Sziasztok! Előre is elnézést kérek, kicsit hosszú lesz.
Régóta foglalkoztat a fejkamerás és extrém nézőpontos videózás. Igazából szerintem kétfajta kamera van abban az árkategóriában amit én beáldoznék egy fejkamerára.
Az egyik a VholdR másik a Gopro.
Az én választásom a versenytárs Gopro Helmet Hero Wide.
http://www.goprocamera.hu/ (bár sajnos nem a HD-t, már az is van 2-3 hónapja) Síeléshez még nem próbáltam, csak szörfhöz és egyéb extrém beállításokhoz, pl. baleset-szimulációnál belső kamerának.
A GoPro ütés-vízálló tokban van. Óriási előnye a 170 fokos látómező míg a ContourHD csak 135 fokos. Hátránya a nagy áramfogyasztás, 2db AAA-s elemből (vagy Akku 1000,mAh) egy óra üzemidő.
Szerintem a ContourHD ebben veri a GoPro-t és a dinamikus horizontállítással, ez óriási ötlet. A Gopro-nál csak azt lehet kiválasztani, hogy "alapállásban" vagy "fejtetőn" rögzíted a kamerát. (A HD-verzióhoz már újratölthető LI-ion akksit adnak ami 2,5 óra üzemidő, bár ez így is kevesebb mint a ContourHD-é.)
A szuper-nagylátószög (170 fok) előnye hogy szinte minden esetben van a képen egy fix pont ami körül mintegy elfordul a téma, tehát a felvételt visszanézve nincs az a kaszáló érzésed. Ez síelésnél lehet a sisakod teteje-oldala, sícipő, vagy a kötés ha oda rögzíted.
Ha már rögzítés, szerintem mindkettő kamera ötletes megoldásokat kínál. Mindegyiknek van előnye és hátránya, vannak közös rögzítési megoldások. Például a 3M-es kétoldali ragasztó nagyon erős, ha megfelelő feltételek mellett (víz-, zsír- és portalanított felület) ragasztod egyszerűen letéphetetlen. Tapasztalatból mondom, én így felragasztottam egyet és szét kellett volna vágnom a kb 5mm vastag ragasztófelületet hogy leszedjem, -inkább hagytam.
Ötletes a mindkét versenytársnál megjelenő vákumos-tapadókorongos rögzítés.
Kiemelnék egy két dolgot mindegyikből. ContourHD-t lehet szemüvegpátra rögzíteni, a GoPro-t kialakításából következik, hogy nem. Viszont lehet mellpántra rögzíteni és csuklóra is, valamint bukócsőre 1,4-2,5"-ig, és van kétpántos csúszásmentes megoldása a sisak nélküli fejre-rögzítésnél, a ContourHD-nél ezek nincsenek. Szerintem a GoPro rögzítési megoldásai jobban kombinálhatók. A ContourHD-nél nincs ekkora átjárás.
Amire nem találtam választ a ContourHD-nél, hogy lehet-e állványra szerelni közvetlenül, vagy valamilyen toldalékkal, a GoPronál van ilyen közdarab.
A ContourHD teljesen egybeépített kamera, míg a GoPro körül van egy műanyag tok, ami sérülés esetén cserélhető, valamint a lencsét védő felület és ennek a szigetelése is önállóan, a védőburoktól függetlenül cserélhető.
Energiaellátás, akkumulátortöltés szintén érdekes problémákat hoz felszínre. Mennyit bírnak mennyire cserélhetőek, mennyire mobilak. Azért a sípályák nem az elemek-akkuk édenkertjei.
Főleg a hideg miatt gyorsan merülnek. Előzetesen csak annyit én síeléshez mindig viszek magammal PMR-rádiót, egy kézi GPS-t. A rádióm beépített akkus, a GPS AA újratölthető.
