Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Király-hegy, a "fapados" úticél túrasíelőknek

ÜZENETEK (98)Időben csökkenő Időben csökkenő
slider
5 élménybeszámolót írt
5
17 éve tag
2008.04.23. 16:24
Sziasztok!
Vasárnap másznám a Gyömbért vagy a Királyhegyet, társaim sajnos most mondták le a részvételt. Szép időt jósolnak, ezért én mindenképpen kimennék. Ha valakinek volna kedve csatlakozni, az jelentkezzen itt, a fórumon.
üdv
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.04.08. 19:33
A végén még bogarat ültettek a fülembe... :)
Az igazság az, hogy én most a következő hétvégével is kacérkodom. Elég hideg volt mostanában, még azt is el tudom képzelni, hogy Trangoskáig is le lehet siklani, mert az erdőben is megmaradt annyi hó. A hójelentések szerint a hó mennyisége Dél-Chopokon egyelőre semmit sem változott. Lehet, tényleg le kellene csekkolni személyesen...
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.04.06. 16:41
Semmi gáz, úgy döntöttem, idén már én is letészem a lantot.
gabris
101 élménybeszámolót írt
101
20 éve tag
2008.04.03. 15:49
Bocs, egyre kevesebbet nézem a havas oldalakat, ezért nem írtam.
Nagyon jó volt a hó minősége és mennyisége. Az idővel akadt problémánk mert eleinte csak ködös volt, majd elkezdett havazni. Akadt olyan pillanat, hogy a deszkám orrát sem láttam.
Nekem ennyi volt a szezon.
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.04.01. 21:27
Üdv, Gabris, voltatok végül a hétvégén? Milyen volt a hó?
gabris
101 élménybeszámolót írt
101
20 éve tag
2008.03.28. 11:36
Jó képek. Holnap mi is nekivágunk egy utolsó, szezonzáró erdei csúszásnak Chopokra. Remélem a kedvenc Deres - Srediecko útvonalamat még nem taposták le és a hó sem lesz löttyedt, vagy fagyott.
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.28. 11:00
Felraktam egy pár képet a Király-hegy és a Gyömbér körüli túráinkról. A képek gagyi minőségűek, mert mobiltelefonnal készültek. Nagyrészt ideiek. Remélem, azért arra jók, hogy egy kis infot adjanak a helyről annak, aki még nem járt ezen a "király" :) környéken.
A-kedvenc-lejtom---Kiraly-hegy-keleti-oldala.jpg
A-kedvenc-lejtom-alulnezetbol-fent-latszik-az-adotorony-a-hegy-csucsan-a-palya-tenyleges-meredekege-a-kepen-persze-nem-latszik.jpg
A-keleti-oldal-itt-keresztezi-a-felfele-kuszo-utat.jpg
A-Kiraly-hegyrol-lefele-jovet-Telgart-falu-elott.jpg
A-legutobbi-kep-mult-hetvegerol-a-Kiraly-hegy-Sumiac-falubol-a-hegy-aljan-felfele-meg-szinte-osszefuggo-volt-a-ho-lefele-teljesen-elolvadt-a-deli-napsutesben--.jpg
A-torpefenyo-ovezet-kezdete.jpg
Ez-is-a-kedvenc-lejtom-csak-mas-szogbol.jpg
Ez-is-a-Pohorela-falu-feletti-erdoben-keszult.jpg
Ez-ugyanott-keszult.jpg
Fent-a-gerincen-hatterben-a-Magas-Tatra.jpg
Itt-a-Kiraly-hegy-mellett-indultunk-fel-a-gerincre-Pohorela-falubol-utkozben-jo-ido-volt--.jpg
Kiraly-hegy-a-Telgart-falubol-felvezeto-erdei-uton.jpg
Ut-a-Kiraly-hegyre-felso-harmad.jpg
A-Gyomber-csucsan-napsutesben.jpg
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2008.03.28. 10:58
Ticsor,

TKP en is inkabb a trangorska felol menek mert biztos van ho. es egyebkent ismerem mert tobbszor turaztam ott.


fel a patak menten a denver barlangon at aztan a zikzak fel a stefanikahoz. egy tea, tovabb gyomberre. le a kocsihoz, aztan haza...

jo egy napos turanak hangzik nekem....

