeg csak 29.-30-án volt, máskor nem futottunk bele számottevő sorba. Mi pont ezért jöttünk ide mostmár többedik alkalommal (pedig ez korábban nem volt jellemző) mert rengeteg ember jól elfér a hatalmas rendszerben, és több fel és levezetési hely is van, nincs akkora torlódás mint például Nassfelden.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Magyarország
Kékestető
2013.02.07.
Kicsit elkéstem a hozzászólás írással. Január közepén próbáltuk ezt a legmagasabb magyar terepet. Snowboard oktatásra vittünk két delikvenst.
Sajnos nekünk nem volt nagy szerencsénk, olyan "magyar narancs" érzésünk volt. Összesen 1 pálya 800m-nyi része volt használható. Ehhez képest szemrebbenés nélkül elkérték a 4900Ft-os bérlet árat. Legalább egy gesztus értékű kedvezmény lehetne ilyenkor. (ha nem is a fele, de valami)
A konténer budi ugyan tiszta volt de a klórtól meg lehetett fulladni.
A kivánt célt végülis elértük, a snowboard oktatás megvolt, az időt is jól eltöltöttük.
Nyilván nem volt szerencsénk, mert aztán mikor hazaindultunk megérkezett a hózápor, de az autópályán vezetve már pont nem hiányzott volna. :-(
És még vége sem volt ekkor a napnak, de az már nem erre a fórumra tartozik....
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Másodikán jöttünk vissza. Remek hetet töltöttünk ezen a terepen. A 4 összekötött hegyen mindenkinek van elég pálya. Az időjárás egy kicsit "zizi" volt, néha a gyaloggalopp idevágó jelenete jutott róla eszembe. Többször esett, kedden annyira hogy temettük is a szerdai napot ami végül ehhez képest a legjobb nap lett, nem olvadt el a hó az esőtől, le sem fagyott, és 9-11 fokban mintha márciusi sielésen lettünk volna. Aztán másnapra pici eső volt ami viszont lefagyott, na aznap inkább korcsolyát kellett volna vinni. Viszont mindenki gyorsasági rekordot döntött. :-)
A VB miatt a Planai-on az 1 és 3. pálya alsó része le volt zárva, amit nagyon sajnáltunk. NEm is gondoltunk rá előre, ha fél órával később jövünk rá, macerás lett volna haza jutni, elég kerülősen sikerült így is. Az időnek köszönhetően minden napra más állagú volt a hó. Amiket már írtam azon kivül a túródos, tapadós , tejbegrizes is előforult. Na ezekben eztán jó elfáradtunk.
Aki a héten megy készüljön tömegre, hatalmas készülődés volt, és mikor mi jöttünk el rengeteg ember érkezett. A verseny a Planai-on van, de a másik 3 hegyen vannak az edző bemelegítő pályák igy pár lezárásra lehet számítani.
Rengeteg jó hütte van, sok helyen magyar személyzettel. Nekünk a legjobb pályák a Hohwurtzenen voltak. De a különbségek nüansznyiak. Rengeteg nagyon széles pálya is van. Fekete mondjuk viszonylag kevés.
Kezdőknek megjegyezném hogy sok tanuló szintű kék pálya van, a pirosak azonban több alkalommal is inkább olyan "sötét pirosak". Jól alapozzák meg a tudást mielőtt belevágnak. Haladóknak sok helyen hagynak kezeletlen bucka pályát.
Külön kiemelném, hogy majdnem minden felvonó állomásai körül free wi-fi zónak vannak (egyszer el kell fogadni a feltételeket utána működik)
Vannak net terminálok is. Okos telefonnal felszerelve + viberrel ingyenesen lehet kapcsolatban maradni, sms-ben mindenképpen. A drága roaming dijakból megint csak koppannak a szolgáltatók.
Kevés alkalommal fordul elő hogy kétszer ugyanoda megyünk, de ide még visszajövünk! Muszáj lesz letesztelni a VB pályákat is! :-)
Szivárvány két hegy között. (Planai - Hauser Kabling)
10-es eleje. Sokfelé fűtött buborékos felvonók vannak.
