Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Király-hegy, a "fapados" úticél túrasíelőknek

ÜZENETEK (98)Időben csökkenő Időben csökkenő
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.01.14. 22:15

A hétvégén végre sikerült újra kihúznunk a Király-hegyre. Néhány szóban leírom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat arra az esetre, ha valakit érdekel.

1. Az időjárás-előrejelzés alaposan megtréfált bennünket, ezért javaslom, hogy ne nagyon higyjetek az előrejelzéseknek. Már sorozatban ez volt a harmadik hét, amikor többnapos havazást jósoltak a térségben, de 1-2 nappal előtte mindig visszamódosították "borult időre". Nem is havazott szombaton sem, pedig még pénteken is azt írták, hogy fog. Egy helyi srác azt mondta, hogy előző éjszaka eső esett, mert hallotta, ahogy kopog a háztetőn.

2. A hójelentés viszont megbízhatónak tűnik. Végül azért indultunk el, mert a Chopok Juh 20 cm-t átminősítették 70 cm-re. (A Király-hegy a Chopoktól úgy kb. 30 km lehet légvonalban), ezért ez bizalomgerjesztő információnak tűnt. A bő félméter hó valóban megvolt, csak az volt a gond, hogy szombat reggeltől már folyamatosan olvadt. Vasárnapra a fákról már teljesen eltűnt, még 1500 m felett is.

Szombaton és vasárnap is "csúcstámadással" próbálkoztunk.
Az első nap nem sikerült feljutnunk. Kb. a törpefenyő-övezet közepéig jutottunk (felső egy harmad volt hátra), de az erős szélben nem sikerült továbbmennünk, illetve nem sok értelmét láttuk, mert a szél lefújta a maradék havat is a sziklákról és erősen kérsésesnek tűnt, hogyan juthatunk vissza. Később találkoztunk két sráccal, ők felmentek a csúcsig, de mondták, hogy odafent 100-as szél dühöngött. (Szerintem jó volt az 60-asnak is).

Vasárnap viszont nekünk is sikerült feljutnunk. Érdekes módon, szinte szélcsend volt odafent, miközben az előző naphoz hasonlóan borult idő volt. Ugyanazon az úton haladtunk (mely egyébként a legrövidebb és így a legmeredekebb, vagyis a Sumiac faluból felvezető úton. Délután 3 körül értünk fel, odafent senkit sem láttunk, csak egy fagyoskodó kutyát jégtorlaszok mögé bújva. A melegedő nyitva volt, de a teás hordókat már nem találtuk. Visszafelé ugyanerre nem lehetett lejönni, mert még felfelé menet láttuk, hogy túl kevés a hó, a sziklák szinte mindenhol kilátszottak. Keleti irányban, Telgárt felé indultunk le, majd a felvezető műútra ráfutva azon siklottunk le a Predné Sedlo kisházig. (Az utat könnyű megtalálni, mert a völgy felé méteres korlátja van, ami általában kilátszik a hóból, tehát az ember mindenképpen elmetszi). A fenti síút a csúcsról a műútig tökéletes volt, leszámítva, hogy porhó helyett a magas hőmérséklet miatt ott is keményebb hó fogadott bennünket. A sedloi háztól újra az erdei útra tértünk rá, melyen meredeksége folytán nem csak siklani, hanem sielni is lehet, de több helyen le kellett oldanunk a lécetket, mert nem akartuk a sziklás-földes terepen tönkretenni. Az utolsó kanyarokat a hóhiány miatt újra a műúton tettük meg.

A kétnapos túra végül jól sikeredett, de gyanítom, hogy mára már a maradék hó nagy része is megolvadt. Nem érdemes szerintem kimenni addig, amíg nem fordul újra téliesre az idő. (Hacsak nem éri be valaki a mesterséges pályákkal, amiket már bőszen hóágyúznak.)
beanco
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
2008.01.03. 13:12
itt van az osszes szlovak terkep

http://csmszki.fx3.hu/

123ason van a kiraly hegy!

robi
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.01.03. 11:39

Viszont:
a Király-hegy csúcsán van egy adótorony, amely alsó részében egy nagy hordót meleg teával szoktak feltölteni, amiből aki arra téved, bármikor ihat. Személyzet persze nincs, de nem is szükséges.
Elismerem, hogy a tea még mindig nem sör, de -10 fokban 40-as szél mellett nem szokott rosszul jönni... :)
gabris
101 élménybeszámolót írt
101
20 éve tag
2008.01.02. 17:25
Online térkép létezik a helyről? Én is szeretném nézegetni.
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2008.01.02. 08:05

