rattraknyom :),
ha arra gondoltál, hogy hazamenetben a busz mellett ment pár ms-ig egy mondeo, amiből és aminek integettek a buszban/kocsiban ülők, akkor mi voltunk. :)
ja az út:
Svájcig minden ok. volt, aztán valahol Lustenau környékén akartunk átmenni a határon. elsőre nem sikerült :( Itt minden autót megállítottak, benéztek, kértek útlevet, okmányokat. Köcsög határőr visszafordított a régi, puha fedeles szem.ig. miatt. Utazás előtt informálódtam a magyaro-i svájci nagykövetségen, ahol azt mondták, hogy ok., lehet menni azzal is. A Külügymin.honlapján is ott van, hogy lehet:
http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Konzuli_informaciok/Utazas_kulfoldre/utazas_EGT_allamaiba/
Igaz, le van írva, hogy okozhat némi fennakadást a bejutás a régi,kevésbé ismet igazolvány miatt, de ha egyszer jogom van beutazni azzal,akkor tudjon már erről a határőr.Mondjuk én meg alaposabban felkészülhettemn volna, mert amikor mondtam a határőrnek, hogy a bp-i követségük mondta, hogy be lehet lépni az országba, arra sem regált semmi pozitívat, de ha tudok valami szerződsére hivatkozni, akkor talán beenged. Így egy kb. 2 km-el arébb lévő kisebb falu/város határátelőhelyén mentünk át, itt nem néztek meg semmit, smián átléptük a határt. Aztán 2-3 nap múlva megkerestem telefonon a svájci magyar képviseletre, ahol elmondták, hogy nem egyedi eset az enyém. Hivatkozni kell arra, hogy az EU és Svájc között van egy érvényes bilaterális szerződés a szabad mozgásról, ami ki lett terjesztve 2006-ban Magyarországra is, s e szerint lehet utazni régi szem.ig-el is. Szóval, aki erre megy, az tudjon erről, vagy legyen útlevele, új típ. szem.ig-e, ha nem akar szívni a svájci határőr tudatlansága miatt. Mi szombat du. értünk Svácjba, Genf környékén beleszaladtunk egy jó kis dugóba... aztán Franciaországban letértünk az A41-es pályáról, mert a másik autós társunk szerint "menjünk erre, rövidebb km-ben, pályadíj is kevesebb". Nna rá Ti se hallgassatok,mert itt is sikerült dugóba keveredni.. Így kb. 2 órával később értünk célba.. a kocsi is többet fogyasztott az emelkedős részek miatt olyan 1-1,5 literrel,így annyira nem jött be ez az irány. Visszafele Olaszo. fele jöttünk, ez rövidebb volt ugyan, de ugye itt meg a Frejus alagút,meg a pályadíjak.. szóval nem volt gazdaságos választás ez az öszvér megoldás az utírányt illetően. :(
A szállás: hozta a szokásos francia ap-os szintet, bár a tv.bérlés szokatlan volt. Nem is béreltünk,annyira nem is hiányzott. Bár, a reggelizés közbeni tv-s teleshopok, meg a délutáni francia szappanoperák, és a tv-s vetélkedők..azok fel tudták dobni a szürke hétköznapokat. :) s most, hogy így felvezettem, ilyen szépen, a szürkéről jut eszembe :):
vasárnaptól-keddig szürke, felhős, hóesős, szeles/viharos idő, szerdán lent eső, fent hó, csüt-péntek napsütés. A pályák nekem tetszettek, bár az igazi az lett volna, ha le lehet síelni a szállásig, de ha a pálya Setaz részén, vagy Valloire Verneys részén lakunk, akkor ez sem lett volna gond. Mivel voltak velünk kezdők, olyan nagyon nem tudtunk elszakadni tőlük, ezért csak pénteken mentünk át Valmeinerbe, de az átsiklás és a legmagasabb csúcsra való feljutás, majd onnan lecsúszás a Valloire-ba vezető felvonóig úton kívül nem néztük meg alaposabban ezeket a pályákat. Összességében tetszett a terep, én élveztem a hósesést, a viharos szelet is :) (mikor állsz, és a sík terepen visz előre a hátadba fújó szél), a csütörtök/pénteki napsütést, ami miatt hál istennek igazából csak péntek du. kezdett kásásodni a hó lent,
Ha le tudtunk volna csúszni az ap-ig, akkor tökéletes lett volna a síelésünk, de így is jó volt. Val Cenis után (ahol kellemes hidegben porhóban síelhettünk le a házig) ez volt a második legjobb síelésem.