robi

ui, persze esoben nem menek...
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.28. 09:56
Ha Certovicáról mész, akkor az egy hosszabb gerinctúra lesz szerintem. A legjobbat síelni legalábbis "downhill üzemmódban" a Trangoska-Stefanika chata-Gyömbér útvonalon lehet. (Természetesen fordított irányban :)) A Trangoska parkolóban meg tudsz állni az autóval (most már aligha lesz tele) és közvetlen onnan, az út másik oldalán indul egy zöld jelzésű erdei út fel a gerincre.
Már az erdőben is garantálom neked a kb. 1 méter havat. Persze nem a legjobb minőségű, mert már kikezdte a meleg.
Nagyobb baj az, hogy a hétvégén megint esőre van a legnagyobb kilátás.
robi
141 élménybeszámolót írt
141
22 éve tag
2008.03.26. 10:11
majd meg nezem a terkep, nincsen most nalam... de akor nem arrol beszelsz ami a Chopok fele indul, hanem ezek szerint van egy ami kozvetlenul meg a gyomber fele...

most azt kell kitalalni hogy honnan menjen az ember, certovia felol vagy mas felol...

es utana, azaz masnap el szalad kiraly hegyre is!

robi
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.26. 07:45
A Stefanika háztól balra fel, a botok jelzik az utat. A térképen egyébként zöld szaggatott vonal jelöli. Gyakorlatilag a gerincen kell felmenni.
beanco
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
2008.03.25. 09:49
Skioutlet,

mert pont Certovicabol indulsz?

Es tovabbra kerdezem hogy ha ti fent vagyok a chatanal a gyomber alat, merre mentek fel a csucsra???

es hogy aprilis vege fele meg lesz ho az jo mert talan akor mart meggyogyul a terdem es fel tudok menni en is iden!!!

Ticsor, mindig irhatsz kiralyhegyrol... kepekt is tehestz fel!!!

robi
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.24. 22:30
Az a nagy kérdés szerintem, hogy kit mi vonz a sítúrázásban. Én rájöttem, hogy engem leginkább a síelés, mást talán inkább a túrázás.
Világos, hogy bizonyos körülmények között akár május végéig is lehet sítúrázni. De a síelés-túrázás arány egyre gyengusabbá válik. Egyre több a túra és egyre kevesebb a síelés.
Nekem nincs gondom a túrázással sem, de ezt leginkább nyáron teszem és akkor nem viszek sílécet a hátamon. Nálam a síelés az abszolút első. És az sem mindegy, hogy miben. A megolvadt, újrafagyott hóban nyomulás az szerintem nem igazán sielés. Inkább küzdés az elemekkel, vagy egyszerű lesiklás a darabolt jégen. Ennyi erővel már akár sípályán is sielhet az ember, hóágyúzott trutyiban. Legfeljebb most te döntöd el, hogy merre mész és nem pedig mások döntik el helyetted. Persze ez is fontos! De a síelés szerintem legalább 20 cm viszonylagos porhóban kezdődik - és mindezt lehetőleg egy meredek hegyoldalon :) Ami nem ez, az engem kevésbé érdekel. De ti talán másképp látjátok. Idén talán én is bevállalok egy gerinctúrát, de tudom, mert ezt egyszerűen tudom, hogy egy szűzhavas, kellően meredek lejtőt nálam semmi sem pótolhat, legyen az a lejtő akárcsak pár méteres.

A Király-heggyel kapcsolatban egyébként szívesen válaszolok, ha bármit kérdezel. Évek óta járunk oda, lassan jobban ismerem mint a tenyerem.
beanco
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
2008.03.24. 18:55
fel a gyomberre jo parszor at kel lkelni a patakon, ez meg bevolt vagyfa??

En eddig csak gyalogason voltam arra, es fent a haznal, a Gen. Stefanka, vagymitduomen, neztem a gyomber csucsat, szep... de ott hol sielsz? mesz a turistauton a csucsalatt, aztan fel a hagonal, vagy a haztol egyseruen vel fele mesz a szelen es lecsuszol kozepen?

en nagyon szeretnek ki menni, akar egy napra meg iden...

