Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Versenysí vs. Szabadsí

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 55, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  jóska63FérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2013.01.14. 13:19
(Üzenetazonosító: 150711)
jóska63 Hozzászólások: 483
Regisztrált: 2008.11.05.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

hétvégéről hallottam egy szomorú esetett és ehhez kapcsolodóan:

sí ettiket, ha megkérdezik hogy mehetünk-e a kitűzött pályában, akkor általában igent illik mondani föleg, ha ráadásul egy nemzetből valóak

akkor nem ha gyerek kapu van betűzve és szemmel láthatólag szét törnék, vagy ha puha nagyon a hó

de ha 8 éveseket akkarnak beengedni akkor bizony beengedjük őket
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.25. 10:20
(Üzenetazonosító: 147691)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

De jó lenne, ha már lenne időm rendesen végignézni!
Szerintem rendesen élben marad mindegyikben, csak az a csalóka, hogy mivel a kikormányzás végén nagyon sok terhelés van az ívbelsőn, és a terheletlen (kevésbé terhelt) völgylécet a már megindult élváltásban egy lendítéssel (pedállal) hozza vissza. Egyben indítja meg sodródáshoz a forgást is.

A terheletlen ívkülső, illetve a pedálszerű lendítése valóban olyan, mintha kivenné, de csak akkor beszélhetnénk itt sodródásról, ha ez a teljes mozgáson meglátszana. A másik lécen én úgy látom, hogy még továbbvezeti az éles nyomvonalat.
Előzmény: (vanczi 147626)
Feladó:  vancziFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.24. 14:51
(Üzenetazonosító: 147626)
vanczi Hozzászólások: 1039
Regisztrált: 2009.08.11.
28 síterepet értékelt

Igen logikus lenne, de mégis azt látom, hogy kikormányzásnál, mintha kicsit direkt kivenné az ívből a lecet, és kicsit ráfordítana élváltás előtt. de ez lehet, hogy csak véletlenül jött így ki többször is.
Előzmény: (ozsi 147546)
h i r d e t é s

Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.23. 23:04
(Üzenetazonosító: 147546)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Inkább sodródást mondanék, óriásban nagyon ritkán van forgatás (szaknyelvi szempontból).
A meglátásod logikus (bár én látok teljesen éles kanyart is ugyanitt), csak azt kellene tudni, hogy gyorsabb-e egy folyamatos kis sodródás, mint egy rövid ideig tartó nagyobb. Nekem úgy tűnik, hogy így vagy úgy de csökkenteni akarják a sodródást (Simoncelli-módszer), és a precíz élfogásban reménykednek.
Szerintem ezek a sodródások inkább a szabványos selejtszázalék részei. Annyira extrém élszöggel megy, sokszor egy lábon terhelve, hogy törvényszerűen meg-meg csúszik a léc.

Viszont ha már megvan az él nem, hiszem, hogy újra sodródást vállalna, az kockázatos is, meg csökkenti a kikormányzás végén a robbanást. De még mindig rejtélyesnek tartom, így lehet, hogy tévedek... ;-)
Előzmény: (vanczi 147305)
Feladó:  vancziFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.22. 10:42
(Üzenetazonosító: 147305)
vanczi Hozzászólások: 1039
Regisztrált: 2009.08.11.
28 síterepet értékelt

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


1:44 -1:50 közt van három kanyar, ahol tisztán látszik, az hogy tulajdonképpen bizonyos kanyarokban végig egy kicsit elforgatja a leceket a menetirányhoz képest, nem vezeti tisztán élen. emiatt, a kanyar bemenetnél nem kell annyira keresztbe vágnia a síket, és folyamatosan tudja kontrollálni a sebességét, a kanyar ívét.
Előzmény: (ozsi 147284)
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.22. 00:55
(Üzenetazonosító: 147284)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Néha pénzt is kell keresnem, a szakértést egyelőre nem tartja el a magyar síélet... ;-)

De igyekszem, becsszóra! Ígérni viszont nem akarok, mert 10-én indul az első síoktatói tanfolyamunk, és mivel ez teljesen új műfaj, van még vele némi melónk.