Panoráma a 7-es fekete tetejéről 1.
Panoráma a 7-es fekete tetejéről 2.
Panoráma a 7-es fekete tetejéről 3.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Márc 11-14 között vizsgálva a pályák alapvetően rendben voltak. A felső pályákon a szél miatt csak a csákányosok jártak, de aztán enyhült a szél a a Rosenkrantz-on is beindult az ülőkés. A hosszú csákányoson felhúzódni nagyon unalmas. A gyakorló pályákon sokan voltak, a többin kevesebben. Ahogy írják, tömeg az egyáltalán nem volt. 3 embernél hoszabb sorok max reggel a kabin tövében voltak akkor volt hogy 6-7 ember is állt előttünk a sorban.
Az 1-es pályára valóban inkább csak délelőtt érdemes menni, mert kb addig tudja tartani magát, aztán menthetetlenül megereszkedik. A vizes havat "tolni" a léccel, elég fárasztó, és kevésbé "élményes". De a délelőttre nincs panaszom. Valóban nagy a hőingás, mert reggel még minuszból indul, hogy aztán délutánra zárásra 16-17 fok legyen. Minden pálya üzemelt. Az idei kedvencem a 15-8 és 17-es pályák voltak a 6 üléses új buborékos felvonó alatt. A Kabinos felvonó felső állomása feletti pályákon teljesen rendben volt a hóhelyzet, délután is egészen jó minőségűek voltak. Szerintem aki még most megy "utolsó" csúszásra, az fent illetve a Rosenkrantzon megtalálja amit szeretne.
A pálya közönsége kb fele magyar, 25% szlovák és cseh, és 25% osztrák volt, saját becslés szerint. A bérletpénztáros az én tapasztalatom szerint sem beszélt magyarul. Sőt általnosítanám is hogy majdnem mindenütt teljes magyar személyzet volt kivéve minden helyen a pénztárost. Az egyszer sem volt magyar. Kiérti?? A bordos versenyre sajnos már pont nem tudtunk maradni, pedig nézhettem volna az erkélyről...
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Ausztria
Nassfeld
2011.02.03.
A terep szerkezetésől is irnék egy kis összefoglalót.
A legtöbben, ahogy elsőre mi is Tröpolach felől fogják betámadni ezt a terepet. Ez egy normális kis falu, 1 benzinkút, 1 élelmiszerbolt (én legalábbis egyet találtam csak a benzinkút melletti ADEG) és pár egyéb bolt.
A falubeli szállásokból kisbusz visz a ME felvonóhoz. Ahogy néztem itt valódi pályaszállás csak a "kockaszálló" van, a többitől 100m felett kell gyalogolni a felvonóhoz.
Ezen felül még két helyről lehet érdemben bejutni, az egyik Sonnleitn ahol most voltunk) illetve Sonnenalpe Nassfeld.
A pályaszállások zöme ezen a két helyen összpontosul. Némelyiktől itt is gyalogolni kell pár 10-100 métert de nem betonon. Esetleg szintén lényeges, hogy Tröpolach gyakorlatilag még a síkon van, ám mindkét másik hely már csak egy elég kanyargós, de azért túlélhető szerpentinen érhető el.
Mindkét kistelepülés lényegében több apartmanház nagyobb csoportja, nem igazán valódi település. A kettő közül Sonnenalpe Nassfeld a nagyobb itt még egy valódi élelmiszer bolt is van, ha nem is nagy de mégis egy normális bolt. Ez azért érdekes, mivel ide siléccel is el lehet jutni. A 23-mas pálya alján levő épületcsoport háta mögött található, és sícipőben sem utáltak ki minket. (mivel majdnem mindig van rajtam hátizsák, igy volt hova pakolni. Ez utóbbi azért fontos.... :-) )
Sonnleitnben is található egy egészen pici bolt, de ez valóban elég speciális, mivel nem minden nap van nyitva, és akkor is csak délután pár órára. Elég könnyű lemaradni róla.
Itt sajnos például semmilyen rendes ital nem volt kapható.