robi
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.24. 08:53
Miki igazad volt... A hétvégén kimentünk mégegyszer. Szombat Gyömbér, vasárnap Király-hegy. A Király-hegyen az út alsó 30%-n kellett vinni a léceket. Ez egyáltalán nem gond, ami számomra fájdalmasabb, hogy ugyanitt lefelé is... Egy pár órára kisütött a nap dél körül, iszonyú erős volt és látványosan olvadt a hó az alsó részeken (hála a déli fekvésnek és a meredek hegyoldalnak, amit éppen telibe tűz). Odafent viszont maga volt a paradicsom. A hegy keleti oldalán sieltünk, részben érintetlen területen. A műút korlátján átvágtunk és le a keleti katlan aljáig... Olyan szuper volt, hogy bár már holtfáradtak voltunk, felmentünk még egy körre. A teljes hegyoldal a miénk volt. Délután 5 körül kezdett romlani az idő, havazott és sűrű köd ereszkedett le, ami időnként tisztult, de azért egyre sűrűbb lett. A legkevésbé sem zavart bennünket... A március másik nagy előnye, hogy 4 helyett csak 6 óra után sötétedik.
A Trangoska-Gyömbér útvonalról meg kell jegyeznem, hogy ez most is végig járható. A chopoki úton az egyik kanyar után sorban szerelték a hóláncokat... Március végén (!!!) Valaki megállt és nem tudott elindulni. Aztán szépen feltorlódtak mögötte a többiek. Én elhúztam mellettük 40-nel, a szembejövő látta, hogy nem tréfálok, inkább félreállt. Így viszont nálunk a hóláncszerelés elmaradt...
A hóhelyzetről még annyit, hogy itt már a trangoskai parkolónál fel lehet csatolni a léceket! Valószínűleg azért lehet ez így, mert az alsó részeken az út egyrészt a fák között halad, másrészt déli helyett nyugati fekvésű, ezért kevésbé éri a nap. A törpefenyők szintjétől pedig már elég hideg van ahhoz, hogy egyáltalán ne olvadjon.
A két napról összességében annyit, hogy
1. baromira kisieltük magunkat (bár azt nem állíthatom, hogy tökéletes porhó volt, de azért lehetett jó helyeket találni bőven)
2. látványosan leégtünk (ezt már vasárnap a Király-hegyen)
3. a friss élmények bűvöletében értünk haza. Most itt vagyok, húsvét hétfő van, rokonokat kellene látogatnom és rohadtul nem érdekel az egész...

És lám az ember milyen telhetetlen: már tudom, hogy szerdán még egyszer ki fogok menni, ha csak egy napra is... A Gyömbér körül fogok még egyszer szétnézni... :) Remélem, addig a sarkamon a sebek valamennyit gyógyulnak.
Üdv mindenkinek. Ja és ne adjátok fel, esik a hó, hideg van kint. Mutassunk fityiszt a tavasznak!!! :):):)
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.20. 12:15
Gyerekek, megnéztem a hétvégi meg a jövő heti műholdképeket. Jön vissza Tél Tábornok Szlovákiába... :):):)
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.17. 17:18
Üdv Miki, bocs, hogyha feleslegesen eltántorítottalak... Az igaz, hogyha az ember bevállal egy kis sétát, akkor odafent meglesz a fáradsága jutalma. Én ettől eddig részben kényelmi, részben bizonytalansági okokból húzódóztam (mert ki tudja, mennyi hó van odafent), de már túltettem rajta magamat. A hétvégén bevállalom a túrát is (most vettem a léccipeléshez egy új hátizsákot). Egyetlen dolog tántoríthat el: ha biztosnak tűnő forrásból egésznapos esőt jósolnak... De lehet, hogyha valaki igazná megszállott, őt az eső sem zavarja. Én még nem tartok itt, de már szépen fejlődöm... :) Azt tudom, hogy a hó mennyiségével egyelőre nincs nagyobb baj.
Miki82
19 élménybeszámolót írt
19
16 éve tag
2008.03.17. 09:51
Sziasztok!
15-én voltam a Király-hegyen. Nagyon szép idő volt, csak már persze vagy 2km -en vittem a lecet a zsákon, de fent egész frankó 10 centis friss hó volt. Idén még én is szeretnék menni,ameddig lehet.Tavaly ápr.14 -én voltam utóljára.
Ja...tícsör...nem mentem ki legutóbb, bár aznap otthonról láttam a Tátrát - szidtam is magam :)
gabris
101 élménybeszámolót írt
101
20 éve tag
2008.03.15. 19:53
Mi is inkáb a Mátrában kirándultunk egyet. Bízzunk a tél utolsó nekifutásában, még nem akarom elpakolni a felszerelést.
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.03.15. 09:58
Végül lefújtam a bulit. Már tegnap éreztem, hogy a vasárnapi havazást át fogják minősíteni esőre (még a Chopok csúcson is) :-( Egyszerűen túl meleg van. Lehet, hogy ma szombaton még jó lett volna, de egy nap miatt nem akartam kimenni. A kinti srác, akinél általában megszálltunk, az írta, hogy hol eső, hol hó esik a faluban. De végül az eső nyert és elverte az összes havat. Ettől még fent a hegyen szerintem van hó bőven, de pár fokkal hidegebb idő kéne, hogy ne az eső verjen az ember arcába sielés közben. A jövő héten viszont markáns hidegfront érkezik, úgyhogy talán a köv. hétvégén van még egy esély...
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.