Sumiac felől félúton van egy kis chata, de mindig zárva van és soha nem láttam még ott senkit.
dawson
3 élménybeszámolót írt
3
16 éve tag
2007.12.30. 10:02
mennenk ha tudnek....!!

waxolni... hm, tenyleg kellene most meg elezni is!!

robi

ui. ha jol latom a terkepen semmi fele chata vagy egzebb haz nincsen sem Sumiacbol, sem Telgart felol. Ez tenyleg igy van?
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2007.12.30. 09:16

Most néztem az időjárás-előrejelzést, úgy néz ki, végre megérkezett a nagy havazás az Alacsony-Tátrába:

http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=weather&pi=elorejelzes
&mpx=0&kps=1&pri=1&dti=0&sm0=31&stt=Certovica

Ha ez beigazolódik, a köv. hétvégén már ideális feltételek lehetnek akár a pályán kívüli síelésre is.
Fiúk-lányok, kezdhetjük vaxolni a léceket!!!
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2007.12.29. 20:43

Sumiac faluba egy túristaút vezet le, de elég széles, úgyhogy vidáman lehet siklani rajta. Telgárt faluba az erdei részen a villanyoszlopok alatt lehet lesielni. A felső részeken nincsenek fák, tehát természetesen arra síel az ember, amerre kedve tartja.
beanco
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
2007.12.29. 12:10
minden szakerto a telemarktips.com-on szerint 35% lejto mar lavina veszelzes ha van rajta ho. Azert szoktak az emberek figyelni... ezzel csak azt mondom hogy nem a magassag szamit hanem a hegy doles szoge...

de a terkep ezve tenyleg nem tunik a Kiraly hegy veszelyes.

Viszont ott hol szoktal lejonni? ugyan ott ahol fel mesz?

Lehet sielni is vagy inkabb a fele csuszas a turista uton?

robi
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2007.12.29. 10:22

Srácok, a Király-hegyen nem kell lavinától tartani. Évek óta sielgetünk a környéken, lavinának a hírét sem hallottuk még. Kifüggesztett infot sem láttam még sehol (persze, lehet, hogy én nem voltam elég szemfüles). Ellenben voltunk egyszer túrázni a Grossvenedigeren, kiterjedt hómezők voltak abban az évben még agusztusban is, és minden este hallgattuk a sátorból a lavinákat. Láttunk nem is egyet. Igaz, ez nyáron volt.
Gyanítom, hogy az Alacsony-Tátra nem elég magas és nem elég meredek ahhoz, hogy ott gyakori lavinák legyenek.
beanco
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
2007.12.28. 13:14
En itt vagyok magyaroszagon, eppen Pecsett,

Csak nem vagyok magyar, hanem amerikai.

Gyerekkoromban sokat turaztam utahban es New Hampshireban, nem situra, de a hegyekben voltamsokat. es mindig feltem a lavinaktol.

Ott nem irtak ki anno sehol a lavinahelyzetet. lehet hogy mar mas...

jo tudni hogy Kiraly hegy nem tul veszelyes ilyen szempontbol.

Magas Tatran merre szoktatok siturazni?

Telemark cuccum van de nem megy meg nekem, sokat esek, de jo buli... a nagyobbi fiamnak jobban megy.

robi
beanco
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
2007.12.28. 11:32
Minerel!

Szia!

Nem tudtam hogy kiirjak a turistaut elejen is!! mi nalunk ez nem volt szokas....

Tudom hogy semmi sem er a felszereles ha nem tudom hasznalni!!! Reszben azert nem megyek nagyon necces helyekre!

Az alacsony tatra illetoen, en csak annyit tudok amit a terkepen latom....

robi
dawson
3 élménybeszámolót írt
3
16 éve tag
2007.12.26. 17:38
Hotalpat nem kell berelni nekunk mert van telemark cuccunk, tehat mi leccel mehetunk fel!

En lapatot akartam irni az eredeti uzenetemben, lehet hogy elirtam.. igen nehez nekem az a magyarnyelv...

nos ha te a hegy aljan indulsz hol talalsz lavina infot? a Totok kiirjak a turaut bejaratanal?

