Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

merida által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
merida
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
2022.11.30. 22:28
Szia! Kérhetnék egy részletezést a költségekről 2 fő részére. merida6@gmail.com mail címre. Üdv: Attila
Előzmény: (Lackó 216490)
merida
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
2022.01.30. 14:05
2022 Jan. közepén jártunk Brianconban. Szállás a Signal du Prorel-ban volt.
Szállás:meglepően zökkenőmentes apartman átvétel. Azonban a szoba elég koszos volt, Elméletileg 4 személyes ( mi ketten voltunk) így volt helyünk bőven. Ingyen wifi amit este 10 után egészen reggel 7-ig lehetett használni néha még akkor is szakadozott de a sielők hazaérkezése után sokszor be sem lépet pedig a ház max félig volt csak. Állítólag felújították ez azért nem látszott rajta pont ugyanolyan volt mint máshol ahol fel sem újították, de célnak megfelelő. A Prorel felvonó kb 25 méterre levő autóparkolon keresztül lehetett megközelíteni ami nagyon jó. Az apatrtman elhagyásánál lehetett látni miért is koszos: bejött a hölgy benézett a hűtőbe és részéről be volt fejezve az apartman átvétele.
Bevásárlást mi a központban lévé Casinó nevű hipermarketben mentünk ami gyalog kb 15 perc, közelebb pékséget nem találtam - lehet hogy van - de kifejezett jól esett sétálni a sielés után.
Sípályák: Azért jó 250 km-es azaz nagy pályarendszert választani mert rossz hóviszonyok közt is azért csak lehet találni sítudásnak megfelelő pályát amin hó is van. Többször jártam már itt egy-egy napokra átruccanva de még sosem volt igazán sok hó, lehet a mikróklimája nem az igazi, ennek ellenére a pályákra nem lehetett panasz, délutánra azonban eléggé bejegesedtek a népszerű és vagy meredek pályák. A hétvége felé már a domboldalakról kezdett leolvadni a hó és a pályákon is egyre több helyen került elő a jeges fű, szilkadarabkák. Pályákról sok értelme nincs írni nagyjából a színének megfelelő nehézségűek. Ami lényeges hogy elég hosszúak a liftek ez rossz idő esetén lehet kellemetlen. Igazán lassú lifttel nem találkoztam csak olyannal ami egy kicsit lassabb. Van pár liftmatuzsálem ( 80 éves a pályarendzser idén lehet ezek már akkor is itt voltak :D ) Aravet és a Frejus nevű 4 személyes kabinocskák de elég gyorsak voltak így inkább a kinézetük ami megmosolyogtató. Boarder cross és Snow park viszont meglehetősen gyenge szinvonalú, amolyan megcsináltuk mert mindenhol van de semmi több. Előbbi pár élesebb kanyarból áll, ugrató hullám egyáltalán nem volt benne a lejtlése sem volt elég ( kék pálya van mellette ami világoskék majdnem zöldbe hajlik). Van egy Funny cross pálya abban legalább van egy pár hullám de az is inkább a tanuloknak élmény. A Snow park is olyan gyengén lejt hogy a szokásos három ugrató helyett csak kettő van és az is jó messze egymástól hogy legyen sebesség. Sebesség mérős pálya nincs, Sybelben levő ( ingyenes) paplanra ugrató sincs vagy olyan boarder pálya ahol mindenféle kesztyűkkel lehet pacsizni boxzsákba belehajtani, megütni labdákat olyan sincs. Pályán kívüli sielésre van lehetőség de a rendszer elég nagy része erdőben van így igazán nagy kopasz pályán kívüli részek alig vannak azokat a Monétieri oldal felé kell keresni. Az egyik ilyen freeride offpiste az Yrett felvonó alatt található de azt csak alacsony lavina veszély ( sokatmondó hogy a liftek pilonjait lavina védővel látták el, talán nem véletlenül ) mellett ajánlom és csak annak aki igazán jó síelő -meredeksége kb AlpHuez tunnel pályálya azaz 60% környéke lehetett- . Nem megszokott, hogy Luc barátunkról elneveztett fekete pályát minden nap lerattrakolták. Érdemes kipróbálni a Géante Tyrolienne Zippet, nagy élmény volt: 1100m hosszú 300 métert lejtő drótkötélen leszáguldani, a gps mérésem alapján megközelítőleg 80-al. A mountain kartot nem próbáltuk ki az annyira nem vonzott.
Sajnálatosan nem működött Eychauda húzos felvonó pedig 3 fekete pálya is jőn le élőben is elég meggyőzően nézett ki hó is volt rajta hiszen 2659m re visz fel így csak arra gondolok hogy vagy a felvonó volt rossz vagy a kevés síelő miatt nem indították be. Összeségében elmondhatom nem ez a kedvenc pályarendszerem de egy hetet még sosem voltam itt így már ideje volt jobban besíelni. Összeségében azonban jót csúszkáltunk ami a lényeg
merida
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
2016.02.03. 12:49
2016.01-24-01.29 közti időszak síeltünk Varsban. Szállásunk a SkiSolei nevű házban volt, francia mértékkel átlagos 4 személyesnek mondott max 3 főnek kényelmes, koszos, kis luk (mi pont 3-an voltunk :D )
Buszút a szokásos, aki már volt annak nem okoz meglepetést ki kell bírni. Viszont idén egy nagyon kényelmes nagy busszal mentünk. +1.
Szállás elfoglalásánál akadtak gondok, franciásra sikerült. A lefoglalt szállást még indulás előtt módosították azt ígérve annál egy jobbat kapunk. Kiérve lecuccoltunk a módosított szálláshelyre ahol kitalálták, hogy na náluk aztán biztos nem lakunk. Szerencsére az idegenvezető nagyon készséges ( nem rajta múltak az eddigiek ) volt, szerzett szállást így már a megérkezésünk utáni 2. órában újabb cipekedés és célba is értünk.
Legközelebbi sílift talán 50m re, ami sokkal közelebbi mint a módosított szállásnál.