De alap élelmiszerek, és pár gyakran fogyó apróság kapható. Gyakorlatilag egy apartman van csak átalakitva, tehát az egész bolt egy nagyobb szoba. Ezeken felül csak síbolt és hütte/étterem van ezeken a helyeken.

Tényleg rendes supermarket méretű bolt csak Hermagorban található, ott mindjárt az út mellett a körforgalomnál van egy Billa és egy ADEG.

A hütték közül a ME aljában levőt tudom ajánlani, mivel meglepő módon nem drágább, sőt egy két árban olcsóbb a hegyen levőknél, de mind a jager tea mind a bombardino itt volt a legfinomabb. A 40-50-60 pályák tetejénél levő önkiszolgálós szintétn nem volt rossz, és magyar személyzet is volt, de pl a bombardinó feledhető volt. Egy pizzázó is van, ami nem rossz, de nyomába sem ér az 52 aljában Sonnleiten-ben található Zur Resi nevezetű helynek, ami hangulatában is nagyon "buli", és a pizzájuk most újra tesztelve is nagyon finom.
Remélem sikerül áttekintésként is pár hasznosítható infót adnom.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Franciaország
Serre Chevalier
2011.01.07.
:-) Végre rátaláltam.
Tavaly tavasszal voltunk itt egy napot átrándulni Puy stVincentből.
Szenzációsan jó terep volt. A freeride-ot senki ne hagyja ki.
(elhagyam a sitérképet, és csak azt tudtam hogy Briancontól északra kéne legyen ez a rendszer. De a francia nevek sehogy sem mennek nekem... :-( )

A felvonók helyenként özönvíz előttiek, némelyiken még lábtartó sincsen, de ilyen szabadon sielni mint itt sehol máshol nem tudtam még.
A hütték viszont itt is kicsit lepusztultak, és drágák is.
Szóval hátizsákba érdemes felkészülni.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Ausztria
Nassfeld
2011.01.05.
Hali,
A karácsonyt követő hetet töltöttük Nassfelden.
Régóta próbáltam itt helyet szerezni, de mivel volt pár spec igényünk eddig nem jött össze. Nade most!
A terep szép nagy, de a Gerlitzenhez hasonlóan szenved abban a betegségben, hogy gyakorlatban 1 bejárata van a Milleneum Expressz felvonóval. (kivéve aki a Sonnleiteni drágább páylaszállásokat megfizeti, mert úgy nézve van még 2) Viszont ellentétben Gerlitzennel itt a felvonóhoz jutás nagyon jól meg van szervezve. A Cube hotel mellett (ami mindjárt a felvonónál van) hatalmas parkoló van kialakítva, és két pótkocsis traktor jár folyamatosan a felvonó és a parkolók között. 5-6 percenként jön egy és nagyon gyorsan lehet rá fel és le szállni. Tehát ha csak az út mellett van már hely, "no para" jön a traki és 2 perc alatt a felvonónál vagy. Ott egy kicsit ledöbbensz hogy "úristen mennyi ember", aztán pár perc alatt rájössz hogy a felvonó kapacitása hatalmas, mivel egy kabinban 8-10 embert visz el, de akár 15 is befér. (csak kevesen szeretnek állni)
Legrosszabb esetben sem kellett 10 percnél tovább sorbanállni. A messzebbi apartmanokból síbuszokat láttam odaállni tehát messzebbről is létezik megoldás.

A pályákról egy pár szóban. Ahogy már mások is irták itt jobbára hideg van. Ez szerintem azért van, mert a völgy fekvése kb északi lehet mivel már 1-2 óra felé lebukik a nap a hegy mögé és árnyékos a M.E. felé eső völgyrész.
A rendszer baloldala (1,3,4,7,9-es pályák) jóval naposabbak és igy kellemesebbek voltak. Nagyon sokan voltak de csak az összecsúszási pontoknál tünt ez fel, amúgy jól elveszik a sok ember 110km pályán.
