Sziasztok
Bő egy hete Ati(Both Attila) barátommal úgy döntöttünk, hogy kedden hajnali 3-as indulással kiruccanunk egyet rájdolni Ausztriába a friss havazások hallatán. Az időjárást és a hóviszonyokat figyelembe véve Obertauern bizonyult a legjobb spotnak a környéken. A megelőző hétvégén kb. 1 méter friss hó esett, így a völgy 1.5 méter, a hegy 2 méter hóval várt minket. Én két lécet vittem magammal az egyik a Völkl Gotama (178cm) a másik a Völkl Shiro(173cm) volt. Amikor megérkeztünk, akkor Replaci egyik szavajárása jutott eszembe, hogy „Pinyinek a friss hó valahogy mindig bejön”. Hála az égieknek most is bejött, körülnéztünk és mindenhol töménytelen mennyiségű megsíeletlen friss havacska. Akkorra mákunk volt, hogy másnapra szerda reggelre még 30-40cm friss esett. Kedden Gotamával, szerdán Shiroval csúsztam, tényleg a mennyországban éreztem magam, jó hó, jó sík és én egy helyen. Tapasztalatom a síkről a következő:
Mind a két sí a Völkl sí család freeride élvonalába tartozik a Shiro azért radikálisabb, mint a Gotama paraméterei miatt. A paraméterek a voelkl.com oldalon megtekinthetők. Már első látásra beleszerettem a síkbe, mert a shape és a design is szerintem nagyon el van találva, alig vártam, hogy éles bevetésen kipróbáljam őket. Hihetetlen volt az, hogy már a második szűzhavas körben a sík azt érzetet adták mint egy régi jól bevált sí, tehát nem kellett napokat eltölteni az ismerkedéssel. A sík a szélességük ellenére nagyon jó súlyban vannak, így könnyű a mozgatásuk sízés vagy ugrások közben vagy akár levegőben történő korrekciók vagy él váltásoknál. A full rocker miatt a porhóban a felhajtó erő maximálisan érezhető, így nagy tempónál magabiztosan síelhetjük meg a hosszú íveket, anélkül, hogy küszködnünk kellene a hó közegellenállásából eredő negatív erőkkel. Rövid íveknél a síkbe beépített előfeszítés(full rocker)és a terhelések együttes változtatásával meglepően erős sí visszarúgást kapunk, ami szintén növeli az élményt, hogy nem kell izomszagúan melózni, hogy új irányba kerüljön a sí. Nagy és kis tempónál a sí iránytartása fantasztikus, így a gyengébb fizikumú vagy sí tudású síző több magabiztossághoz juthat a sík által. Érdekesség, hogy a sí visszarúgó erő sí elejében is jelentkezik nemcsak a sí végben. A sí folyamatos visszajelzéseket ad, hogy éppen” hol vagyok a síben”, milyen az él szög vagy talpszög és hogy mi történik a sítalp alatt, nagyon jó egy ilyen fajta „jeladó”. Jól eltalálták a lécek flexibilitását, mert nagyobb letöréseknél vagy ugrásoknál jól tompít a sí és egyben nem veszít sok horizontális lendületet, tehát meg van a lehetőség a sima landoláshoz és tovább haladáshoz.
Több gyártó síjét próbáltam már, de a fent leírtak alapján létrejött harmóniát a síléc és síző között legjobban most éreztem a pályán kívül. Majd lesz még folytatás...
Ma este 8-kor Normafa Chinese Downhill.
Gyertek minél többen legyen kivel meccselni.
Pinyi