A Bode Millert illetőleg a kivételeket nehezebb egyénként nehezebb elemezni, mint a stabil átlagot. Ligety kapcsán beszélgettünk a napokban arról, hogy nagy eséllyel érthető, hogy mitől gyors (a lehető legtöbb élhelyzet és a legkevesebb sodródás, gyors élváltások, korai élhelyzet, nagy élszög stb.). Ezt viszonylag könnyen meg lehet látni, és sokan majd ezt próbálják utánozni.
De olyan izomműködés, hogy „gyors élváltás” nem létezik. Ő ezt valamivel létrehozza, ez csak a következménye valaminek. A kulcs valahol korábban keresendő, a kikormányzás végében. A fizika logikája azt mondaná, hogy a nagyon előfeszített izmokba egy ravasz, pontos sorrendű ellazulás hozhat létre ilyesmit (ehhez tényleg több időt kellene tölteni az elemzéssel). Itt az is számíthat, hogy Hirscherhez képest századmásodperces eltérések vannak az izmok ellazulásának ütemezésében. Ezt nem biztos, hogy meg fogjuk látni. Az is számíthat, hogy Hirscher kicsit maradibb alaptechnikával rendelkezik.

A 2 mp körüli különbség viszont szerintem a sodródás hátrányát igazolja.
Előzmény: (vanczi 147283)
Feladó:  vancziFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.21. 23:37
(Üzenetazonosító: 147283)
vanczi Hozzászólások: 1039
Regisztrált: 2009.08.11.
28 síterepet értékelt

nekem nagyon tetszettek azok az elemzések, amit az olimpia óriásról írtál. abból tanultam a legtöbbet. Tudom nagy munka, de a mostani Ligety, Hirscher, Pinturault síelésekről is szívesen olvasnék :)
illetve egy Bode Millereset, mert az ő futamai általában tele vannak mentésekkel, érdekes megoldásokkal.
Előzmény: (ozsi 147169)
Feladó:  pinyiFérfiProfi síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2012.12.21. 10:43
(Üzenetazonosító: 147180)
pinyi Hozzászólások: 22
Regisztrált: 2012.02.09.

A versenysíeléshez nem értek, de mint testnevelő és síoktatóként egyetértek Ozsi meglátásával, hogy sok jó versenyzőnél tipikus alaphibák láthatóak. Azzal is hogy ezeket miért nem javítják. Igen, ehhez kell egy jó szemű edző vagy oktató, aki a legfontosabb hibákat meglátja és azok közül ha csak egyet vagy kettőt javítani tud az század vagy tized másodperceket jelenthet a versenyen. Ezt a lehetőséget tényleg luxus lenne kihagyni.

És akkor felmerül a kérdés, hogy ezekkel a hibákkal, hogy lehetnek világkupa szintjén. Véleményem szerint a legfontosabb tényező a verseny síben a pályában megtett kilométerek száma. A sok-sok kilométer építi az izmokat, edzi az ízületeket és adja meg az alkalmazkodást a versenykörülményekhez. És tényleg a sok kilométer miatt beleférnek a "durva hibák is".

Versenyzők (akár amatőr síelők) világában a hibajavításhoz felkészült szaktudásra van szükség, hiszen nagy felelőség beleszólni egy versenyző (vagy amatőr síző) sí mozgásába. Vannak edzők, oktatók, akik beletudnak szólni a sí mozgás végrehajtásába és vannak, akik nem. Feltehetően ez is, ami megkülönbözteti a sí szakemberek munkájának eredményességét.

Szép napot!
Pinyi
Előzmény: (ozsi 146960)
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.21. 08:48
(Üzenetazonosító: 147169)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Na akkor meg is érkeztünk a felvetett témához! :-)

A két láb közötti terhelések eloszlásánál az első kérdés a „Mikor?”. Ugyanis a terhelés elosztása a két láb között folyamatosan változik a kanyar folyamán.

A legdirektebb, völgy felé törekvő megoldások esetén a kanyar szinte törvényszerűen az ívbelsőn indul. Ezt könnyű megérteni, mert a terhelés legnagyobb részét a síelésben nem a fenekünk és a gravitáció viszonya határozza meg (Villon statikus helyzetben volt, amikor azt mondta, hogy „Rőf kötél súgja majd fejemnek / Hogy mi a súlya fenekemnek.”), hanem a kanyarban megjelenő erők. Ez a terhelés meg akkor tud megjelenni, ha kanyarodunk. Ehhez élre kell kerülni (a sodródás nem körmozgás), emiatt elkezdődik a kanyarodás, majd csak ezután épül fel a terhelés. Emiatt a terhelés késik az élváltáshoz képest.
Ebből következik, hogy aki ívkülsőn kezdi a kanyart, az sanszos, hogy ívbelső fejezte be. Az viszont elég komoly hiba.