Ha valaki kezdővel, vagy kisgyerekkel akar sielni akkor azt mondanám hogy Nassfeld nem az ő pályarendszere lesz, mert gyakorlatban minden pálya piros, vagy sötét piros. Az elenyésző számú kék pálya inkább csak egysávos átsielő út, az 55-56-os oktató pályát leszámítva. A 66-os kékhez szerintem több felkészültség kell mint sok piroshoz, mivel alig kezelt gödrös és keskeny volt. Alapvetően azt mondanám csak azért van, hogy meg lehessen rajta közeliteni a fekete free ride részt, ami alatta terül el. Az összes többi nagy piros pálya is sokszor volt (pláne délutánra) lefagyott letúrt jeges. Ettől még nekünk jó volt mert 1 kivétellel megvan már a kellő gyakorlat de mondjuk 3 évvel ezelőtt nem ezt mondtam volna. Akinek már van gyakorlata megállni a léc élén annak örömet fognak szerezni a pályák.
A liftek jó állapotúak, a kezelők figyeltek a gyerekekre.
A hütték jók, többnyire közepes árfekvésűek. Az 50-51-es pálya aljában ajánlom a pizzériát (zur resi ) nagyon jó pizza van, és én személyzeten annyit még nem röhögtem mint ott. (nem lövöm le a poént direkt, aki ott jár nézze meg!)
A pályákra még visszatérve hazajönni leginkább csak a 80-as pályán lehet, ami ennek megfelelően 4-től kezdve elég forgalmas, pedig egy jó hosszú pálya volna, de nagy lesz a tömeg, ledúrják, és kevésbé jóleső igy rajta sielni. Egy kevésbé forgalmas időszakban biztos jobb lehet. 2 nap után inkább a M.E. középső állomásáról felvonóval jöttünk le, mert többen is ütköztünk a 80-on lejövet. (tényleg nagyon sokan voltak , kivéve jan 1.-ét) Az eleje pedig már-már fekete szintű volt főleg igy jegesen, buckásan.

További emlithető érdekességek: A bérlet felmutatása mellett naponta egyszer kedvezményesen lehet silécet vaxoltatni 7euroért élezik és vaxolják. 17-ért felületet is javitanak, mindezt 5 perc alatt !
A terminálokon és a neten le lehet kérdezni ki mennyit sielt.
Vannak fényképet készítő webkamerák, sebességmérő hely, és egy olyan is ahol időre lehet szlalomban lecsúszni és közben videora is vesz. Sajnos ez utóbbihoz nem sikerült odajutni, mert a 80 tetejéről kell egy kis kitérővel (77) odacsúszni az indulásához és mikor arra mentünk akkor már mindig hazafelé. Azaz ezt a kanyart előre kell tervezni.

Egészében véve élveztük itt a sielést.
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Franciaország
Puy St. Vincent
2010.02.26.
Az idén "nagy vállalkozásként" bevállaltuk Puy-t. A vállalkozás nagyobb részét az oda-vissza út teszi ki, ami azért elég strapás, ha nincs az embernek váltása a bal-egyen. Hajnalban 4 körül indulva, Szlovénián keresztül utazva estére 6-ra értünk oda.
A szállásunk az 1800-on levő nagy appartman házban volt. 6 személyes volt, és éppen el is lehetett férni 6-an, de éppen hogy csak. Tiszta volt, egyszerű és nagyszerű, és főképpen hihetetlenül olcsó. 160eurt fizettünk fejenként és ebben már a Galaxy bérlet is benne volt. Egy plusz költségünk volt még. A ház teremgarázsában egy hétre 39Eurért helyet kellett bérelnünk, mert a ház előtt/körül már nem volt hely. De még ez is megérte. (mivel pályaszállás, aki szombaton leparkol nem nagyon áll ki, következő szombatig) Annyira pályaszállás volt, hogy a zárt sitároló egyenesen a pályára nyilt.
A bérelt hely miatt kényelmesen kocsival járhattunk boltba.