Persze hogy sozlnek mindenkinek hogy merre megyek, mikorra varrahto hogy beerjunk, stb stb stb. ez serules, illetve eltevedes eseten jo hogy tudjanak a mentok hogy merre keresenek minket..

lavina eseteben viszont irto keves, ha nincsen rajtunk jel ado hogyan talalnak rank?

A lapat azert kell es a szonda is hogy tudjak esetleg megtalalni/kisasni valakit... hiszen az elso 1/4 ora, talan 20 perce kritikus...

Neztem a Kiraly hegyet a terkepen es nincsen jelolva hogy lavina veszelyes a Sumiacbol vezeto ut... persze ez nem 100%os de jo tudni hogy ott ritkabb a lavina.

A Chopok Juh - mondjuk Trangorsktol fel generala stefankahoz sok helyen van a terkepen bejelove hogy lavina veszely....ha csak nem a sipalya szelen mezsz fel ez at a gerincen...

robi
dawson
3 élménybeszámolót írt
3
16 éve tag
2007.12.25. 14:20
en is mennek!!!!

Lavina veszely ott milyen?

Nem vagyok meg nagy siturazo, nincsenek lavina cuccom, szonda, beacon (nem tudom hogy mondjak magyarul) lapat, stb.

meg gyerekke is mennek egyszer=ketszer... de ha nagy a lavina veszely ott akor kinabb nem.

rob
gabris
101 élménybeszámolót írt
101
20 éve tag
2007.11.23. 17:00
Egy újabb havazást követően én is szívesen megnézem. Írj ide ha mennél. Igaz, még hótalpat szereznem kell.
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2007.11.23. 16:38
Szerintem már alakulgat. Tapasztalatom szerint, ha Magyarországon 5-8 fok alatti a hőmérséklet, akkor ott stabilan télies az idő. És ez legalább pár naponta havazást jelent. A Chopok körüli pályák hójelentéseit érdemes sasolni, mert ugyanaz lehet ott is a helyzet a hó szempontjából. Illetve én a met.hu-n szoktam nézni Certovicát, mert az oda 10-20 km. Gondoltam rá, hogy már most ki kéne menni, de talán még korai a dolog. De ha így mennek a dolgok, december közepére már elégségesre hizhat a hóréteg a hegyoldalon.
gabris
101 élménybeszámolót írt
101
20 éve tag
2007.11.22. 12:27
Most milyen a hóhelyzet ott?
tícsör
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2007.11.19. 22:26
Egy pár éve járunk a szlovákiai Király-hegyre (Králova Hola) túrasízni, mely az Alacsony-Tátra egyik csúcsa. A Chopoktól keletre található. Míg a Chopok völgye zsibong a túristáktól, itt jellemzően alig lézeng néhány ember. A hegy Budapesttől kb. 2,5-3 óra távolságra van, az úthoz pedig még autópálya-matrica sem szükséges. A közel 2000 m-es csúcsra a kb. 900 m-en fekvő Sumiac faluból néhány óra alatt, egy viszonylag rövid úton lehet feljutni. Ha nincs nagy hó, a táv gyalogosan is megtehető (esetleg "teniszütővel" a talp alatt). Én egyszer sima lesiklóbakancsban baktattam fel a hátamon lesiklóléccel, míg közben a barátnőm az én túrasímen iparkodott. Szerencsére azóta már neki is van felszerelése. Az utat a térképek is sítúra-útvonalként jelölik. A lejutás vagy ugyanitt vissza, vagy Telgárt faluba először egy katlanon, majd egy erdei úton keresztül lehetséges. A katlanra jellemző, hogy itt a tavalyi hó-ínséges időszakban is kitűnő minőségű havat találtunk. Igaz alatta az erdőre ez már nem volt érvényes. Dehát abban az emlékezetes januárban 10-15 fok "dühöngött" Magyarországon.

Mindezt csak azért írtam, hogyha valakinek kedve van csatlakozni túrasível, vagy anélkül, tegye meg bátran. Kocsi van.

Ha a hóviszonyok kedvezőek lesznek, március környékén (előtte ugyanis elég zord hozzá az időjárás) egy hosszabb gerinctúrát is tervezek. Addig szurkoljunk együtt, hogy Holle-anyó tartósan aktivizálja magát.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.