Sajnos idén eddig nagyon kevés hó esett összesen 70cm ami az éves átlagok jóval kevesebb mint fele. Féltünk is hogy mi lesz de a pályák az első 4 napon egészen jó állapotban voltak. A hét második felére azonban a folyamatos napsütés megtette a hatását és egyre gyérebb lett ami még a pályán volt egyre több kopasz folttal, kővel, fűvel.

Pályarendszer: 10 éve már síeltünk itt, de valahogy semmi nem rémlett a helyből sem az, hogy mekkora volt akkor, sem a pályák.
A mostani rendszer elég színvonalas. Elmondható hogy nagyon jó kezeletlen fekete, meredek pirosok és helyenként elég meredek kék pályák vannak, mindenki megtalálja tudásának megfelelőt. Amit érdemes figyelembe venni hogy 1 darab kabinos felvonó van (Varsban és egy nem igazán síliftnek használandó inkább szánkósokat turistákat kiszolgáló Risoulban) az ülőliftesek meglehetősen hosszúak a tárcsás felvonók mind 50% feletti meredekségűek, rángatósak és ezek is nagyon hosszúak. Ha nagy a hideg vagy rossz az idő akkor kellemetlen lehet. Többen írták hogy lassúak, elavultak a liftek. A legtöbb üllős Doppelmayr lift, volt ami tényleg nem túl gyors, de azokat nem kell erőltetni, van bőven más lehetőség. Amúgy ahol lassabb a lift a pálya sem bírna el sokkal több embert.
Síliftesek nagyon kedvesek voltak amivel eddig más helyeken nem találkoztam. Több liftnél mindenkinek előre köszöntek jó utat kívántak, az egyik lift állomásnál volt egy kis hóember amit a liftből lefotóztam, amikor ezt meglátta a kezelő lelassította a liftet és elbújt a házikója mögé, egy másik liftnél franciás akcentussal széles vigyorral „ Jó napot” hangzott el.

Pályakezelést lehet a kevés hónak köszönhetően, de eléggé elnagyolták. Volt több olyan piros pálya hol a 6 nap alatt egyszer sem jártak ( Tetras, Zakopane ). Szerencsére Varsban a helyi versenyzőknek lezárt fekete pályát minden nap gondosan simítgatták. A gyorsasági sípálya és a nem messze levő elég brutál fekete ( Coni ) le volt végig zárva. Az előbbi ezért is mert a érkezésünk napján is világcsúcs kísérlet volt rajta de pénteken láttuk is beöltözni az arcot egy újabb menetre.
Lehet hogy a kevés hó is közrejátszott de snowparkok is elég vegyesek voltak. Ugratós (ebből a fajtából elég széles választék ), akadályos pályák voltak, azonban bordercross, félcső, sebesség mérő nem volt.
merida
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
Topik: Isola 2000
2015.02.11. 15:50
2015.02.08.-án érkeztünk haza Isolaról. Az út hossza busszal 20-21 óra közt van ami nem kevés.