Rengeteg volt a magyar, az 1600-on levő amúgy török sajt és ajándékboltban adtam is egy kis magyar órát a roppant kedves eladólánynak és a tulajnak. :-) Alapvetően sehol egyszer sem tapasztaltam azokat a sztereotipiákat amiket a franciákról mondanak. Mindenütt kedvesek voltak, és jól beszéltek angolul. A Sherpa vegyesboltot más előttem szólóhoz hasonlóan ajánlani tudom. A Naturelle nevű magyar irodával kapcsolatban nem volt ennyire pozitiv a tapasztalat a két hozzájuk iratott kezdőnket szerintem eléggé lehúzták, és nem tanitották úgy ahogy kéne, igy másnap már nem is mentek vissza.
Ennyit a szállásról és körülményekről.
A pályák nagyon jók voltak, rendesen karbantartották őket, és az osztrák pályákhoz képest tovább tartanak nyitva.
Amit nem értettem, hogy az olcsó szállások mellé a 2 érdemi hütte árai valami botrányosan drágának mondhatók, igy aki odamegy nem érdemes nagy hüttézéssel számolnia, hacsak nem "pénzékszernemszámit" alapon teszi. Igy délben mi is inkább felmentünk a szállásra a saját kajánkat ebédelni.
Az 1600-as felvonók környékén nagyon sok kezdő volt, de 1-2 percnél tovább nem kellett sorban állni. A felvonók igen vegyes műszaki szinvonalúak voltak. 2 normális doppelmayer volt a többire nehéz lenne ráfogni hogy korszerű. Sok faüléses-lábkiverős tipus volt. 2-3 olyan régi fajta tárcsás is volt amit csak szlovákiában láttam. De mi nem ezt néztük, mivel a pályák nagyszerűek voltak, a sok nép fentebb igen jól elveszett. Ami végképp nagyon eltérő volt Ausztriához képest az a hihetetlen szabdságérzés volt. A pályák ugyanis csak iránymutatónak vannak. Gyakorlatilag egy ép rész nem volt a hegyen a leglehetetlenebb helyekről is lecsúszott valaki. Nagyon élvezetes volt néha kicsit letérni a pályáról. A szabadsággal kontrasztban a felvonóknál mindenütt állt egy "zaklatómen" aki a belépő kapun bénázókat jól leigazoltatta. Na ilyet még egy osztrák terepen sem láttam. Végre 3 nap után a legkezdőbb kezdőnk is ráérzett a sielésre, amiben a remek pályák is biztos sokat jelentettek. A gyerekek nagyon élvezték a szlalom bucka és ugartó pályákat. A Galaxy bérletet kihasználva egy napra elmentünk Briancone fölé ahol 4 hegy van összekötve egy rendszerbe. Na ott aztán olyan pályák voltak egészen kiváló minőségű hóval, hogy ott aztán már sehogy sem bírtuk kihagyni hogy ne "szűzhavazzunk". Ezt én korábban csak egyszer csináltam, de nem a jó havon, alig vártam hogy vissza verekedjem magam a pályára. Itt bezzeg! Porhavas feketepályákat nyomtunk nagy-nagy élvezettel. A felvonók itt sem voltak túl jók, de kit érdekelt. A pályák mindenért kárpótoltak. Másnap Montgenevrebe akartunk átmenni, de mivel este egyszer csak leesett vagy 20cm hó, és nem volt kedvünk szerpentinen hóláncozni igy Puyban maradtunk. Következő napra a havat eltakaritották az útról. Aztán pénteken nap közben láttuk borul, és hallottuk a rádióban hogy nagy hó jön. Igy hirtelen felindulásból péntek délután elindultunk haza. Jól tettük, akik csak szombat reggel indultak 60km kanyargós szerpentint mehettek hólánccal. Minket már olaszországban ért a hó és hazáig esett. Szlovéniában már nagyon rossz volt az út, magyarországon meg katasztrófális. Reggel 8 felé értünk haza, nagyon fáradtan, pedig a magyar részre már cseréltünk.
Klassz hely! Én ajánlom !
laci_si
16 élménybeszámolót írt
16
16 éve tag
Sziasztok. Múlt hétvégi tapasztalataimat megosztom veletek.
