Sziasztok!
Az elmúlt hétvégén sikerült két fantasztikus napot síelnünk Tauplitz sípályáin. Röviden összefoglalva: minden klappolt egy jó kis síhétvégéhez. Legalább 40 cm friss hó fogadott bennünket fent a hegyen, de lent is volt 15-20 cm biztos, a pályák kifogástalan állapotban voltak. Szombat napos, néha kicsit felhős/derengő idő mínusz 5 körüli hővel, vasárnap "tengerparti" napsütés és mínusz 8 fok, mindkét nap elhanyagolható szél - soha rosszabb síidőt:-)!!!
A szállásunk Bad Mitterndorf-ban volt, a Maut parkoló két perc volt kocsival. Megfogadva a fórum hozzászólásokat itt parkolás és az első síbusszal (9-kor) fel a kabinos lift aljáig, majd délután vissza az utolsó busszal - mindkét nap így cselekedtünk és jól tettük, ez a legkézenfekvőbb megoldás, ha nem akar valaki a havas hegyi úton szenvedni (persze autója válogatja, hogy melyik milyen módon veszi az ilyen jellegű megpróbáltatásokat).
A pályáról egy kicsit: tavaly jártam itt és síeltem egy délutánt szakadó hóban - akkor nem tetszett meg kimondottan a hely - a pályák elég széttagoltnak tűntek, nem fogott meg egyik sem igazán, talán a Tauplitzra lemenő hosszú pálya bizonyos részei tetszettek... Most kapott még egy esély, hogy bizonyítson a fejlesztések után...És bizonyított!
A kabinos felvonó nagyon sokat javított az infrastruktúrán, a mellette húzódó pályák átalakítása, újak kialakítása nagyon jól sikerült szerintem, elég szélesek (a Lawinensteinről lefelé induló kék pályát kivéve, tényleg nem meredek a pálya, az eleje elég jó, de aztán igen összeszűkül és a szélén elég nagy meredély van - info azoknak akik félnek az ilyen helyeken, ez a pálya abszolút nem kezdőknek megfelelő kék!) és igen élvezetes a vonalvezetésük. A tetejéről (a kabinos oldalán vagyunk még mindig) a feketén elindulva végigcsúszni le az aljába igen élvezetes és érzi is az ember mire leér, hogy "na ez már egy igen jó csúszás volt". Innen az ember nem is szabadul könnyen, főleg délelőtt kiváló volt az összes pálya itt, csak fel a kabinossal és le az aljába, majd megint... Aztán eljön a pillanat amikor az ember úgy dönt, hogy átmegy a "régi" oldalra Tauplitzalm felé. Itt sok minden nem változott, a fennsíkból nem lett hegyoldal :-), de imrola tanácsa a "botozás" elkerülésére sokat segített, abszolút bevált, kevés botozással meg lehet úszni a taktikával(imrola korábbi fórum hozzászólásában a részletek), így már más képet fest ez az oldal is. A Tauplitzba lemenő hosszú pályának vannak részei amik nem túl izgalmasak (bár én szeretem az ilyen erdei csúszásokat is ahol lehet kicsit nézelődni) viszont egy két része kimondottan tetszett, jól kiszélesedett itt-ott és egy kis meredeksége is lett ahol lehetett szépen kanyarogni (Kedvesemnek ez lett az egyik kedvenc pályarésze). Az új piros pálya (ami a Tauplitzalmról Tauplitz település felé lemenő pályáról ágazik le és a kabinos aljához megy vissza) szintén egy nagyon kitűnő carving pálya és nem mellesleg a két pályarész átjárhatóságát is nagyban megkönnyíti.
Embertömeg/várakozás: na, az nem volt! Kétszer kellett várni a kabinosnál kb. 3 percet mikor pont sikerült elkapni a síbusz érkezését, ezen felül semmi sorállás, pedig voltak azért síelők szép számban, de nagyon jól eloszlott a "nép" a pályán és a lifteknél is.
A pályák jól bírták a terhelés, a sok friss hótól azért kicsit buckásodtak bizonyos részek délutánra, de inkább ilyen legyen mint korcsolyapálya.
A hütték ahová betértünk korrektek voltak, persze "osztrák sípálya árak" vannak mindenhol, de csak jót és megfelelő adagot kaptunk tehát elégedettek voltunk.
A végére hagytam az egyik fő tényezőt ami miatt biztos, hogy visszatérünk még ide: ez pedig a hely környezetének szépsége és változatossága. Sziklás meredek hegyoldalak, csipkés csúcsok, magaslati fennsík, szelíd "puklik", végeláthatatlan fenyőerdők, stb. - megfelelően elrendezve egymás mellett mintha csak tervezve lett volna :-) - nekünk nagyon tetszett.
UI: bocsi a kicsit hosszú beszámoló miatt :-)
Üdv és hasonlóan jó síelést mindenkinek!
R.