Ehhez hozzájön, hogy nekik nagyon nagy élszögre kell állítani a lécet, és a túldöntött síléc gyakran az ívbelső terhelésével jár. Ha nem kellene ekkora élszöget húzniuk már a kanyar elején, eszükbe sem jutna ilyen sokáig ívbelsőn maradni. Megkezdené az ívet a belsőn, aztán viszonylag hamar átterhelne. Ekkora élszögnél egyszerűen nem tud az ívkülsőre terhelni, tehát igazából ez szerintem egy kényszer.

Viszont:
- Az tud ilyen hosszan ilyen élszöggel az ívbelső elutazni, aki nagyon pontosan és helyesen tud bánni a terhelésekkel. Ezért is élik túl ezeket a kanyarokat.
- Iszonyú kockázatos, mert sokkal nagyobb a kicsúszás meg a térdsérülés veszélye.
- Ettől még ők nagyon pontosan stabilizálják a felsőtestüket és a medencét a törzsizmokkal, ugyanúgy, mintha nem ennyire extrém módon síelnénk. Ez nem ugyanaz, mint ha valaki felsőtesttel bedől a kanyarban, és úgy kerül belső lábra. Vagy ha helytelenül ívkülsőn kezdi a kanyart, majd bemegy a terhelés az ívbelsőre (ez tipikusan az elszúrt, kilendülő csípőjű kanyarra, az bekormányzásban indított forgatásra a jellemző).
Előzmény: (Soma 147166)
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.21. 08:31
(Üzenetazonosító: 147167)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

„ami hasonlóságot látok, hogy mindketten elég erőteljesen hátralendítik élváltáskor a volt ívbelső kart, és nem igen hozzák fel, úgy mint ahogy Hirscher szokta. a felsőtestük jóval statikusabbnak tűnik, mintha csak utaznának a léc felett.”

A hátrakerülő (lendülő) ívbelső kar meg a belső kar között van összefüggés, bár kicsit áttételes. Pontosabban ez a természetes mozgás, a páros karlendítés pedig a beleerőltetett. (Egyébként Hirschernél a páros lendítés a klasszikus alapiskolából származók reflex lehet. Egyre többször lehet látni, hogy ő sem erőlteti előre a kettős karmunkát. Főleg laposon (ott lehet némi lendítő szerepe, bár nem hiszek benne), meg ha mentenie kell, mint reflex ösztönösen beugrik neki.

Egyébként több világkupás versenyzőnél is meg lehet figyelni, hogy mi tanulhatott gyerekkorában, és milyen mozgás épült erre az alapra később. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit tanul az elején az ember. Még egy ilyen zseninél is.

A párosan előre lendülő kar egy pillanatra megakasztja az élváltást, majd a megállított (lelassított) élváltást próbálja újra felgyorsítani. Összességében lassabban esik át így a versenyző, később lesz komoly élszöge. A korai erős élszögű kanyar szokott az ívbelső lécen indulni.
Feladó:  SomaFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.21. 08:25
(Üzenetazonosító: 147166)
Soma Hozzászólások: 668
Regisztrált: 2005.11.28.
59 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nekem Atesz az edzéseken rengeteg olyan gyakorlatot ad, ami az ív külső láb terhelését segíti elő (pl. ezért is kell lejjebb vinnem az ív külső kezemet, amit egy versenyzőnél sem látok!!) és az ív belső sínek éppen csak nyomot kell húzni a hóban, de terhelni nem szabad.
Az élváltásnál nem elég felfelé, hanem előre is kell mozdulnom (szakszóval: toszó mozdulat), és figyelni a hokéra (ezt sem látom a versenyzőknél, gondolom a nagy sebesség miatt).

Szóval itt egy pár konkrétum, ami megvitatásra vár.
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.21. 08:05
(Üzenetazonosító: 147163)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Két témát javasolnék áthozni a világkupás topikból:
- az ívbelső sí terhelése (terheltsége);
- a Vanczi által felvetett Bode Miller - Hirscher karja.

(A kettő között van összefüggés is.)
Feladó:  jóska63FérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2012.12.20. 20:09
(Üzenetazonosító: 147134)
jóska63 Hozzászólások: 483
Regisztrált: 2008.11.05.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Igen Ozsi abban igazad van, hogy a versenyzők nagy részének fogalma sincs , hogy mit csinál.

Na FIS pontok egszerűsítve (mert kurva bonyolúlt):

Van egy zuschlag, ami megmutatja a verseny érősségét, minnél erőssebb a mezőny annál kisebb, erőssen leegyszerűsítve.