Péntekre (03.06) volt jelentősebb hóesés. Sajnos meg tudom erősiteni amit lentebb többen irnak, hogy a relative drága bérlet árak ellenére nagyon spórolnak a ratrakok használatán. Azaz a pályák sok helyen gondozatlanok, buckásak. van összhasonlitási alapom, lehet ezt sokkal jobban csinálni. Helyenként a pálya jelző táblák is hiányosak.
Kezdőkkel nem szabad ide jönni. Volt velünk egy, és vért izzadt.
A 17-es kék pálya tkp csak egy erdei út, és fel is kell hozzá jutni.
A nagy szél miatt volt nap hogy csak egy nagy felvonó ment. (erről mondjuk nem tehetnek)
Nagyon klassz appratmanunk volt, tudom ajánlani Thermenblick néven fut, 100Eur körül van egy nap, 93m2, 6 személyre elég hellyel. Igényes, jól felszerelt,de érdemes figyelni hogy appartmanonként változó a felszereltség.
A pályákra visszatérve, az appunk a 11-es pálya lábánál volt, szinte oda lehetett sielni.
Az egyik legjobb pálya az 1-es főleg ha el van dolgozva, és épp megy a kabinos felvonó. a 2-es 5-ösön alig voltak, jók de rövidek. A 6-os zárva volt. A 7-es is elég jó, de végén a 7T vége már kicsit feketésbe hajlik. A 11-en jöttünk legtöbbet mert ez minden nap ment, de az állapota ...khm... még jó hogy a csapat jórésze már nem kezdő sielő. 4-ből egy nap volt csak rendesen eldolgozva. A pályák közt vannak átsielő útvonalak kialakitva, igy nagyjából el lehet jutni lécen mind a négy nagy felvonóhoz. A falun belül azonban már igen erősen latyak volt, és 4 nap alatt egyszer sem vittek havat a kikopott helyekre, igy volt ahol mégis le kellett csatolni, mert nem volt hó az úton. Pedig nem kellett volna sok. Másutt simán tolnak oda egy ratrakkal havat az ilyen helyre.
A 14-16 pályák egész jók, de ezek is buckásak. A 17-es kékről írtam hogy helyenként nem jól jelzik hogy megy át pl a 16-on, és nem is igazi pálya, csak egy út. A 13 keskeny, és jeges, lentebb tejbegrizes volt. A 13T ismét csak egy visszavezető a felvonóhoz.A 20-as nagyon szuper volt, valódi élmény volt lesiklani, szerencsére épp el volt dolgozva. A 22-23 nagyon kezeletlen.
A 24-25-26-27 Egész jó kis pirosak, de megintcsak nem a kezdők kedvencei. A 27 vége meredek és kétirányba lejtős fajta. Elég gyakorlattal és bátorsággal hatalmasat lehet rajta csapatni. A kezdőnk többször inkább sokméteres nadrágfékes lecsúszási módot választott. :-)
A 18-as pálya valójában kék, ha fel tud oda jutni a kezdő, ott lehet gyakorloni bénázni eleget, van hozzá hely, nem meredek, és jó állapotú is volt.
Általában a pályák teteje jobb állapotú volt. (nyilván a hideg miatt) De ez nem menti a pályásokat attól hogy elvétve láttuk hogy mennének a ratrakok.
A termálfürdő klassz, de a viz csak testmeleg. Egyszer este érdemes kipróbálni, de nekünk annyira nem jött be.
Ja igen a felvonók. Némelyik tényleg elég "retró". A legjobb a StOswaldi kabinos, de a Kaiserburgbahn is érdekes és jó. A 12-13 felvonó pl nem kisgyerek kompatibilis, ott nyugodtan csak felnőttel szabad utaztatni. A 6-os csákányos is furcsa volt hogy összvissz két lécnyomnyi rész volt lelapítva, igy aki megingott rajta akár kicsit is, az kiesett. Ezt sem igy szokták normális helyen eldolgozni. A 14-es csákányos pl jól meg volt csinálva.
Remélem minden relevánsat leirtam.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.