Szállás: Mi a gyengébb és régen épült két csillagos apartmanban voltunk elszállásolva.
Nem vártunk semmi jót tőle, ezt maradéktalanul meg is kaptuk )))). A szállás koszos volt és lelakott, de ezért el lehetett benne lakni egy kimerítő 8-9 órás síelés után. Sí tároló nincs (állítólag volt egy közös de ezt nem kockáztattuk meg ), így mindenki trappol fel bakancsban, ezt a folyosók meg is sínylették. Viszont volt mikro, tv (fizetős), pirító, nem volt pár nekünk hiányzó konyhai eszköz ( pl.: sajtreszelő, kés ami vágni is tud mert vajazó volt és egy db kenyérvágó ).
Isolán derült ki hogy lett volna lehetőség medence, szauna használatra de ez valahogy kimaradt az utas tájékoztatóból. ( Tapasztalat: minden helyre érdemes vinni egy fürdőrucit, nem foglal sok helyet legfeljebb megnézi az adott sípálya szállását)
Hazaút előtt a szokásos procedúra: Az apartman átvevő meglepően lelkesen minden háztartási eszközt kipróbált hogy működik-e (de nem kötekedett).

Pályák: nem olvastam túl sok jót, de kellemes csalódás ért. A pályák nem túl rövidek, jól karbantartottak,szinte mindegyik kékben is van meredek rész is. 2 nap alatt simán besíelhető utána már a jobb részekre érdemes koncentrálni. A pályák zöme fákkal körülvett, érdekes módon még bőven 2000m fölött is. A fák miatt azonban nem mindegyik pályára kerül elég hó, ez szépen látszott az amúgy mindenhol megfelelő hó mennyiség nem volt elég a Jo Martin kék pályára vagy a piros Bartevellere. A Valette lifttől jobbra ( rajta ülve) Saint Sauveur szektor, vannak a jobb pályák, itt található a legtöbb piros és fekete pálya. A kékeket minden nap fésülték a pirosaknál általában minden másnap vagy az egyik oldalán ment a ratrak. Meglepetésre a fekete Super Vallon pályát is lesimították ami igencsak finom lett :P
Lifteknél „franciás” a felhozatal, buborék nincs (eddig csak Huezben láttam itt) a kevésbé népszerű helyekre kétszemélyes lassú liftek mennek, 2-3 rángatós húzós is van ( tanulópályákat nem beleszámolva), de van egy modernebb és egy régebbi kabinos és egy gyors 6 üléses és két lassabb 4 üléses is. Pályán kívüli síelésre elég sok a jó terep.
Snowpark viszont szegényes. Boarder pálya gyenge, mellette van két ugrató meg két oldalt 5-5 db (fogalmam sincs hogy hívják :D ) deszkásoknak nyaktörő korlátféle és volt még egy fél cső is amire fel lehetett síelni. Ez szerencsére a lift alatt volt így vidám perceket szerzett a felmenetel unalmas perceiben, ahogy sikertelenül próbálták használni a bátor harcosok. Boardos fél cső picike volt a Plateau lift mellett eldugva, nem volt elég hó hozzá és nem is volt karbantartva, így azt most kihagytam.
A Valette liftőll balra ( Lombarde, Pelevos szektor) szinte csak kék pálya van a legtöbb tanulóknak való, túl sok szót nem érdemel, talán csak a hágó az Olasz-Francia határon a Lombarde lift végén, itt átmegy az autóút ami szépen be van havazva csak a táblákból látszik, hogy itt bizony nyáron autók járnak.
A pályák mellett elég sok háborús bunkert lehet látni. A legmagasabb csúcsról ellátni a tengerig, (kb. 60km) nekünk egy kék massza jutott, de lelkesen elhittük, hogy az a TENGER :D
Vigyázat egy tolvaj szamár is tartózkodik a pályán!!! A Saint Sauveur lift melletti hütte aljában van bezárva, reggelente azonban kiengedik garázdálkodni. Gyámoltalan nézéssel közelít (ez csak álca ))) ) majd amikor meg akarnád simogatni akkor hirtelen mozdulattal elrabolja a táskát a napi ellátmány reményében. Vissza nem akarja adni, cserébe menekülés közben rúg. :D ( bizonyíték a képek közt )