Aztán van egy pont, amit %-osan számolnak ki, magyarul mennyit kaptál az elsőtől és ezt megszorozzák egy szakáganként változó szorzóval, vagyis ha jobban elvertek több pontot kapsz.

A verseny pontszámod a zusclag és %-ból kijött szám összege.

Az aktuális FIS pontodat a 2 legjobb pontod átlagaként természetesen szakáganként. Ebből aztán van egy világranlista, meg lehet nézegteni, hogy ki mennyit ment

http://www.fis-ski.com/uk/disciplin...es/alpine-skiing/competitorbiographies.html

Azért voltak 3x pontok, mind az Anna (Berecz) mind a Zsófi (Döme) részéről, ha jól emlékszem. De az Edit pontjaira még nem volt példa
Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.19. 18:59
(Üzenetazonosító: 146987)
Lackó Hozzászólások: 3074
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Nem túl egyszerű, nem túl bonyolult"

A frászt nem bonyolult! Olvasgatom a linkelt cuccost, de még kevésbé értem, mint előtte...
;-D
Előzmény: (ozsi 146974)
Feladó:  huliganFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2012.12.19. 18:26
(Üzenetazonosító: 146981)
huligan Hozzászólások: 3490
Regisztrált: 2006.12.29.
50 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Felnyitottad a szemem! A verseny érték nem volt tiszta!
Előzmény: (ozsi 146974)
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.19. 18:02
(Üzenetazonosító: 146974)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

http://www.fis-ski.com/data/documen...t/fisptsedition1213_v4_complett.pdf
;-)

Nem túl egyszerű, nem túl bonyolult. Az elv lényege nagyon nagy vonalakban, hogy minden versenynek „értéke” van, amit a versenyen résztvevők FIS-pontjai határoznak meg egy többé-kevésbé komplikált számítás alapján. Minél kisebb ez a szám, annál „értékesebb” a verseny. Magyarul, ha olyan versenyen van elöl valaki, ahol magas volt a mezőny pontszáma, nem biztos, hogy jobban jár, mint egy erős mezőnyben a sokadik helyezéssel.

Azt nehéz megmondani az amatőr síelők szemével, hogy mennyi pont mit is jelent. Egy átlag hobbisíelő számára egy 140 pontos versenyző már kegyetlenül profinak látszik. A magyar mezőny közepe 70-90 pont közül mozog. Elöl vannak néhányan 40-50 pont környékén. Edit lesiklásban 16 pont alatt van, ami fantasztikus eredmény, magyar versenyző rajta kívül emlékeim szerint 40 alá sem került eddig (ami szintén nagyon komoly).

A világkupa élmezőnye általában 5-15 körüli pontokkal bír. Ligety szlalomban és SG-ben kicsit 5 ponton belül van, óriásban 0,63. Hirscher szlalomban 0,76, óriásban 0!!! Ennél már nincs lejjebb... ;-)
Előzmény: (huligan 146966)
Feladó:  huliganFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2012.12.19. 16:33
(Üzenetazonosító: 146966)
huligan Hozzászólások: 3490
Regisztrált: 2006.12.29.
50 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ha már itt dobálózunk a FIS pontokkal, akkor valaki képbe tehetne, hogyan számolják (Base List). Annyit tudok, hogy az első 30 (FIS WC-n) 0.00 és 5.99 közötti pontot kap, és az év két legerősebb eredményét átlagolják... Szakáganként vagy egyben? Milyen versenyek számítanak bele? Mi az alapvető különbség Marcel Hirscher és Farkas Norbert pontjai között, stb...

Segítségeteket előre is köszönöm!
Feladó:  ozsiFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.19. 15:51
(Üzenetazonosító: 146960)
ozsi Hozzászólások: 2143
Regisztrált: 2009.12.22.
73 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Pontosan ezt írtam: „a versenyzők túlzottan nagy részének a mozgásában olyan tipizálható alaphibák vannak”. Nem mindegy... ;-) Egyébként a világkupában is lehet látni típushibákat, de nem pont rájuk gondoltam. (Az 5, 20, 40, 60 és 100 pontokat is fényévek választják el egymástól. És még az 5 és a 20 között sem pusztán a szerencse dönt, hanem felkészültség, amelynek az egyik része a sítechnika.) Simán kitűnhet valaki a hegyen, és nekem is leesik az állam, de ettől még lehetnek hibák a síelésében, és az álmélkodás nem csukja be a szememet. A stabilitásba, a lécbiztonságba simán beleférnek még elég komoly hibák is. És nem szoktam érteni, hogy miért nem javítja ki senki a hibáit, és miért csinál olyan gyakorlatokat, amelyek kifejezetten rosszak a legsúlyosabb hibáira. És ez nem egyedi.