A ContourHD energiaellátása Li-ion aksis, a GoPro-é is bár a hivatalos magyar oldal szerint még ez nem rendelhető hozzá tartozékként. Én AAA aksikkal (1000 mAh) használom a nem HD-st. Ha elviszem magammal a szetthez mindig teszek tartalékba két akkut és elemet-ezt csak vésztartaléknak. A 2GB-os kártyát tele tudom forgatni egy szett aksival, ez 56 perc nyersanyag. A kamera csak bekapcsolva, rögzítés nélkül sem nagyon bírja 1,5 óránál tovább, bár a hivatalos leírás 1300 mAh-s akkukat írt, azzal biztos tovább menne, de olyat sehol nem találtam. A ContourHD-t energiaellátási megoldása és a különféle töltői egyértelmű előnyhöz juttatják - autós, asztali és USb-s is van.
A legnagyobb felbontások, képszögek: ContourHD - 1280x720 30 fps mellett ad 135 fokos képet.
GoPro HD 1920x1080 30 fps de itt csak a látószög 127 fok a 170 fokot 1280x960 30 fps vagy 1280*720 60 fps módban hozza. Amit én használok az 512x384-et és 170 fok-ot tud.
Nagyjából ennyi lenne, és hogy miért választottam inkább a GoPro-t, egyszerűen csak azért, mert több funkciója van, és ez nekem fontos. Nem csak videó felvételt készít hanem, fotózni is lehet vele több módon. Készít egy fotót, 3-as fotósorozatot, működik önkioldóval, valamint úgy is fotóz hogy előre beállított időközönként 2 v. 5 mp készít egy-egy felvételt amíg tárhely van- így például csodálatos felhőanimációkat lehet készíteni. 1400 fotó fér rá egy 2GB kártyára. 5 másodpercenkénti ismétléssel 7000 mp időt tudsz átfogni ez csaknem 2 óra. Egy ilyen expozíciósorozat mondjuk a szálloda szobájából napfelkelte, reggel idején, -amikor az árnyékok az alacsony napállás miatt még hosszúak- nagyon kifejező, pl. kiváló bevezető lehet a síelésünkről készített filmünk elé. Mivel, ha minden egyes fotót egy frame-nek veszünk és így játszuk le egymás után akkor az (ha az európai klasszikus tv szabvány 25 fps-veszünk alapul) 125-szörös gyorsítás) tehát a csaknem két órát bele tudjuk süriteni 56 másodpercbe. Ha 30 fps-el dolgozunk akkor még kevesebbe. Mindezt HD felbontásban is tudjuk mert a fotók mérete 2048x1536-os. Persze aki nem szert ennyit utómunkázni az használhatja a ContourHD Easy Edit szoftverét amely mindenféle importálási, exportálási és editálási feladatokat ellát. Én mondjuk félprofesszionális videómontirozót használok, mert szívesen foglalkozok az anyaggal a felvétel után is.
Összegzésül:
Ami szerintem a ContourHD mellett szól az az üzemidő hossza, a szemüvegre való rögzítés a lézeres műhorizont állítás, ÉS A DÖGÖS DIZÁJN.
Ami a GoPro mellett a változatosabb felfogatási lehetőség, a fotózás, és az ár.
A hivatalos oldalról néztem:
a VholdR ContourHD Kit 111.563 Ft és tartalmazza a kamerát a kártyát, tölthető akkumlátort, sisak rögzítést, szemüveg rögzítést, USB kábelt.
A GoPro HD Helmet Hero WIDE 89.990 Ft és tartalmazza a kamerát a ütés és vízálló burkolattal, az aksit, egy fejpántos rögzítést és egy sisakpántos rögzítést két-két öntapadós talpas rögzítést íves illetve lapos felülethez, két kameratalpat melyeket ezekbe a rögzítőkbe lehet befogni, valamint egy db kétcsuklós távtartót és az USB kábelt.
Körülbelül ennyi lenne, remélem nem raboltam az időtöket feleslegesen a sok fecsegéssel.