Kiutazáskor 120 cm hó várt minket ami tökéletesen elégnek bizonyult a pályák 95%-ra, tehát nem kell megijedni egy gyengébben havas téltől sem.
Említést érdemel még, hogy ennek a helynek a mikró klímája miatt ( állítólag ) sokszor porhó van, így aki szeret ( vagy csak kipróbálná ) szűz hóban siklani, jöjjön. Mi megkaptuk a magunkét 2.5 nap alatt közel 1 m hó esett és olyan porhó volt hogy még egy hógolyót sem lehetett belőle gyúrni. Ennek következtében 1 órás nyitva tartás után, térdmagasságú buckák gyűltek a pályákon, azonban ha belesíeltél azok nem megdobtak hanem mint a víz szétfröccsent ))
A sok friss hó miatt a hegyről levezető utat több lavina is betemette így pár órát várnunk kellett hogy haza indulhassunk.

Összességében egy jó kis hetet sikerült eltöltenünk.
Isola 2000 ajánlott kategória a francia mértékben kisebb rendszerek közül.
merida
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
Topik: Chamrousse
2012.02.20. 13:38
2012. 02.05.-én jöttünk haza Chamrousse-ből. Néhány friss tapasztalat:

Szállás: az 1750-es régióban laktunk 10 személyes apartmanban. Mérete a francia 3-4 ágyas apartmanjaihoz képest hatalmas volt így, telt ház esetén sem kell egymás lábán állunk. Elosztása a szokásos, 2 ágyas részekre bontva, melyben két főnek kihúzható kanapén jut hely a nappali-konyha kombóban. Itt is a szokásos emeletes ágyak voltak, 3 db, de volt két helységben francia ágy is. Az egyik francia ágyas szobából nyílt egy fürdőkádas mosdós helység is. A konyhából nyílt egy fürdőszoba wc-vel, és egy különálló wc is. A nappali egy hatalmas tér volt, ahol akár 10 személy is egyidőben tartózkodhat. A szobához tartozik egy nagyméretű erkély is, ami szép időben biztos nagyon klassz lehet, télen gyakorlatilag fagyasztónak jó (bátrabbaknak sítárolónak is használhatják). Maga a ház kívülről jól kinéző, de a belső felépítése szörnyű. Valószínűleg helytakarékosságból kihagyták a közös lépcsőházat!!! Ennek köszönhetően vannak olyan apartmanok, amiket csak külső lépcsőről lehet megközelíteni (ennek köszönhetően az egyik apartmant vagy 1 órán keresztül kereste az egyik csoport), és van olyan szint is, amelyet belülről nem, csak kívülről lehet megközelíteni. Érdekes módon a sítároló a 3. emeleten kapott helyet, ami az utca szint, viszont ha valaki a parkolóból szeretett volna felmenni, akkor egy külső lépcsőn mászhatott fel a másodikra, ott végig baktat a teljes ház hosszán, utána mehetett fel a harmadikra. Lift a nincs. A környék többi apartman háza is hasonlóan nézett ki, valószínűleg hasonló felépítésűek is. Aki a külső lépcső mellett lakik, nem irigylem, mert egyrészt nagy a forgalom, sokszor nyitva marad az ajtó és mindig tiszta hó volt a bejárat környéke.