Ha nagyon hasonló hibák vannak egy olyan síelő rétegben, amelyik nagyon hasonló gyakorlatokat végzi a felkészülését, érdemes elgondolkodni az esetleges összefüggéseken.

És az is érdekes adalék, hogy több kollégát ismerek, aki eredményes versenyzőből lett síoktató. Valamennyien azt mondják, hogy amikor kitanulták a szakmát, rengeteget fejlődtek sítechnikai szempontból. Akkor ez hogy van? Érkeznek az elvileg kiemelkedő tudással bíró területről, majd rájönnek, hogy technikailag elég képzetlenek? Nekem tök mindegy, hogy meghallgatják-e a véleményemet egy-egy versenyző mozgásáról vagy eljön-e egy edző meghallgatni az infókat egy (akár ingyenes) továbbképzésen. De a versenyzőnek meg az edzőjének esetleg nem mindegy... De ez már az ő dolguk. Én úgy tudom, hogy a nyitottság senkinek sem ártott meg még.
Előzmény: (jóska63 146916)
Feladó:  jóska63FérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2012.12.19. 10:54
(Üzenetazonosító: 146916)
jóska63 Hozzászólások: 483
Regisztrált: 2008.11.05.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"a síversenyzők 2/3-madánál tipízálható hiba van" ezen azért elmosolyodtam, meg kérdezem, hogy itt kkre gondolsz? a világkupásokra, vagy általában a síversenyzőkre akik átlag életkora mondjuk 16 év..... Egy 100 pontos síelő már nagyon kitűnik minden hegyen, egy 50 pontos fényévekkel tűnnik ki, egy 30 pontosnál meg már az állunk leeseik ha ép van kedve síelni és nem a legkisebbb erőfeszítéssel akkar eljutni A pontból B-be.

10-15 éves gyakorlatokat tanítanak, a vicces az, most ez kell a új GS szabályok miatt, amai ifjak soha nem mentek dióverővel

tény, hogy vannak idióta síedzők, akik idiótaságokat tanítanak, de legalább ilyen arányban vannak idióta síokatók is hegyen, mitöbb jóval nagyobb számban

én azért edzőtől kérnék szakmai tanácsot
Feladó:  Kanyarsíklub ReplaciFérfiProfi síelő
Dátum: 2012.12.19. 05:08
(Üzenetazonosító: 146896)
Kanyarsíklub Replaci Hozzászólások: 1227
Regisztrált: 2004.12.16.
17 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

„Versenyző oldalról az az általános vélekedés, hogy az igazi magas szintű szaktudás a versenysportban található meg, az oktatók csak valami selejtes vacakot tanítanak a turistáknak", írod.

Néhány éve, (még te voltál az SMSZ szakmai vezetője), megkérdeztem az egyik jó nevű, - amúgy síoktatói végzettséggel is rendelkező, de tagdíjfizetés hiánya miatt a hivatalos listában nem szereplő – edzőtől, hogy miért nem vesz részt a közös munkában. A válasz lényege ugyanez volt, hogy a versenysportban dolgozók „olyan magas színvonalon vannak”, hogy nekik arra nincsen szükségük.

Világkupa szintű versenyzők síelnek jól látható eltérő felfogásban. Az amatőr síelők oktatásában, pedig tucatjával vannak olyan szituációk, melyek a gyermekkortól versenyzői pályára nevelt sportolók világában a teljes értetlenség kategóriájába tartozik, (mindig maximális tisztelet a kivételeknek). Egyszerűen azért, mert ami egy évtizedek óta a mindennapjait síoktatásban töltő síoktatónak evidens, (pl. hogy minden 10 fős 0 km. –s csoportban van 2 - 3 olyan tanuló, akinél egy bizonyos problémát, - mielőtt tovább lépünk -, meg kell oldani, ezzel szemben aki olyan körülmények között dolgozik, hogy ennek a problémának a valóságával még nem szembesült, nos annak az a probléma nem is létezik, (részlet a Kanyarsí Blog legutóbbi bejegyzéséből).

Üdv. mindenkinek, Replaci
Előzmény: (ozsi 146644)

következőutolsó laponként: összesen 55, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 389 vendég és 32 regisztrált felhasználó látogatja.