Pályák: az 1750-es régió előnye, hogy a közeli pályák jellemzően kékek, így alkalmasak a kezdő síelőknek gyakorlásra, hátránya, ha komolyabb lejtőket keres valaki minimum 2x kell lifteznie, hogy ilyent találjon, ami 20-30 perc. Az Arselle lift meglehetősen kényelmes tempóban baktatott felfelé, cserébe kényelmes. Még a havas napokon sem takarították sosem az üléseket és mivel nagyrészt fák közt árnyékban megy a líft, sokáig jegesek az ülések. A liftek modernek, többségük gyors és majd mindegyik ülőlift futószőnyeges. Arselle után érdemes egyből átsíelni a Berangere lifthez, ami gyors és elég magasra is megy, innen sokfelé, akár a rendszer másik oldalára (gondolás lift) is lesíelhetünk. Az 1650-es részen találhatóak a komolyabb lejtésű pályák. Köztük az olimpiai (piros és fekete) pályák is, és az esti kivilágítású is. A legtöbb sípálya színéhez mérhető nehézségű. A fekete pályákat, mint franciában szokás, nem tartják karban, így jegesek, buckásak. Kivételt jelentett az olimpiai piros és fekete, ezeket a héten 1x ratrakolták. Utána nagy népszerűségnek örvendtek, így már este megjelentek az első jeges szakaszok és buckák is. A kék pályákat minden nap, a pirosak többségét naponta ápolják. A rendszer jól kiismerhető, 1 napos nap után nem jelenthet komolyabb problémát mikor hova lehet lesíelni és mivel hova tudunk visszajutni. Elég alacsony francia viszonylatban a rendszer fekvése, így nem csodálkoznék rajta, ha rosszabb években kevés lenne rajta a hó (persze ezt nem csak a magasságtól függ). Szerencsére 2012 jan. végén az átlagnál sokkal több hó volt, így csak elvétve volt kő a pályán. Az 1750-1700 részen található az elmaradhatatlan snowpark, ami 3 bolulder pályát, egy gyorsaságit (ez egy komoly csalódás mert egyrészt rövid másrészt nagyon kicsi esésű lejtőn volt, így az 50km/h sebességet sem sikerült elérni ) és mindenféle ugratót tartalmazott. Pályán kívüli síelésre rengeteg hely van. Szerencsénkre azon a héten 60cm hó esett így nem csak buckázni lehetett pályán kívül, hanem a mélyhózás ritka élményének is lehetett hódolni. Tapasztalatom szerint a pályarendszer állandó vendége a felhő(?), szerencsés esetben megmarad a falu szintjén, rosszabb esetben a teljes rendszert befedi (2-20m látótávolság). Első 3 napból összesen talán 1-1 órát lehetett úgy síelni is, hogy lát is az ember valamit. Sokszor álldogáltak az emberek, mert semmit nem lehetett látni és egymást kérdezték, hogy merre kell menni. Szerencsére a pályajelzések sűrűn kint vannak, így a pályák szélén ezeket keresve lehetett haladni. A legszélső Casserousse nevű fekete pályát csak tényleg jó síelőknek ajánlom, meglehetősen meredeken indul, szűk részekkel, valószínűleg sosem gondozzák. Egyik kedvenc a kivilágított pálya, ami elég hosszú és széles, gyengébb síelőknek is megoldható feladat és a kabinos felvonó miatt még nagy hidegben és szélben is egész nap síelhető. A pályarendszer másik előnye, hogy fotózás szempontjából nagyon szép fekvésű. Tömeg egyáltalán nem volt, akkor kellett csak sorban állni, amikor 1900 méterig feljött a felhő és szinte csak 2 lift (Lacs Roberts és Amoureux ) és a hozzájuk tartozó pályák nem voltak ködben, így mindenki ezeket a lifteket és sípályákat használta. Összességében egy kellemes családi pályarendszer (ami francia viszonylatban kicsinek számít) az összes előnyével és hátrányával együtt.

Szolgáltatások: Elsőnek lehet említeni az esti síelési lehetőséget, amit sajnos nem próbáltam ki. Egyrészt buszozni kellett volna, másrészt egész héten nagyon hideg volt (nappal is -10 vagy alatta) így az egész napos hideg bőven elegendő volt. A pályarendszeren ingyenes síbusz jár, így a rendszer másik oldalán is be lehet fejezni a napi sízést. Ingyenes szauna, jakuzzi, medence ( kb 5x10m-es, lejtős) és fitness terem van az 1750-es régióban. A fitness teremben 3 spining kerékpárt, egy futópadot, evezőgépet és egy eliptikus trénert, meg súlyzókat használhatnak, akik nem sportoltak egész nap eleget. A 2 szauna kb 16 emberre van tervezve, nem ritkán dupla ennyien élvezkedtek . A medence állítólag 30, a jakuzzi (6 személyes) 32 fokos, de szerintem jó 5-8 fokkal hűvösebb volt. Található még állítólag  40km sífutópálya is. Bulizási lehetőség ha jól tudom 1750-en nincs, így aki ilyenre vágyik ne ezt válassza vagy buszozik, kérdés hogy megy haza mert a síbuszok este a kivilágított pálya nyitva tartásáig járnak.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.